KrzychuFCB Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Dzień dobry. Tydzień temu kupiłem Rometa Wagant 5 z 2018r. i byłoby wszystko ok, gdyby nie to, że miał on ramę 19" a przy 185 cm wzrostu powinienem mieć 21". Dlatego też zwróciłem go i w ramach wymiany dostałem dwie opcje: Romet Wagant 8 w tej samej cenie, lub Wagant 9 z dopłatą 700 zł. Tutaj właśnie jest mój dylemat, czy warto tyle dopłacać? Rower będzie używany głównie do jeżdżenia po mieście, ewentualnie drogi gruntowe, do pracy, na zakupy i do jazdy rekreacyjnej po kilkadziesiąt km w jakieś weekendy i w wolnym czasie. Proszę o porady który z tych dwóch modeli wybrać. Cytuj
kipcior Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 I tak i nie. Dostajesz w zamian powietrzny amortyzator co powinno znacznie lepiej działać. W tym tańszym jest masakrycznie ciężki uginacz. Natomiast różnica w cenie to właściwie cena tego amortyzatora na wolnym rynku. A jakby już zmieniać amortyzator to można i coś lepszego znaleźć, choć pewnie jeszcze drożej Tylko jesteś pewien, że chcesz treking? To waży ponad 17 kg a w tej cenie (raczej tej droższej) mógłbyś mieć fitnessa ważącego 6kg mniej. Bez błotników i bagażników, choć pewnie da się je dokupić. ale różnica w jeździe byłaby gigantyczna. Fakt, że nie ma amortyzatora w ogóle, tylko czy na pewno go potrzebujesz? Jeśli tak to wolałbym powietrzny. Przykładowo takie coś:https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/659/speeder-100 Cytuj
KrzychuFCB Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 Niestety i tak już mam wybór tylko spośród tych dwóch modeli Błotniki i bagażnik potrzebuję, amortyzator pewnie też się przyda na chodnikach, krawężnikach i innych nierównościach. Cytuj
kipcior Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 W takim razie po prostu przejedź się na obu i koniecznie wpadnij w jakąś dziurę, zjedź z krawężnika, po prostu przetestuj amortyzator. Różnica w działaniu powinna być duża. A potem pomarudź na cenę, bo u activii dostaniesz go za 600 zł.https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/ncx/28-cali_amortyzator-ncx-drl-air-dysk-czarny-poysk-2020/871 Co prawda w droższym jest też trochę lepszy napęd ale realnie to raczej nie będzie odczuwalne. Cytuj
KrzychuFCB Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 Sytuacja wygląda tak, że do przetestowania fizycznie będę miał tylko Waganta 8, a ten droższy będzie zamówiony jeśli się na niego zdecyduję. Co do ceny to jest ostateczna już, nie podlega żadnym negocjacjom. Może dałoby radę się potargować gdyby nie fakt, że i tak któryś z tych modeli muszę wziąć bo zwrotu nie przyjmą. Cytuj
kipcior Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Wagant 5 2018 i Wagant 8 2020 to właściwie to samo, różnią się szczegółami, choć akurat w tym starszym są nieco lepsze manetki. Wydaje mi się, że lepiej wziąć ten tańszy, a potem najwyżej zainwestować w niego. Na zmiany w obu i tak można by wydać dwukrotność wartości roweru Cytuj
KrzychuFCB Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 A nie lepiej zainwestować teraz w droższy i mieć spokój na jakiś czas? Cytuj
KrzychuFCB Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 Wybrałem Wagant 9, mam nadzieję że będę zadowolony a temat można zamknąć. Cytuj
kipcior Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Z nowego roweru człowiek jest zawsze zadowolony. I oj tam zamknąć, się pochwal jak to jeździ. Cytuj
tommidi Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Witam.Ja tez miałem kupić 8 ale wybrałem 9.Jazda to czysta przyjemność na tym rowerze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi