Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Cześć. Proszę Was o pomoc, ja nie mam już pomysłu na ten problem… Mam spory luz na sterze, nagrałem krótki filmik jak to wygląda: https://youtu.be/RExWNlOklR0 (w dalszej części filmiku wskazuje palcem gdzie widać luz, może nie być to dobrze widoczne na filmie). Próbowałem już go dokręcać wg. tego co przeczytałem w internecie (dolną śrubkę poluzować, dokręcić tą środkową a następnie dolną), nie podziałało, przy okazji ukręciłem gwint i zmuszony byłem kupić nową śrubę ‘rozporową’. Na nowej luz jest taki sam. Dokładałem podkładki pod środkową śrubę ale nie wiem nawet czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Dodam, że rower był przeze mnie malowany więc musiał być rozkręcony, jednak to było bardzo dawno i dokładnie nie pamiętam czy może coś pominąłem przy skręcaniu i tu leży przyczyna? Nie mam doświadczenia w serwisowaniu rowerów. Dodaję galerie z paroma zdjęciami, może to przybliży rozwiązanie problemu: https://imgur.com/a/fN1jFVJ Proszę o pomoc, może Wy coś widzicie czego ja nie dostrzegam? Pozdrawiam :)
Tatanka Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Na filmiku wygląda jakby rura sterowa była na równo z mostkiem. Tak nie może być bo wtedy nie da się dociągnąć śrubą ( skasować luzu) W takiej sytuacji kapsel zapiera się na rurze i nic nie dociąga . Daj pod mostek jeszcze jakąś podkładkę i spróbuj. No chyba że tak było wcześniej , to w takim razie problem leży gdzie indziej. Co to za stery ?
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2020 Żeby skasować luz przy amortyzatorze dwupółkowym najpierw trzeba poluzować górną półkę widelca, następnie rura sterowa musi być 2-3 mm poniżej gónej krawędzi mostka. Dopiero potem skręcasz śrubą w top capie, jeśli skasujesz luz to dokręcasz półkę z powrotem i musi działać. Zakładając oczywiście że wszystko jest poprawnie zmontowane i niczego nie brakuje.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Teraz, Tatanka napisał: Na filmiku wygląda jakby rura sterowa była na równo z mostkiem. Tak nie może być bo wtedy nie da się dociągnąć śrubą ( skasować luzu) W takiej sytuacji kapsel zapiera się na rurze i nic nie dociąga . Daj pod mostek jeszcze jakąś podkładkę i spróbuj. No chyba że tak było wcześniej , to w takim razie problem leży gdzie indziej. Co to za stery ? Rura sterowa nieznacznie wystaje poza mostek, widać to na zdjęciu. Ale rzeczywiście, przy tej nowej śrubie rozpychającej nie mogę dokręcić tej dużej nakrętki, jest lekki opór ale śruba obraca się dookoła, nie mam pojęcia dlaczego (na 'sucho' normalnie się wkręca na gwint). Próbowałem z jedną i dwoma podkładkami 5mm, dać jeszcze jedną czy to raczej bezsensu? Ster to firma Gravity, niestety nie wiem jaki dokładny model. Teraz, bogus92 napisał: Żeby skasować luz przy amortyzatorze dwupółkowym najpierw trzeba poluzować górną półkę widelca, następnie rura sterowa musi być 2-3 mm poniżej gónej krawędzi mostka. Dopiero potem skręcasz śrubą w top capie, jeśli skasujesz luz to dokręcasz półkę z powrotem i musi działać. Zakładając oczywiście że wszystko jest poprawnie zmontowane i niczego nie brakuje. O tym luzowaniu górnej półki nie wiedziałem. Jednak jak mam zrobić to żeby rura sterowa była poniżej górnej krawędzi mostka? Uciąć? Ale wydaje mi się, że przed moim rozbieraniem było tak jak jest i luzu nie było.
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2020 Masz dwa wyjścia: dać podkładkę 5 mm nad mostek (pod nie dasz bo mostek jest przykręcany do górnej półki) bądź uciąć rurę sterową. Aczkolwiek najpierw polecam podkładkę bo nie wiesz co jest nie tak.
Mihau_ Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Przecież to nie ma prawa działać. Sterówka ma być poniżej krawędzi mostka, wtedy śruba w kapslu opierając się na mostku niweluje luz. Teraz po prostu przykręcasz sobie kapsel do rury Teraz, Maxioreq napisał: Jednak jak mam zrobić to żeby rura sterowa była poniżej górnej krawędzi mostka? Uciąć? Uciąć albo dołożyć podkładkę. Teraz, Maxioreq napisał: Ale wydaje mi się, że przed moim rozbieraniem było tak jak jest i luzu nie było. Ktoś mógł to zrobić na zasadzie: założyć podkładkę, zniwelować luz, skręcić mostek, wyrzucić podkładkę.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 @bogus92 @Mihau_ Podkładek używałem, próbowałem 1x5mm i 2x5mm. Nie pomogło.
