macbookkul Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Cześć wszystkim! Domyślam się, że na forum jest tysiące podobnych postów ale nie do końca jestem wstanie spośród nich wybrać odpowiedniego/najlepszego roweru dla siebie, a jestem kompletnym laikiem w tym temacie. Interesuje mnie rower uniwersalny. Wykorzystywałbym go do wycieczek po mieście/terenie/asfalt. Konkretnie rekreacyjne użytkowanie np wycieczka z Krakowa do Ojcowa/Tyńca czy na zamek w Rudnie ale również alejki w mieście. Trasy są głównie asfaltowe - podjazdy/zjazdy ale można również zaszaleć i zjechać z trasy na ścieżkę w lesie albo całkowicie dziki teren. Jeżeli chodzi o moje parametry to mam 187 cm wzrostu oraz ważę +/- 76 kg. W oczy rzucił mi się model Kellys Spider 70 (https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c714/spider-70-grey-lime-29-p64493) - ale tak jak wspomniałem na początku posta jestem totalnym laikiem w temacie rowerowym i nie wiem czy w przedziale cenowym w jakim szukam ten model będzie najlepszy, albo czy w ogóle do mojego użytkowania będzie odpowiedni. Będę serdecznie wdzięczny za udzieloną pomoc.
KurczakNorris Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Marin Muirwoods - szczyt uniwersalności i prostoty. Niby urban, a wdzięczny materiał do modyfikacji w kierunku rekreacyjnego, dobrego MTB XC na sztywnej, stalowej ramie.
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Marin Muirwoods w rozmiarze XL Ja podobnie jak @KurczakNorris uważam Muirwoodsa za MTB XC, choć to domyślnie rower okołomiejski. Niemniej jednak zamiast najtańszego amortyzatora jest solidny stalowy widelec, spokojnie zmieścisz do takiego roweru opony z górala (czyli np. uniwersalne Continental Race King 29x2.0) i niewiele stracisz w terenie a sporo zyskasz na asfalcie. Ale koniecznie musisz go sobie porównać z jakimś rowerem crossowym, bo to zupełnie inne typy rowerów. A może okazać się że to właśnie cross bardziej Ci przypasuje. Czyli np. Kellys Phanatic, Trek Dual Sport, Unibike Viper, Marin San Rafael (ten można by porównać w jednym sklepie). Na Salwatorze jest fajny sklep, Biker House, aczkolwiek wiem tyle że mają Marina, może ktoś z Krakowa ich poleci/odradzi. W górala 29 bym się nie pchał. To jednak dużo mniej uniwersalne rowery.
macbookkul Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Napisano 9 Kwietnia 2020 A jak by ktoś się wypowiedział nt modelu, który podełem. Kellys Spider 70 czym on się różni od tego Kellys. Phanatic?
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Przede wszystkim geometrią ramy. Jeden z nich to rower MTB, drugi crossowy. Generalnie prosty osprzęt Altus/Acera/Alivio, sprężynowy widelec z blokadą na kierownicy, nic nadzwyczajnego. Taki np. Unibike Fusion kosztujący 2500zł osprzętowo wypada nieco lepiej.
WaGiant Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Teoretycznie zaproponował bym do opisanych zastosowań rower crossowy . Tematów o crossach jest dużo i powinieneś je przejrzeć , znajdziesz trochę wiedzy i linków . Ale ... przejechałem kiedyś Jurę i choć teoretycznie cross powinien być tam w sam raz, to bardzo cieszyłem się że jadę na MTB . Czyli jeśli faktycznie chcesz trzymać się asfaltów to patrz na crossy . Jeśli jednak może przydarzyć się jazd terenowa to MTB będzie jak najbardziej na miejscu . Moim zdaniem turystyczne MTB jest właśnie najbardziej uniwersalnym rowerem . Kellys z linka szału nie robi ale jakichś strasznych wtop też nie ma . Normalny budżetowy rower . Do jazdy w łatwym terenie i po asfalcie opony mogły by być węższe - 2,0 - 2,1 " .
KurczakNorris Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Jeśli Twój mtb musi mieć amortyzator, szukaj na promocjach kellys gate30. Rower z powietrznym widłem, sztywnymi osiami boost za niewiele ponad 3k PLN. Wszystkie nowe standardy. Oferta trudna do pobicia nawet przez Dekla.
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Kwestia przymiarek i przekonania się czy faktycznie taki rower będzie lepszy od crossa czy Muirwoodsa. 29 minut temu, WaGiant napisał: Moim zdaniem turystyczne MTB jest właśnie najbardziej uniwersalnym rowerem . A tak z ciekawości - czym jest turystyczne MTB? Zwykły góral a nie jakiś sprzęt do ścigania się w XC?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Kwietnia 2020 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2020 Mniej więcej - turystyczne, czyli z względnie komfortową geometrią ( np. Cube Analog ).
WaGiant Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 No właśnie turystyczny tzn nie XC . Czyli nie osprzęt ale geo + możliwość montażu dodatków . Inna sprawa że w zakładanym budżecie rasowej maszynki XC raczej się nie znajdzie .
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Ja od zawsze na takie rowery mówiłem rekreacyjne MTB Ale wiadomo że chodzi o to samo. A jeśli w tę stronę pójdzie autor tematu to Fusion jest naprawdę mocną propozycją. W zakładanym budżecie można mu jeszcze dorzucić w cenie niezły, powietrzny widelec. Reszta osprzętu w zupełności wystarczy.
KurczakNorris Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Aaalbo Indiana X-Pulser 6.9. Kosztuje poniżej 3k PLN, ma RS XC30 air z manetką, ma bardzo dobrą całą resztę osprzętu, niezłe koła na dobrych piastach Shimano. Rama tapered, więc zapewniająca niezbędne minimum rozwoju. Do zobaczenia w mediaexpertach, do kupienia stacjonarnie lub na stronie. Dostępne rozmiary ram: 19", 21".
WaGiant Napisano 9 Kwietnia 2020 Napisano 9 Kwietnia 2020 Jeśli 60-70 km po górach to rekreacja to zgadzam się taką klasyfikacją . A tak naprawdę to jednak sprzęt do rekreacji i turystyki trochę się różni - wagą , klasą osprzętu . Wracając do tematu - w Uni Fusion ( i kilku innych Uni ) nie podobają mi się komponenty ZOOM . Miałem kiedyś mostek tej firmy i zaczął pękać . Kalloy Uno nie sa dużo droższe a mam do nich całkowite zaufanie . Różne elementy w 2 rowerach i 0 problemów . Ale rower jako całość jest ok ( jeśli się lubi 27,5" ) . Amor pominę .
MikeSkywalker Napisano 10 Kwietnia 2020 Napisano 10 Kwietnia 2020 No ja spotkałem się tylko z jednym pękniętym mostkiem Zooma, jakimś regulowanym sprzed wielu lat. Poza tym z tymi montowanymi do Unibike nie ma problemów, może nie licząc regulowanych. No i jeśli mówimy o powyższych zastosowaniach to innego Fusiona niż 29 nie brałbym pod uwagę. W ogóle nie brałbym na miejscu autora tematu innych rowerów niż na kole 28/29.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.