Skocz do zawartości

[korba] Zmiana tarczy korby z 3x10 na 1x10 - jaka tarcza?

Vvigor_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Planuję zmienić u siebie napęd z 3x10 na 1x10. Nie chcę kupować całej korby, bo obecna (SLX M660) jest ok, chcę tylko wymienić środkową tarczę na inną. Będę to robić pierwszy raz u siebie i nie bardzo orientuję się w tych typach narrow wide i ogólnie jednoblatach dlatego kieruję się do was co moglibyście polecić. Jazda raczej spokojna, raz na jakiś czas wypad w góry, więc obejdzie się bez napinacza.
Bcd korby to 104mm, szukam tarczy 32t/34t na kasetę 10s.

Będę wdzięczny za polecenie czegoś dobrego. 

Napisano

Jeździłem na Hell'o MTB i Octane One, moge polecić. Jeżeli nie kłuje Cię w oczy logo, to Sunrace ma stalowe, wytrzymają dłużej. Właściwie ciężko kupić coś co by nie spełniło oczekiwań.

• Mod Team
Napisano

Od siebie z chińskich zębatek warto zainteresować się firmą Deckas. Zębatki, lekkie, dobrze wykonane i spełniają swoją rolę. Kolory, rozmiary i kwestia okrągła lub owal do wyboru. Cena poniżej 30 zł z przesyłką.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zabrałem się za rozbiórkę korby, chciałem na tydzień zostawić tylko środkowy blat ze starej korby, ale okazuje się, że kominy śrub mocujących są za długie i blat środkowy, bez największego, jest luźny. Szukam na necie innych śrub, z kołnierzem poniżej 7mm, ale nie potrafię znaleźć. Robię coś źle czy po prostu mam tam dać zwykłe podkładki i tyle?

• Mod Team
Napisano

Jeśli to rozwiązanie tymczasowe to daj podkładki, możesz także obciąć kominy, jeśli nie masz zamiaru ich później wykorzystać do korby z trzema blatami.

Napisano

Podpinam się pod temat, bo mam podobne zapytanie.

Zamierzam w MTB spróbować napędu 1x10, a co za tym idzie jak najtańszą opcją przejść z obecnego 3x10, ale tak aby móc wrócić do 3x10 jeśli 1x10 nie będzie dla mnie. Interesuje mnie aspekt techniczny („czy to ze sobą zagra”), wszelkie za i przeciw oraz dywagacje na temat przełożeń proszę pominąć – temat przeanalizowałem/przeliczyłem i w razie pomyłki z 1x będę mógł się wycofa.

Mój obecny napęd to:

·         Korba: Deore FC-M612 175mm 40-32-22T

·         Kaseta:  Deore  CS HG50-10 11-36T: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36.

·         Przednia manetka: Deore  SL-M610

·         Tylna Manetka: Deore  SL-M610

·         Przednia przerzutka: Deore  FD-M610

·         Tylna przerzutka: Deore XT RD-M781 GS (35T)

·         Łańcuch KMC x10

Zamierzam włożyć zębatkę DECKASa 34T (okrągła, 94/96BCD symetryczna, pasuje np. do korb M4000 i M4050), taka jak tu:

https://pl.aliexpress.com/item/32959578849.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.76754a2469kpBv&algo_pvid=null&algo_expid=null&btsid=2100bdca16099380934663387ef443&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Czy ów zębatka będzie bez problemu pasowała do mojej korby, i czy oryginalne śruby/kominy mocujące zębatki 40T i 32T będą wystarczające aby zamontować DECKASa (plug & play)? Muszę coś dokupić, np. to:

https://pl.aliexpress.com/item/32854721118.html?spm=a2g0o.detail.1000023.5.3987b71avMP4zv

• Mod Team
Napisano

Zębatka Deckas będzie pasowała do twojej korby. Nic więcej nie potrzebujesz.

Pod kominy, jeśli będą za długie dasz podkładki.

