greyspider Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam, Mam fulla który waży 14,2kg (https://www.dobrerowery.pl/giant-trance-29er-2-metallic-blue-2019) ale na dłuższe rekreacyjne trasy to on się nie nadaje, lubie szybko jeździć i chciałbym kupić drugiego kompana, tym bardziej że mojego fulla boję się zostawić pod sklepem pomimo dwóch dobrych U-locków, a poruszam się tylko rowerem, nie mam auta. Tak więc ciężko było znaleźć ale udało mi się znaleźć podobający mi się rower, który waży mniej niż 12,5kg Oto on: Co myślicie o tym rowerze?https://e-rower.pl/cross-country/5632-rower-peak-29-ta-nx-eagle-2019-ebon-5902175688753.html Mam wzrost 186 cm, noga 92cm ale planuję wziąć M by nie być tak pochylonym, ewentualnie L po skróceniu mostka, ale to oznaczałoby koszta. Waga jest dla mnie priorytetem bo lubie lekkie rowery szczegolnie jako coś innego po fullu. Mam też silną nogę więc rower musi być szybki, podobają mi się 1x12, lub 2x9/10 Polecano mi też: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html I faktycznie ten rower ma lepszą geometrie, nie trzeba by sie tak pochylać, ale no te kolory.. Zapraszam do dyskusji, chyba ze polecacie jakis rower na kołach 27.5, ale priorytem jest waga poniżej 12,5kg, bo i tak pedały jeszcze dojdą więc proszę mieć to na uwadze.
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 Jeśli do miasta to musisz zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń napędu 1x. Ponadto nie wybrałbym roweru XC do rekreacyjnej jazdy i do miasta. Prędzej jakiś cross.
WaGiant Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Dlaczego do takich zastosowań wybierasz MTB ? Oba rowery maja tarczę 34 więc do szybkiej jazdy nie jest potrzebna ,, silna noga " tylko duża kadencja . No chyba że to masz na myśli bo siłowo tym nie pojeździsz . Te rekreacyjne trasy to gdzie ? W górach , w terenie ? Bo jeśli nie to patrzyłbym się na zupełnie inne rowery .
greyspider Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Teraz, bogus92 napisał: Jeśli do miasta to musisz zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń napędu 1x. Ponadto nie wybrałbym roweru XC do rekreacyjnej jazdy i do miasta. Prędzej jakiś cross. Dzięki za odpowiedź, jeżdze od ponad pół roku fullem do pracy, po mieście i świetnie się bawie.Nie widzę żadnych problemów jeśli chodzi o napęd 1x, nawet uważam to za ułatwienie stąd ten wybór. Ogranicza mnie w fullu tylko waga i bieżnik opon stąd chce lżejszy rower A co do krossa to patrzyłem ale nikt nie ważył poniżej 12kg w tej cenie, chyba że używka. Wiec żadne to bedzie przejście, bo na fullu amory też sobie moge zablokować z tyłu i z przodu i mam rower jak mtb ale to nie tędy droga. Teraz, WaGiant napisał: Dlaczego do takich zastosowań wybierasz MTB ? Oba rowery maja tarczę 34 więc do szybkiej jazdy nie jest potrzebna ,, silna noga " tylko duża kadencja . No chyba że to masz na myśli bo siłowo tym nie pojeździsz . Te rekreacyjne trasy to gdzie ? W górach , w terenie ? Bo jeśli nie to patrzyłbym się na zupełnie inne rowery . Bo wcześniej miałem Unibike Flite 27.5 z 2015 roku ale go oddałem dziewczynie zmieniając rame na mniejszą, to był szybki rower i bardzo uniwersalny, jeździłem nim też po górach i wszedzie, brakuje mi go teraz ważył 12,8kg wiec nic dziwnego ze chce cos lepszego Jeśli chodzi o rower to chce uniwersalny, przyjemna jazda po mieście, chodniku, ulicy, single track w lesie to max, bo jakchce czegos wiecej to wyjmuje fulla. Aczkolwiek i tak mieszkam nad morzem wiec za duzo to górek nie ma. Ale zajawka jest. Trekingi odpadaja bo w ogole mi sie nie podobaja. Rower ma być zwrotny.
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 Jeśli tak uważasz to osprzętowo nic lepszego od XC100 nie znajdziesz. Peak też jest ciekawą opcją.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 29 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2020 A ja podpowiem nieco przewrotnie : rozważ rower typu fitness, albo gravel ( tych drugich nie jestem specjalnym fanem, ale będą bardziej uniwersalne niż fitness ( wielu uzna, że nawet bardziej niż MTB, ale ja tak nie uważam ). Na pewno masa będzie jeszcze niższa ( brak amortyzatora ), a w przypadku np. Meridy Silex, geometria będzie dość komfortowa ( wysoka główka ramy ), i dzięki małej bazie kół, rower będzie zwrotny. Jeżeli faktycznie chcesz jakiejś odmiany, to kupowanie kolejnego MTB nie ma sensu - chyba, że koniecznie musi być taki typ roweru, bo na innym się po prostu "nie widzisz".
greyspider Napisano 30 Kwietnia 2020 Autor Napisano 30 Kwietnia 2020 W dniu 29.04.2020 o 18:39, KrissDeValnor napisał: A ja podpowiem nieco przewrotnie : rozważ rower typu fitness, albo gravel ( tych drugich nie jestem specjalnym fanem, ale będą bardziej uniwersalne niż fitness ( wielu uzna, że nawet bardziej niż MTB, ale ja tak nie uważam ). Na pewno masa będzie jeszcze niższa ( brak amortyzatora ), a w przypadku np. Meridy Silex, geometria będzie dość komfortowa ( wysoka główka ramy ), i dzięki małej bazie kół, rower będzie zwrotny. Jeżeli faktycznie chcesz jakiejś odmiany, to kupowanie kolejnego MTB nie ma sensu - chyba, że koniecznie musi być taki typ roweru, bo na innym się po prostu "nie widzisz". Hmm, skusiłeś mnie tymi fitness i gravelami, szczególnie że mam dobry sklep gianta obok w którym kupowałem swojego fulla. Poproszę więc do oceny te dwa rowery: 1) Ten mi się podoba bo nie ma tak długiego mostka, więc nie musiałbym byc tak pochylonym (problem z plecami) ale.. nr 2 to jakis sztos :Ohttps://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-2-2020 2) Ten mi się podoba z uwagi na kolor no i ta waga 10,4 kg :O - patrząc na niego czuję, że miałbym chyba nowe hobby - ściganie się, przypomniało się dzieciństwo, zabawa w policje i zlodziei, zawsze wygrywalem, mam dobre nogi więc ten rower otworzyłby mi drogę to spełniania się, gdy patrze teraz na mojego fulla, no to super ok, ale ta waga, a tutaj, na takim rowerze to mógłbym śmigać mega, owszem do lasu nie wjade, ale w sumie nawet bym nie chcial, jezu te koła <3 piękność, Powiedzcie tylko ze osprzęt jest ok, ostatnio u nich wytargowałe -12% rabatu to może uda teraz znowu coś w tym stylu lub -15%, byłoby mega, jezu :O https://www.giant-bicycles.com/pl/fastroad-sl-2-2020
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.