Skocz do zawartości

[napęd] Nowy napęd do roweru 1x10

Neckol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po 5 latach użytkowania mam ochotę na zmianę napędu. Rower służy do weekendowych przejażdżek do 50km i zdarza się, że do kilkudniowych wycieczek.

Oto rower: http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/1674/Kona.Blast./  <- widoczny jest pełen spis części.

Jedyne co zmieniłem przez te 5 lat to obręcze na dartmoor raider i oponki smartblock kendy 2.35. <- mimo, że odczuwam wagę tego zestawu na razie nie będę wymieniać, bo nie mam na to funduszy :)

Do rzeczy. W rowerze chcę wymienić napęd. Na pewno chcę się pozbyć 3x9. Jeżdż dosłownie w 99% na środkowym blacie. Czasami wrzucam na największy jak zjeżdżam z jakiejś sporej górki.

Pomyślałem nad slx'em 1x11, ale jak zobaczyłem jakie koszta z tym idą to jednak chyba zrezygnuję. 

Kolega podsunął pomysł 1x10 na narrow wide. Czy są jakieś kasety 10, które byłby by kompatybilne z moim rowerem? Jestem przygotowany także na wymianę korby, bo na tą chwilę jest alivio i nie za bardzo mnie satysfakcjonuje. Chyba, że zostawią ją na chwilę i wymienię sam blat w niej na jakiś czas i potem się przerzucę na deorkę. Jakie części potrzebuję do 1x10 i jaki blat kupić?

Bardzo proszę o pomoc. Mogę być inne pomysły. Nie znam się jakoś super na sprzęcie, więc każda pomoc się przyda.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Do przejścia na 10 biegów konieczna będzie zmiana przerzutki na taką ze sprzęgłem i obsługującą 10-biegową kasetę. Aktualnie z nowych na rynku masz tylko Deore m6000, które ma zakres kasety do 42T. Ponadto do zmiany manetka i zmiana korby lub minimum blatu korby na narrow wide. Oczywiście nie wspominam o kasecie i łańcuchu. Ogólnie cały napęd do wymiany, jedynie możesz zostawić korbę z nowym blatem. 

Napisano

Z najtańszych napędów 1x10 które obsłużą kasetę 11-42 masz albo SRAM GX albo Deore M6000.

Do tego kaseta Deore 11-42, jakiś łańcuch 10rzędowy i zębatka narrow wide którą przykręcisz w miejscu środkowego blatu w korbie (będziesz potrzebował podkładek w miejsce dużej zębatki albo krótszych kominów). Zębatka NW może być albo rodzimej produkcji np. Banless albo coś z Chin np. Motsuv.

Napisano

Z tego co widzę to wszędzie piszą, że piasta obsługuje kasety do 9 biegów. 10 mają taką samą szerokość? Czy piasta też będzie do wymiany?

SRAM'ów gx jest od cholery i ciut ciut :D Jakiś konkretny model?

• Mod Team
Napisano

Szerokość bębenka od 8 do 12 biegów jest taka sama, więc bez obaw wszystko wejdzie.

Gdzie da się znaleźć przerzutkę GX na 10 biegów obsługującą kasetę do 42 zębów i do tego manetkę, sam jestem ciekawy bo szukam okazji na napęd 1x10 do drugiego roweru?

Napisano
5 godzin temu, Neckol napisał:

SRAM'ów gx jest od cholery i ciut ciut :D Jakiś konkretny model?

10rzędowych? Jest jeden model manetki, i trzy przerzutki - z różnymi wózkami. Ważne żeby przerzutka była Type 2 - wtedy obsługuje taką kasetę. 

Najtaniej widzę na wiggle - ale i na allegro można kupić w okolicach 4 stówek. 

Czasem na tredz są (były) dostępne kody -5funtów. Trzeba przeglądać. 

wiggle.PNG

Napisano

A co myślicie  o kupnie części  od przyjaciół z dalekiego wschodu? Widzę  tam atrakcyjne ceny. Groupsety slx, przerzutki sram gx 1x10 też  są  sporo tańsze.  Jakieś  doświadczenia?

A co do blatu nw. Pomożecie  coś  konkretnego dobrać? Teoretycznie im mniej wydam tym lepiej, ale chcę  osprzęt  wytrzymały. Co do wagi to nie walczę  o każdy  gram - nie stać  mnie po prostu. Powiedzmy, że  na całość  mam tego tysiaka. W porywach do 1200 jeśli  naprawdę  był by sens dorzucenia paru groszy.

Napisano

Osprzętu Shimano od majfrenda nie używałem, wszystko z polskie dystrybucji Shimano. 