Mam dwa ale do tego zestawu:

1. Przerzutka nie ma sprzęgła, więc łańcuch może spadać na nierównościach.

2. Zakres przełożeń będzie mocno ograniczony - kaseta 11-36T.

Jeśli chcesz spróbować jazdy z napędem 1x proponuję najprostszą rzecz - zablokowanie przedniej przerzutki na środkowej zębatce. Wtedy masz możliwość wszystko sprawdzić, a nie masz kosztów związanych ze zmianą, dodatkowo w ciągu kilku minut przywrócisz pełen zakres przełożeń.

Napisano
3 godziny temu, bogus92 napisał:

Zębatka Deckas będzie pasowała do twojej korby. Nic więcej nie potrzebujesz.

Pod kominy, jeśli będą za długie dasz podkładki.

Mam dwa ale do tego zestawu:

1. Przerzutka nie ma sprzęgła, więc łańcuch może spadać na nierównościach.

2. Zakres przełożeń będzie mocno ograniczony - kaseta 11-36T.

Jeśli chcesz spróbować jazdy z napędem 1x proponuję najprostszą rzecz - zablokowanie przedniej przerzutki na środkowej zębatce. Wtedy masz możliwość wszystko sprawdzić, a nie masz kosztów związanych ze zmianą, dodatkowo w ciągu kilku minut przywrócisz pełen zakres przełożeń.

Dzięki za szybka odp.

Co do zakresu, to 95% jeżdżę po płaskim Mazowszu/wyasfaltowanej Warszawie; na ewentualny wypad w górki/wyżyny (max 2 razy w roku) jestem w stanie mieć drugą zębatkę 30T. Na miejsca gdzie jeżdżę aktualne 32T na drugiej zębatce chwilami jest troszkę za wolne, stąd wybór padł na 34T. Kiedyś tam wpadnie kaseta 11-42T lub 11-46T (czy moja tylna przerzutka to obsłuży?), więc problem niskich przełożeń się rozwiąże.

Napisano
Teraz, aux84 napisał:

Co do zakresu, to 95% jeżdżę po płaskim Mazowszu/wyasfaltowanej Warszawie

Tutaj prawdę mówiąc to nie schodzę z 38 przy tej samej kasecie :) Choć jeżeli jeździsz po piaszczystych pagórkach w kierunku Marek, Radzymina, Nieporętu to czasem młynek się przydaje :) Za to w górach na długich, mocnych podjazdach > 10% 30/42 będzie za twardo. 

• Mod Team
Napisano

Przerzutka nie ogarnie takiego zakresu (kaseta 42 lub 46T), ponadto będzie doskwierał brak sprzęgła. Według mnie na dłuższą metę najlepsza opcja to zmiana kasety wraz z przerzutką i manetką. Jeśli jest opcja zmiany bębenka to na Deore M6100 lub M5100 w przypadku klasycznego Shimano.

Napisano

Poprawka, jednak mam SGS (43T pojemności), czyli przy jednej zębatce z przodu i kasecie 11-46T będę potrzebował pojemności: (0-0)+(46-11) = 35, więc nawet GS wózek by starczył

Napisano

Godzinę temu, bogus92 napisał:

Przerzutka nie ogarnie takiego zakresu (kaseta 42 lub 46T)

Podobno do 40 ogarnia od biedy. Z tą co jest będzie trudno połączyć Mazowsze i ambitniejsze góry.

Teraz, aux84 napisał:

Poprawka, jednak mam SGS (43T pojemności), czyli przy jednej

Ale to nie o pojemność chodzi !

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Podobno do 40 ogarnia od biedy. Z tą co jest będzie trudno połączyć Mazowsze i ambitniejsze góry.

Ale to nie o pojemność chodzi !

Tak, faktycznie, max ilość zębów na kasecie... no nic, więc w przypadku zmiany kasety wleci tez przerzutka. Dzięki!

