Skocz do zawartości

[baranek do krosówki] opinie nt takiego pomysłu

holdegron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Taki temat:

Mam poskładany zgrabny rower krosowy, ze sztywnym widłem, i prostą kierownicą.
Wszystko w nim jest OK, ale od pewnego czasu dręczy mnie myśl, aby spróbować baranka.
Geometria ramy pozwoli (z krótkim mostkiem) na taki patent.
Zachowałbym przy tym całą resztę, napęd 3x9, i mini v-ki do kompletu.
Teraz praktycznie cały czas jeżdżę na rogach, i tu upatruję przewagi baranka.
Nie musiałbym zmieniać chwytu, aby miglować manetkami.

Jak widzicie sens takiego eksperymentu ?

Pozdrawiam, Rob

Napisano

Masz tabelkę z geometrią ramy?

Eksperymentować można, bo czemu nie. Problem jest taki, że klamkomanetki są koszmarnie drogie, baranek też do najtańszych nie należy, a dochodzi jeszcze owijka. Najtańsze 3x9 to Sora, czyli koszt 450- 500 zł za same manetki.

Niech się jeszcze ktoś wypowie czy da się pogodzić hamulce i przerzutkę z klamkomanetkami.

Co do samej geometrii, to może być różnie. Żeby dało się podmienić prostą kierownicę na baranka i przy okazji nie mieć pozycji jak Superman, to rama musi być dość krótka z w miarę wysoką główką ramy. Pamiętaj też że baranki są bardzo wąskie i w terenie bardzo zmieni się prowadzenie takiego roweru. Krótki mostek też nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo stanie się zbyt nerwowy.

Napisano

Myślę że najtaniej byłoby spróbować z jakimś tanim barankiem za parę dych, klamkami hamulcowymi Tektro RL520 i pokombinowaniem ze zwykłymi manetkami - bo da się je zamocować na baranku. 

Największym problemem jest jak wspomniał poprzednik koszt klamkomanetek - Sora to pół tysiąca, nic tańszego pod 3x9 nie ma. 

Ale geometria crossa, co byś z nią nie robił pozostanie geometrią roweru pod prostą kierownicę a nie pod baranka. I taki rower nigdy nie będzie tak wygodna jak rama projektowana pod kierownicę szosową. 

Napisano
  W dniu 30.08.2019 o 16:47, holdegron napisał:

Jak widzicie sens takiego eksperymentu ?

Rozwiń  

Ja widzę sens, bo robiłem temu podobne i to fajne doświadczenie.

Całość zamknąłbym w 400zł   za klamkomanetki i baranka, klamkomanetki bym celował 3x10  serii 105 .

https://www.olx.pl/oferta/klamkomanetki-shimano-105-st-5703-CID767-IDBm10j.html#f8d897ae2e

Nawet nie wiem czy w 10x jest jakiś inny ciąg pod 9s  , u mnie jakoś przejeździłem  na 105  10x  z kasetą 8s   i  żadnych negatywów w działaniu nie odnotowałem.

Przy mini-v powinny jako tako hamować.

Do tego baranek z małym 'wyprzedzeniem'  https://allegro.pl/oferta/kierownica-bontrager-comp-vr-s-40-mm-czarna-8434187230

Jak Ci nie przypasuje to możesz zawsze te części sprzedać.

Napisano

Sens jest i to bardzo duży! Sam tak zrobiłem. U mnie zastosowałem klamki tektro rl520 i podłączyłem je do tarcz. Zrobiłem u siebie napęd 1x10 z bezstopniowa manetka od Pyrkiewicz'ow. Ale chłopaki oferują też manetki indeksowane. 

Dla mnie świetne rozwiązanie. 

Napisano

Jeździłam około roku na takim wynalazku. Manetki mtb na 3x8 i hamulce taktro później shimano. Rama mbike crossa. Poza manetkami niezbyt wygodnymi całkiem przyjemnie go wspominam. 

Napisano
  W dniu 30.08.2019 o 16:47, holdegron napisał:

Rozwiń  

Przerabiałem i powiem tak: jako eksperyment, możliwość przetestowania różnych konfiguracji - jak najbardziej można i taka zabawa daje dużo satysfakcji. Z praktycznego punktu widzenia i jeśli liczysz każdą złotówkę - nie polecam. Zależy też czego oczekujesz od roweru. Jeśli myślisz o szosie, kup tanią szosę z przyzwoitą ramą i z czasem ją doinwestuj. Jeśli chcesz gravela, to już trochę gorzej - ceny zniechęcają, ale już coś można znaleźć za 3kPLN. Jeśi lubić dłubać przy rowerze - przerabiaj. Licz się tylko z całkiem sporymi kosztami. Jak się zacznie takie przróbki, to czasem trudno skończyć :)   

Tu masz link do tematu o przeróbce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.