Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano Acera - kąt

Vendetta88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post mam nadzieje ze dobrze trafiłem z działem.

Ostatnio wymieniłem łańcuch i kasetę, jednak wydaje mi się ze tylna przerzutka za bardzo się odchyla gdy jest wrzucona na największe zębatki. Do tego w niektórych miejscach łańcuch jakby przeskakuje ale czytałem tutaj że to już kwestia regulacji.

Co o tym myślicie? Wrzucam zdjęcie.

20200620_193321_compress3.thumb.jpg.6dd844bf86b1aa7182d9bdd2a2c134af.jpgWitam 

• Mod Team
Napisano

Nie jest źle. Łańcuch mógłby być trochę dłuższy, ale nie musisz nic zmieniać, bo na tak skrajnym przełożeniu zwykle się nie jeździ. Wystarczy dobra regulacja.

Napisano
1 godzinę temu, Vendetta88 napisał:

a bardzo się odchyla gdy jest wrzucona na największe zębatki.

Takie ustawienie stosuje się tylko po to, aby ustalić jak długi ma być łańcuch.

Analogicznie można łańcuch wrzucić na najmniejszą koronkę i najmniejszy blat.

Napisano

Z takimi poradami albo z takim formulowaniem stwierdzen bylbym ostrozny. Ktos moze opacznie zrozumiec, ze prawidlowa dlugosc lancucha mozna ustalic wrzucajac na najmniejsza zebatke i koronke. 

• Mod Team
Napisano

@Mihau_ dość stara teoria, właściwie to Sheldon Brown zaleca nawet skracanie łańcucha wkładając go na największe zębatki z przodu i z tyłu z pominięciem przerzutki i dodanie jednego ogniwa zapasu. Taka długość łańcucha spowoduje, że na tym przełożeniu wózek tylnej przerzutki będzie może nawet nieco wyżej niż u autora tematu :P

https://www.sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html#chain

Napisano

Wlasnie tak to bylo ustawiane dodawane nawet dwa ogniwa.

Czyli rozumiem ze nic złego z przerzutka nie powinno sie wydarzyc? Oczywiscie tak jak koledzy pisali, nie mam zamiaru jeździć na takich przełożeniach jak na zdjeciu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...