Napisano

Tyle, że 11-46 to na i Mazowsze i góry też za mało, chyba, że będziesz zmieniał blat. Mi wyszło, że jeżeli rezygnować z przedniej zmieniarki to zmiana tylko na 12 rzędów. Ale to drogo wychodzi jak diabli, w 1000 rocznie się na łańcuchy i kasetę nie zmieści sporo jeżdżąc. Tak żeby było uniwersalnie a bardziej trendy to napęd 2x11 ale 3 jeżeli się nie ścigasz jest super moim zdaniem.K 

A i na Mazowszu - np. MPK jest kilka podjazdów gdzie po kilku kilometrach w nogach młynek jest zbawienny. Mi tam pod koniec dnia i przy 22/36 marzy się czasem jeszcze jeden bieg :D

• 1 rok później...
Napisano

Odgrzebuje temat.

Jako, ze zajechalem kasete z org. napedu 3x10 i denerwuje mnie non stop zawalona blotem przednia przerzutka, to chce potestowac najtanszym kosztem naped 1xX. Poczatkowo myslalem o 1x11 ale wymiana zebatki, lancucha, przerzutki i manetki odpada - nie jestem pewien czy 1x mi podejdzie. Dlatego chce sprobowac 1x10. Ponadto lubie prace mojej XT przerzutki i manetki.

Przypominam co mam aktualnie w rowerze:

·         Korba: Deore FC-M612 175mm 40-32-22T

·         Kaseta:  Deore  CS HG50-10 11-36T: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36.

·         Przednia manetka: Deore  SL-M780

·         Tylna Manetka: Deore  SL-M780

·         Przednia przerzutka: Deore  FD-M610

·         Tylna przerzutka: Deore XT RD-M781 GS (35T)

·         Łańcuch KMC x10

A chce wrzucic to:

- zebatka Deckas Narow Wide 32T

- kaseta ZTTO 10s

- przeduzenie haka (derailleur extender) 

image.png.eb0b208bd8081f8cc9f8634f3b81394c.png

- lancuch KMC x10

Pytania: czy moja przerzutka + extender ogarnie te kasete? Ktos ma doswiadczenie z kasetami ZTTO? jak wyglada ich trwalosc i sztywnosc zebow/zebatek? Problemy spadajacego lancucha przy pedalowaniu do tylu? Jezeli ta kaseta ma za duza rozpietosc, to moze taka:

image.png.51e7f4135734d3e5e6ecba39a550eb1c.png

Zaznaczam, ze waga jakos mocno mnie nie interesuje, sam mam z 15kg nadwagi...

Napisano

Najpierw kup sobie zębatkę Narrow Wide 32T 104BCD i załóż ją na korbę, wykorzystaj kasetę i łańcuch ten który jeszcze masz i przejedź się kilkadziesiąt kilometrów na takim układzie. Dzięki takiemu rozwiązaniu wydasz tylko kilkadziesiąt złotych na zębatkę i po kilu przejechanych kilometrach będziesz wiedział czy taki układ napędowy jest dla Ciebie i czy warto inwestować następne pieniądze w coś co jest obecnie zagadką dla Ciebie.

Napisz jeszcze jaki rozmiar kół masz w rowerze bo to też determinuje wielkość kasety lub zębatki.

Napisano

Dobra, zainstalowaem tarcze 32T i zrobilem w sumie jakies 100km. I wiem, ze bede szedl w 1x... w koncu przednia przerzutka nie jest zawalona blotem :D . na razie dojade ta kasete co mam. Ale w przyszlosci bede chial skompensowac lekkie przelozenia.

I pytanie: czy ktoras z powyzszych kaset ZTTO obsluzy moja przerzutka + goat link/extender?

Czy moze odpuscic chinskie kasety a zapoatrzyc sie w kasete deore CS-M4100 10s (11-42 a moze nawet 11-46) + ktorys z extenderow (ktory? 😞

image.png.6318256e26bbcea0131f07770492ff61.png 

image.png.fb905a222d31b782356d580e621beaf7.png

• 1 rok później...
Napisano

Witam,

Mam zagwostkę, bo nie nie wiem jaki rozstaw śrub ma mieć środkowa zębatka, korba to deore m6000-3.

Z góry jakby nie było problemu to prosiłbym o podesłanie linka do pasującej zębatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...