Vendetta88 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Jest to mój pierwszy post mam nadzieje ze dobrze trafiłem z działem. Ostatnio wymieniłem łańcuch i kasetę, jednak wydaje mi się ze tylna przerzutka za bardzo się odchyla gdy jest wrzucona na największe zębatki. Do tego w niektórych miejscach łańcuch jakby przeskakuje ale czytałem tutaj że to już kwestia regulacji. Co o tym myślicie? Wrzucam zdjęcie. Witam
Mod Team bogus Napisano 21 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2020 Nie jest źle. Łańcuch mógłby być trochę dłuższy, ale nie musisz nic zmieniać, bo na tak skrajnym przełożeniu zwykle się nie jeździ. Wystarczy dobra regulacja.
inforobert Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Vendetta88 napisał: a bardzo się odchyla gdy jest wrzucona na największe zębatki. Takie ustawienie stosuje się tylko po to, aby ustalić jak długi ma być łańcuch. Analogicznie można łańcuch wrzucić na najmniejszą koronkę i najmniejszy blat.
1415chris Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Z takimi poradami albo z takim formulowaniem stwierdzen bylbym ostrozny. Ktos moze opacznie zrozumiec, ze prawidlowa dlugosc lancucha mozna ustalic wrzucajac na najmniejsza zebatke i koronke.
Mihau_ Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 34 minuty temu, inforobert napisał: Takie ustawienie stosuje się tylko po to, aby ustalić jak długi ma być łańcuch. Ciekawa teoria
Mod Team safian Napisano 21 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2020 @Mihau_ dość stara teoria, właściwie to Sheldon Brown zaleca nawet skracanie łańcucha wkładając go na największe zębatki z przodu i z tyłu z pominięciem przerzutki i dodanie jednego ogniwa zapasu. Taka długość łańcucha spowoduje, że na tym przełożeniu wózek tylnej przerzutki będzie może nawet nieco wyżej niż u autora tematu https://www.sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html#chain
Vendetta88 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Wlasnie tak to bylo ustawiane dodawane nawet dwa ogniwa. Czyli rozumiem ze nic złego z przerzutka nie powinno sie wydarzyc? Oczywiscie tak jak koledzy pisali, nie mam zamiaru jeździć na takich przełożeniach jak na zdjeciu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.