Ntkgzd Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Cześć, szukam kółek do wymiany w napinaczu łańcucha Shimano CT-S500. Jeśli już znajduję jakieś, które w opisie mają wpisaną kompatybilność z tą częścią to stanowią około 50% ceny samego napinacza i nie wyglądają jak te oryginalne. Zastanawiam się czy i jak znaleźć tańsze kółka, które będą pasowały. Macie jakieś sprawdzone metody? Pytam o to, ponieważ domyślam się, że więcej kółek może pasować do tej części napędu a niekoniecznie muszą mieć wpisaną tę kompatybilność w opisie produktu. Wydaje mi się, że lepiej kupić nowy napinacz w dwukrotnej cenie kółek niż same kółka, które nawet nie wyglądają tak samo. No chyba, że te zamienniki są trwalsze - czego nie wiem. Piszę tutaj prosząc o poradę w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc.
Gość Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Mi one wygladaja na zupelnie standardowe Shimano, za 19 zl/ komplet.
Ntkgzd Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Napisano 10 Grudnia 2020 Trochę poszperałem i znalazłem Shimano RD-M593 na Allegro w cenie 22,44 zł za komplet. Na dole strony Shimano CT-S500 jest link do części zamiennych - zestaw kółek (RD-5701) - te kosztują 40 zł, ale mają w specyfikacji wpisaną kompatybilność właśnie z RD-M593. Dziwnie to jest opisane (podają kompatybilność kółek do kółek), myślicie, że te tańsze się nadadzą? Czy bez zakupu i sprawdzenia jak działają to nie ma co gdybać? @skom25 jeśli mógłbyś wskazać te o których piszesz to będę wdzięczny.
Gość Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Powinny pasowac bez problemu. Ja do przerzutki Claris montowalem kolka z Deore XT. Kolka od 105 to to samo co Deore itd.
Ntkgzd Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Napisano 10 Grudnia 2020 Jeszcze znalazłem Shimano RD-M430 za 20,44 zł i też widnieją jako kompatybilne z tym, że są do napędów 9 biegowych, a te co wkleiłem poprzednio są do 10. Ja potrzebuję je do Single Speed, dlatego wychodzę z założenia, że im grubsze tym trwalsze :). Kupię je i dam znać czy pasują do napinacza łańcucha, gdyby komuś kiedyś potrzebna była ta informacja.
uzurpator Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Literalnie, dosłownie każde pasujące rozmiarem podejdą. Te za 2zł też.
Ntkgzd Napisano 27 Grudnia 2020 Autor Napisano 27 Grudnia 2020 Ostatecznie kupiłem Shimano RD-M430 i działają tak samo dobrze jak oryginalne umieszczone w napinaczu łańcucha Shimano Alfine CT-S500. Także w cenie jednego napinacza mamy 5 zapasowych kompletów, wychodzi ekonomicznie :). Dziękuję wszystkim za pomoc.
zekker Napisano 28 Grudnia 2020 Napisano 28 Grudnia 2020 Ja ostatnio do napinacza z jednym kółkiem wykorzystuję jako dawcy połamane przerzutki, które mi zalegają w kartonach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.