Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana 3x10 na 2x 10,11?

Bogusz10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 minut temu, MaxCava napisał:

tylko bliżej 20 km/h ( co jest lipą, jak na płaskie i nawet na opony pokroju 2-2,2 ) 

Właśnie przekreśliłeś wartość wszystkiego, co napisałeś w tym wątku

• Mod Team
Napisano

Wbrew pozorom, nawet na nizinie można całkiem fajnie pojeździć z podobną średnią ( lekkie MTB ), która sama w sobie nie do końca jest wyznacznikiem, a wiem co mówię, bo jeździłem też w przedziale 24 -27 ( miałem wtedy spore parcie i średnia się liczyła ;) )...

Napisano

Na asfalcie, nawet nie do końca płaskim, oponach 2,25 mtb to i grubasek może kilkadziesiąt km zrobić ze średnią powyżej 25 kmh ;) ( po 40 tce :D )

Napisano

Hehehehhe .... ja mam odruch Pawłowa na zapach cebuli. Na Scandia MTB nad Jeziorką są pola z cebulą. Na bulwarach to już mam rozjazd.

5 minut temu, SoloTM napisał:

Na asfalcie, nawet nie do końca płaskim, oponach 2,25 mtb to i grubasek może kilkadziesiąt km zrobić ze średnią powyżej 25 kmh ;) ( po 40 tce :D )

Na asfalcie, nawet nie do końca płaskim, oponach 2,25 mtb to i grubaskowi trudno zejść poniżej 25 na kilkudziesięciu km :D

Tu się zaczyna robić problem:

https://www.strava.com/segments/23128537

https://www.strava.com/segments/21861964

Godzinę temu, Bogusz10 napisał:

Rozważam tylko ewentualne przejście na 2x.

Szczerze mówiąc to ja bym rozważył zdjęcie patelni. Lub napęd 1x.

Napisano

Jak jest piniądz to komplet deore, lubi twardo to korba 38/28 + kaseta 11-32.  Przestanie lubić to sobie blaty zmieni. Lub/i kasetę. 

@wkg co to jakiś  slalom po piaskownicy - mokradłach ? U nas po płaskim lesie to się szybciej jeździ ;)

https://www.strava.com/segments/12263420

/edit

Od 9:43 do 12:06 

( to oczywiście nie ja, choć jego czas tutaj to mój rekord )

Napisano
16 minut temu, SoloTM napisał:

Jak jest piniądz to komplet deore, lubi twardo to korba 38/28 + kaseta 11-32.  Przestanie lubić to sobie blaty zmieni. Lub/i kasetę. 

@wkg co to jakiś  slalom po piaskownicy - mokradłach ? U nas po płaskim lesie to się szybciej jeździ ;)

To problem z kadencją a nie z napędem. IMHO (taki disclaimer).

Jakby tu powiedzieć - to jazda w terenie. Wrzuciłeś filmik z wyścigu szosowego :D Ci goście z czołówki segmentów które wrzuciłem mają VAM 1600. 

Napisano

Albo takich gdzie trzeba siedzieć na tyłku bo stanięcie w pedałach lub/i przesunięcie się do przodu to zerwanie przyczepności. No, ale musi być raczej stromy podjazd, pewnie gdzieś w okolicy 10 % jest ta granica. ( zalezy oczywiście od podłoża - przyczepności )

Napisano
4 godziny temu, wkg napisał:

?

No że każdy musi swój konkretny przypadek rozpatrywać indywidualnie. Że mi 1x11 34 -11/42 wpisuje się idealnie w wymagania. Proste, lekkie, skuteczne, łatwe w czyszczeniu i serwisie itd itp, do tego podczas jazdy niczego i nigdzie mi nie brakuje.

Napisano

Mogę zaproponować dosyć popularne i częste rozwiązanie jakim jest korba o stopniowaniu 36-26 oraz kaseta 11-42.
Mamy szeroki zakres przełożeń przy takim połączeniu. Jest to najczęstsza konfiguracja wybierana przez klientów - z serwisu

rowerowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...