zibra Napisano 28 Kwietnia 2020 Napisano 28 Kwietnia 2020 Witam. Zadawałem pytania w innych wątkach podpinając sie pod tematy, ale bez odezwu - zakładam więc nowy. 182cm, 92kg więc nadwaga, krępa budowa ciała. Miałem typowego górala z powietrznym amorkiem, mialem szosę. Teraz szukam czegoś pomiędzy więc wybór padł na crossa/fitness rowerek. Potrzebuję wygodną pozycję na rowerze, zadnego ścigania się, startów, jazda typowo rekreacyjne, dłuższe wypady na zrzucenie kilogramów. Nie jestem zbyt rozciągnięty i mam problemy z nadgarstkami więc wszelkie sportowe pozycje odpadają. Odpada również baranek (dla mnie niewygodny plus pochylanie się do hamulców). Przedni amor niepotrzebny gdyż główne wycieczki to asfalt i leśne ścieżki. Nie potrzebuje dużej ilości przełożeń, bo ani nie będzie dużych stromych wspinaczek ani bicia rekordów szybkości. Napęd maksymalnie uproszczony, najlepiej z jednym blatem z przodu oraz niezłej jakości (przyzwyczajony do działania XT lub 105) Najbardziej mi podchodzą rowery na kołach 27.5, 29ery wydają mi się za kobyłowate. Miałem również okazję porównać aluminium ze stalą i na stalowcu było znacznie bardziej komfortowo. Z racji moich wymagań wpadły mi w oko rowery Cube oraz Marin, które ostatnio przetestowałem. Cube Hyde Pro w rozmiarze 54 na grubych oponach przytłaczał mnie i był ciężki. Wydawał mi się za duży i klocowaty. Spodobał mi się tylko napęd na pasku, rewelacja. Rozmiar niżej ze specyfikacji to 50 i pewnie byłby za mały. Teoretycznie 54 i nawet wyżej powinien być ok, ale dla mnie odpada. Dlatego też raczej nie biorę pod uwagę Hyde Race. Z racji napędu przetestowałem więc Marina Presidio M i L. Bardziej mi przypadł do gustu wygląd, cieńsze rurki i oczywiście taki sam napęd paskowy. Miałem jednak problem z rozmiarem - na M czułem się lepiej, ale troszkę jednak za mały, z kolei na L górna rura przy niezobowiązującym stroju była niebezpiecznie nisko krocza. Z ciekawości spróbowałem więc stalowego Nicasio z barankiem. Komfort jazdy z racji materiału wyraźnie wyczuwalny na plus. Górna rura niżej, lepsze odczucie z jazdy. Minusy to baranek i standardowy napęd niskiej jakości - wachlowanie przerzutkami z przodu i tyłu plus sięganie do hamulców. Muirwoodsa niestety nie było. Ale znalazłem ten sam model z oznaczeniem RC: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-muirwoods-rc Jest tu dużo rzeczy, które mi pasują. Przede wszystkim stalowy, jeden blat z przodu, piasta z tyłu, co prawda napęd nie paskowy, ale też dosyć prosty w działaniu (jedna wajcha do wszystkiego, prosta obsługa). Fajne grubsze opony w komplecie plus błotniki. Cenowonie najtańszy, ale jakieś 10% na pewno da się urwać. Z tego co widzę po geometrii powinien byc też wygodny. Oprócz tego znalazłem również starszy model Nicasio, tzw. RC: https://halarowerowa.pl/nicasio-rc-p784.html Cena dużo niższa na wyprzedaży, podobna budowa tyle, że blat ma dwie koronki. Z minusów potencjalnych to zagięta kierownica przypominająca mi trochę taki rower damski, podobnie kolor, na pierwszy rzut oka spoko, ale również nieco "damski". Porównałem sobie jego geometrie z najnowszym Nicasio na baranku i są praktycznie identyczne (poza jednym pomiarem, chyba długościa górnej rury). Czy to oznacza, że mogę w nowym Nicasio wymienić baranka na prosta kierę bez zbytniej ingerencji w geometrię? Tylko co wtedy z napędem, bo jednak skłaniam sie do piasty Nexusa, jeśli nie na pasku Gatesa to na łańcuchu. Ewentualnie biorę jeszcze pod uwage Marina Pine Mountain: https://halarowerowa.pl/marin-pine-mountain-27-5-p610.html Opony baloniaste jakbym chciał się gdzieś zapuścić, ale mogę przecież zmienić na cieńsze. Poza tym materiał ramy się zgadza - stal. Z kolei znów napęd nie wiem jak działa taki SRAM i jak z pozycją, na pewno nie taka komfortowa jak w typowym fitnesiaku/mieszczcuchu. Jakieś inne alternatywy? Co myślicie o propozycjach?
