Skocz do zawartości

[łańcuch] nowy łańcuch a skakanie wózka.

Fisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie widzę tej korby całej, postaraj się obrócić tak, żeby to co teraz jest u góry było z boku. ( raczej o 2 śruby, może jedna Ty to widzisz najlepiej, w korbie na 4 śruby trzeba o jedną przekręcić )

W szosie ciężko ( dla mnie ) ocenić zużycie gdy nie jest jakoś masakrycznie, a na granicy tolerancji nowego łańcucha.

korba33.thumb.jpg.04cf76cc63c49c5769b62a0a87667945.jpg

Chodzi mi o to co widać na tym zdjęciu - żółtym kolorem zaznaczyłem zęby które się zużywają w korbie, podczas gdy czerwonym kolorem ( tam nie są przenoszone duże siły ) zaznaczone są zęby, które zużywają się wolniej.

Napisano

Objaw zdecydowanie jak przy podjechanej koronce w korbie. Kaseta obojętna jest, wibrowanie występuje po nieobciążonej stronie napędu.

Jak jest szmal - wymieniać koronkę. Jak nie ma - obrócić, pojeździć, samo się ułoży. Tutaj masz delikatne zaciąganie, mi kiedyś po zmianie łańcucha wciągało go w przerzutkę.

Napisano

Po pracy wezmę obrócę o 2 śrubki (z 5) zobaczymy jak to będzie. Czy jeśli nadal będzie delikatnie skakać to jest szansa na ułożenie się a nie zepsucie łańcucha. Łańcuch nowy (KMC 9.73), kaseta ma z 4k km a blaty 11k km.

Napisano

Panowie i Panie, przesunałem koronkę i wydaje się jakby mniej. Czy jest szansa, że to się jeszcze ułoży? 

Napisano

Sam sobie odpowiedz co wolisz bardziej. Wymieniać teraz koronki tylko dla łańcucha? Czy poświęcić łańcuch na rzecz obecnych koronek? Ja bym wybrał opcję nr. 2, a koronkami się zajął jak już będzie bardzo źle, gdzie i tak wymienić trzeba będzie cały komplet. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...