Skocz do zawartości

[Kółka przerzutki/napinacza łańcucha] Dobieranie kółek do przerzutki/napinacza łańcucha

Ntkgzd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
szukam kółek do wymiany w napinaczu łańcucha Shimano CT-S500. Jeśli już znajduję jakieś, które w opisie mają wpisaną kompatybilność z tą częścią to stanowią około 50% ceny samego napinacza i nie wyglądają jak te oryginalne. Zastanawiam się czy i jak znaleźć tańsze kółka, które będą pasowały. Macie jakieś sprawdzone metody? Pytam o to, ponieważ domyślam się, że więcej kółek może pasować do tej części napędu a niekoniecznie muszą mieć wpisaną tę kompatybilność w opisie produktu. Wydaje mi się, że lepiej kupić nowy napinacz w dwukrotnej cenie kółek niż same kółka, które nawet nie wyglądają tak samo. No chyba, że te zamienniki są trwalsze - czego nie wiem. Piszę tutaj prosząc o poradę w tym temacie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Mi one wygladaja na zupelnie standardowe Shimano, za 19 zl/ komplet.

Napisano

Trochę poszperałem i znalazłem Shimano RD-M593 na Allegro w cenie 22,44 zł za komplet. Na dole strony Shimano CT-S500 jest link do części zamiennych - zestaw kółek (RD-5701) - te kosztują 40 zł, ale mają w specyfikacji wpisaną kompatybilność właśnie z RD-M593. Dziwnie to jest opisane (podają kompatybilność kółek do kółek), myślicie, że te tańsze się nadadzą? Czy bez zakupu i sprawdzenia jak działają to nie ma co gdybać?

@skom25 jeśli mógłbyś wskazać te o których piszesz to będę wdzięczny.

Napisano

Powinny pasowac bez problemu. Ja do przerzutki Claris montowalem kolka z Deore XT.

Kolka od 105 to to samo co Deore itd.

Napisano

Jeszcze znalazłem Shimano RD-M430 za 20,44 zł i też widnieją jako kompatybilne z tym, że są do napędów 9 biegowych, a te co wkleiłem poprzednio są do 10. Ja potrzebuję je do Single Speed, dlatego wychodzę z założenia, że im grubsze tym trwalsze :). Kupię je i dam znać czy pasują do napinacza łańcucha, gdyby komuś kiedyś potrzebna była ta informacja.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...