JWO Napisano 28 Kwietnia 2020 Napisano 28 Kwietnia 2020 Ja w temacie baranka. Największym plusem baranka sa klamko-manetki. Na baranku można jeździć „nachwytem”, nigdzie nie trzeba sięgać. Zmiana przerzutki i hamowanie może być w tym samym czasie. Ja na baranku zrobiłem 800 km, ale już nie chciałbym czegoś innego niż klamko-manetki. To można naprawdę optymalnie ustawić. Ja mam grupę GRX, wiec wygodniej jeździ się „nachwytem”. Nie odrzucał bym baranka.
zibra Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Napisano 28 Kwietnia 2020 Dziękuje, ale jednak nie. Miałem trochę czasu szosę i jednak wolę zwykłą kierę plus prosty napęd, najlepiej z jedną manetką. Myślałem nawet o tym, żeby wymienić w przyszłości typ Rapidfire na Nexusie na twistera.
MikeSkywalker Napisano 28 Kwietnia 2020 Napisano 28 Kwietnia 2020 Pine Mountain trochę ewoluował, więc może być problem ze znalezieniem starej L-ki - XL może być duże ale warto sprawdzić. Według mnie Marin Muirwoods RC może być okej, ewentualnie "zwykły" i lekka przeróbka napędu. Piasta z biegami to specyficzne rozwiązanie, dobre do jazdy całorocznej po mieście ale na dłuższe wypady chyba wolałbym napęd 1x10. A budżet spokojnie pozwala na ulepszenie napędu i zmianę opon na szersze.
zibra Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Z tego co widzę to jeszcze można znaleźć Pine Mountain w rozmiarze L choćby na allegro. Niestety nie mam się jak do niego przymierzyć. W pobliżu jedyny sklep posiadający Marina to BikeSystem w Rybniku. Mogą ściągnąć interesujące mnie modele z opcją zakupu.
m0d Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 IMHO próbujesz kupić coś dla wyglądu a nie dlatego że nadaje się do przedstawionych zastosowań :) Rower na "plusach" to bardzo specyficzna rzecz, a kupowanie takiego żeby za chwilę zmieniać opony na węższe nie ma najmniejszego sensu ;)
zibra Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 To prawda, podoba mi się, ale to tylko ciekawa alternatywa choć faktycznie nie na asfaltowe wycieczki. Bardziej skupiam się właśnie na modelu Muirwoods, ewentualnie Nicasio. Muirwoods RC podoba mi się bardziej ze względu na kolor i zastosowany rozmiar opon (także wolę grubsze). Czy piasta Nexus na łańcuchu nadaje się jeśli chciałbym w przyszłości zamontować napęd paskowy? Jeśli nie to możecie mi pokazać jaka jest różnica między takimi piastami w jakimś sklepie?
zibra Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Co sądzicie o wybranych modelach używanych? https://m.olx.pl/oferta/rower-miejski-trekingowy-trek-zektor-b-alfine-8-CID767-IDEN06m.html?reason= https://m.olx.pl/oferta/rower-urban-treking-bergamont-vitesse-a11sl-pelen-alfine-11biegow-CID767-IDEDpTR.html?reason= https://m.olx.pl/oferta/focus-planet-urban-belt-rower-crossowy-na-pasku-hydraulika-alfine-8-CID767-IDECFIj.html?reason= Był jeszcze Rabeneick, co to za firma? Jak odpuszczę stalowa to w używkach można znaleźć ciekawe rowery na pasku za niewielką cenę
MikeSkywalker Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 Zektor jest bardzo specyficzny. Taki typowy miejski wariat, krótki, zwrotny, mówiąc krótko fajny. Miałem okazję sprawdzić za mały rozmiar i żałuję że już go nie produkują. Ale mam Orbee Carpe, jest jeszcze lepsza Ale Alfine po 4k już może wymagać serwisu, trzeba to przeliczyć i znaleźć serwis który robi to w sezonie. Bergamont bardzo tani jak na Alfine 11, może to też coś ściągniętego "z zachodu" z zajechaną piastą i jeżdżonego całorocznie. To że koła proste o niczym nie świadczy. Focus też wygląda na odpicowanego. Dlaczego o tym piszę - jest na rynko sporo tanich (jak na ceny piast z biegami) rowerów. Z reguł ściągnięte zza granicy, jeździły cały rok, piasty są w różnym stanie, koła też. Z zewnątrz wyczyszczone, wypucowane, ale po przyrdzewiałych nyplach i nalocie na nich widać że rowery swoje przejechały. I może się to wiązać z dodatkowymi inwestycjami w najbliższym czasie, a to jest problematyczne i kosztowne zwłaszcza przy piastach z biegami.
zibra Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Znam dobrego mechanika rowerowego, a ile taki przegląd piasty może kosztować? 200zl? Patrząc na używki biorę pod uwagę dodatkowe koszta. Najrozsądniej oczywiście znaleźć taki rower w okolicy, bo na odległość nawet nie wiemy w jakim stanie jest choćby rama.
MikeSkywalker Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 To zapytaj czy robi piasty z biegami, bo to też nie jest normą. Aktualnych cen nie znam, u nas w serwisie kolega się tym zajmuje ale dawno nic nie robił. Myślę że +/- te 200zł. Kwestia tego czy piasta nie jest tak dokumentnie zajechana że nie da się jej pomóc czyszczeniem i smarowaniem. Takie już widziałem.
Uhoman Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 W dniu 28.04.2020 o 17:43, zibra napisał: Ewentualnie biorę jeszcze pod uwage Marina Pine Mountain: https://halarowerowa.pl/marin-pine-mountain-27-5-p610.html Opony baloniaste jakbym chciał się gdzieś zapuścić, ale mogę przecież zmienić na cieńsze. Poza tym materiał ramy się zgadza - stal. Z kolei znów napęd nie wiem jak działa taki SRAM i jak z pozycją, na pewno nie taka komfortowa jak w typowym fitnesiaku/mieszczcuchu. Jakieś inne alternatywy? Co myślicie o propozycjach? Mam Marine Pine Mountain z 2017, geometria chyba się nie zmieniła. Przy wzroście 184cm romiar L jest ok. Geometria zadziwiająco wygodna, dość wysoka główka ramy. Rama fajnie pracuje przy wadze >90kg. Koła generalnie ok, choć piasty po 5kkm do regenreacji i tu jest zonk - piasty trudno dostępne, choć aktualnie do kupienia. Ja wymieniłem stożki i tył kręci się perfect, na przód nie udało mi się dokupić idealnych stożków i jest tak sobie. Sram działa twardo, ale bezbłędnie, bezawaryjnie, sprawia wrażenie nie do zabicia - w terenie bardzo dobrze. Opony jeśli miałyby być do wymianny na cieńsze, ta raczej celowałbym jużw wymianękół na 29" i wtedy opony 2,2-2,4. Przy oryginalnych obręczach na upartego można zejść do 2,4, ale to już trochę hardcor. Zmiana oryginalnych 3,0 na 2,8 czy nawet 2,6, to w zasadzie kosmetyka. Można pokusić się ewentualnie na opony o mniejszych oporach toczenia 2,8-3,0. Trzeba jednak mieć świadomość, że przy przedniej tarczy 32, jażdżąc po płaskim i twardym na szybkich oponach szybko zrobi sięmłynek, a zmiana korby na np. 36 drogie (korba musi być z ofsetem, ze względu na szerokie widełki tylne, chyba więcej jak 34 bez zmiany linii łańcucha nie wejdzie). Generalnie rower przy obecnej cenie i jego możliwościach bardzo niedoceniany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.