Skocz do zawartości

[Do 2500] Rower na długie wyjazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Szukam rowerów (męski i damski) na dłuższe wyprawy np.:

Szlak Green Velo, Szlak orlich gniazd, Szlak wybrzeżem Bałtyku. Poza tym jazda po lesie ( kamienie, korzenie, piaski ). Takie 50/50 asfalt i nieasfalt.

Moje zainteresowanie przykuł obecnie https://www.goride.pl/meskie-2/kross-evado-6-0-2018?from=listing&campaign-id=20

Poprzeglądawszy kilka ofert w tej i podobnej cenie, wygląda na to że ten ma najlepsze wyposażenie.

Co sądzicie ?

Napisano

Cześć,

zerknij sobie jeszcze na model Flow 4.0 GTS polskiego producenta Tabou. Za katalogowe 2800 dostaniesz trochę lepszej jakości amortyzator i nowszy napęd Deore 3x10 z lżejszą i sztywniejszą korbą. Przy zakupie dwóch pewnie jakaś lepsza cena byłaby możliwa.

Ta oferta na Evado też jest sensowna.

Napisano

Ja osobiście wybrałbym do takich zastosowań rower ze sztywnym widelcem (tj. bez amortyzatora) - spokojnie sobie da radę tak na green velo jak i na szlaku wzdłuż polskiego wybrzeża czy na typowych dróżkach leśnych.

Napisano

Kross z linka jest całkiem przyzwoity ale ...  piszesz że chcesz jeździć po piachach , korzeniach , kamieniach , chcesz jechać na Jurę . Myślę że do takiego zastosowania  lepszy będzie turystyczny ( bo absolutnie nie sportowy )  MTB .  Zresztą w podanej kwocie chyba trudno było by kupić rasowego XC . Turystyczny MTB to ( moim zdaniem ) najbardziej uniwersalny rower . Trzeba tylko kupić model który umożliwi montaż bagażnika . Pełne błotniki do terenowej jazdy odradzam raczej jakieś przyczepiane plastiki .

Rowerowy szlak orlich gniazd przejechałem 2 lata temu na oponach 2,1" . I to jest minimum szerokości - piach .

Gdybyś jednak chciał więcej czasu spędzić na asfalcie zawsze w MTB możesz opony zmienić na węższe . W rowerze crossowym dużo szerszych nie założysz .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...