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2020 Robiłeś tak jak napisaliśmy? W kolejności: 1. Luzujesz półkę 2. Dajesz podkładkę 3. Dokręcasz kapsel do momentu zniwelowania luzu 4. Skręcasz półkę 5. Gotowe Jeśli to nie pomoże to możliwe, że stery są źle złożone.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 @bogus92 Robiłem tak ale bez odkręcania półki. Spróbuję. Z tym że, jest dziwny problem z tym kapslem, mianowicie jak włożę tą śrubę rozporową, dokręcę ją na full, nakładam kapsel, próbuje go dokręcić do końca, ale on się okręca dookoła, jest lekki opór ale mogę nim kręcić w nieskończoność. Na 'sucho' normalnie się kapsel nakręca na gwint śruby do końca. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje? Jakiś pomysł?
Lawstorant Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Kapsel nakręca się na śrubę? Zrób zdjęcia kapsla i tego co masz w sterówce.
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2020 Bez odkręcenia półki nie ma prawa zadziałać. Do skręcenia sterów wiele siły nie trzeba, więc skręcając na "siłę" jedyne co zrobisz to gnieciesz top cap. Czekamy na zdjęcie.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 @Lawstorant @bogus92 Macie tutaj dwa zdjęcia: https://imgur.com/a/oxletJN To co zaznaczyłem na czerwono kręcę imbusem do maksymalnego rozszerzenia się tego elementu w rurze, następnie kręcę tym czarnym kapslem, gwint łapie i kawałek się dokręca, ale dalej mogę kręcić w nieskończoność i nic.
ZX_agent Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Cytat 13 minut temu, Maxioreq napisał: Spróbuję. Z tym że, jest dziwny problem z tym kapslem, mianowicie jak włożę tą śrubę rozporową, dokręcę ją na full, nakładam kapsel, próbuje go dokręcić do końca, ale on się okręca dookoła, jest lekki opór ale mogę nim kręcić w nieskończoność. Spokojnie, skręcałem stery w kilku rowerach i wszędzie tak jest. Ale ta siła zawsze wystarcza do zlikwidowania luzu
ZX_agent Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Jak koledzy wyżej pisali kapsel musi się opierać na podkładce bo wtedy jest w stanie ścisnąć stery żeby zlikwidować luz. A no i rzeczą naturalną jest że trzeba półkę odkręcić od rury sterowej. Dokręcasz ją dopiero jak zlikwidujesz luz Zerwany gwint, czy nie ta siła powinna wystarczyć do zlikwidowania luzu
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Podkładki mam i używałem. O zerwanym gwincie nie ma mowy bo element jest nowy z oryginalnego opakowania. Żeby doprecyzować, mówiąc górna półka macie na myśli żeby poluzować te śruby: https://imgur.com/a/R10IZAb ?
ZX_agent Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Też mam dwupółke, ale ja skrecałem stery bez amortyzatora, mniejsza z tym. Musisz poluzwać WSZYSTKIE śruby na górnej półce, te co wskazałeś też.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Rozumiem. Dobra to będę się za to zabierał. Dzięki wszystkim za odzew, pozdro
Lawstorant Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Hmmmm, ale to jest korek rozporowy do karbonowych sterówek. Dlaczego nie masz zwykłej gwiazdki i kapsla?
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 @Lawstorant Nie wiedziałem, że to jest do karbonowych. Poprzedni korek w którym urwałem gwint też był taki, więc kupiłem coś podobnego.
ZX_agent Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Jeżeli poluzujesz to co Ci wskazałem, dasz podkładkę żeby wystawała ponad rurę sterową, dokręcisz kapsel sterów do momentu zlikwidowania luzu, następnie dokręcisz wszystkie śruby górnej półki to na pewno pozbędziesz się problemu Teraz, Lawstorant napisał: Hmmmm, ale to jest korek rozporowy do karbonowych sterówek. Dlaczego nie masz zwykłej gwiazdki i kapsla? Pewnie dał złe foto. Nie znam dwupółek z karbonową rurą sterową.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Teraz, ZX_agent napisał: Jeżeli poluzujesz to co Ci wskazałem, dasz podkładkę żeby wystawała ponad rurę sterową, dokręcisz kapsel sterów do momentu zlikwidowania luzu, następnie dokręcisz wszystkie śruby górnej półki to na pewno pozbędziesz się problemu Tak zrobię, w wolnej chwili biorę się za robotę. Dzięki
ZX_agent Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Rób to teraz, zajmie Ci to 5 min jak nie krócej Nie dam sobie spokoju póki Ci nie pomogę
Lawstorant Napisano 17 Kwietnia 2020 Napisano 17 Kwietnia 2020 Teraz, ZX_agent napisał: Jeżeli poluzujesz to co Ci wskazałem, dasz podkładkę żeby wystawała ponad rurę sterową, dokręcisz kapsel sterów do momentu zlikwidowania luzu, następnie dokręcisz wszystkie śruby górnej półki to na pewno pozbędziesz się problemu Pewnie dał złe foto. Nie znam dwupółek z karbonową rurą sterową. On dosłownie ma ten korek rozporowy. Nie wiem jak to się trzyma metalu, ale łatwiej i pewnie byłoby z normalną gwiazdką.
Maxioreq Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Dzisiaj już nie dam rady. Jutro to zrobię, obiecuje Dam znać co i jak Tak, to na zdjęciu to dosłownie to co mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.