Ale zębatek NW bym się nie bał - mam kilka Motsuv, za które dałem w okolicach 30zł - i działają bez problemu, nie znikając w jakimś zastraszającym tempie. 

Banlessa wspomniałem bo NW pod rozstaw BCD104 kosztują nieco ponad stówkę - a na stronie co jakiś czas są promocje pozwalające tą cenę jeszcze zbić. Sporo osób chwaliło je na forum - także można śmiało wspierać lokalną produkcję. 

Przede wszystkim porównaj sobie działanie napędu Sram i Shimano - bo to jednak dwie różne bajki, pomijając zupełnie inną obsługę manetek. 

Tysiak spokojnie wystarczy na modyfikację - kasecie Deore nic nie brakuje, w 4 stówkach zamkniesz się z napędem z 2 łańcuchami, zostaje reszta na przerzutkę z manetką. 

Napisano

Co rpzumiesz przez dwa łańcuchy?

Nn nie mam za bardzo jak porównać  shimano i sram. :(

Jutro postaram się zmierzyć rozstaw w mojej korbie.

Jeszcze tak pomyślałem,  że  skoro przerzutkę i tak muszę wymienić  to może się  pokusić  o 1x11.

Widzę  znowu fajną  promkę na pełną  grupę XT m8000 za 1250 zl z wysylka.

Eh, cokolwiek robią  z jakimś  rowerem to mam potworne dylematy przez brak jakiejkolwiek wiedzy.

Napisano

Jestem na wyjeździe, także,  przepraszam za powolne wpisy.

Oto zębatki z tyłu  jakie mam w tej chwili: 11-13-15-17-20-23-26-30-34.

Głównie jeżdżę z przodu na 34 i tył 11-20. Zależnie czy mam bagaż  czy nie.

Jak jest jakiś  długi zjazd to wrzucam na 42-13.

Podjazdów za dużo nie miałem  i nie zwracałem uwagi na to co wrzucam, ale zawsze uzywałem zębatki  34 z przodu.

Pomożecie mi dobrać  kasetę  10 pod moją  piastę? No i dobrać  ilość  zębów  na przedni blat. Będę  zamawiać  pewnie motsuva jakiegoś. Także  propozycje mile widziane.

Napisano
W dniu 29.06.2019 o 12:09, Neckol napisał:

Jeżdż dosłownie w 99% na środkowym blacie.

Kup blat 38T szeroko-wąski, zdejmij blaty, przerzutkę przednią. Kasetę i łańcuch też, jeżeli jesteś na etapie wymiany. Gotowe. Po co iść w koszta.

Może się jedynie zdarzyć, że łańcuch spadnie z blatu ze względu na brak sprzęgła - wtedy wystarczy zmienić przerzutkę na taką z krótkim wózkiem ( np claris, 10/9 rzędowe 105 czy Sora ).

Chociaż nie. Lepiej wydaj 1500zł na XT, z zakresem którego dalej nie będziesz potrzebować :)

Napisano

Myślałem  o 1x10 ostatecznie, więc  dojdzie mi 1 bieg :) Napisałem  wyżej,  że  proszę  o pomoc w doborze kasety i blatu. ;)

Napisano
W dniu 4.07.2019 o 12:36, Neckol napisał:

Głównie jeżdżę z przodu na 34 i tył 11-20.

OK. No ale po co Ci dodatkowy bieg, skoro korzystasz z 6. Żeby mieć cztery z których nie korzystasz? Tak czy inaczej polecam 38-40T jako zębatkę i kasetę 11-32 do 11-36. Masz parcie na 10 rzędów - zapodawaj. Ale wystarczy, że zmienisz zębatkę na 38T i masz wszystko z czego do tej pory korzystałeś bez zbędnego sprzętu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z racji, że i tak muszę zmienić przerzutkę przejdę na 10 biegów.

Jakiego sram GX dokładnie kupić? Nazwa modelu "po Polskiemu".

Są jej jakieś różne wersje, z różnymi długościami wózków itd itp. Ceny się mocno wahają, a używki są niezależnie od wersji opisywane tak samo, więc używka odpada, bo nie rozpoznam wersji, a ludzie sami nie wiedzą co mają. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśli pod 1x10 - wersja Type 2. Czyli przerzutka GX 10sp Type 2.1 bodajże, ze średnim wózkiem. 

https://rowerowy.com/sklep/czesci/przerzutka-tyl/sram/prod/gx-type-2-1

Do tego kaseta 11-42 HG500 Shimano i blat, ja używam paru Motsuv i nie narzekam, zwłaszcza za te 3 dyszki co za nie dałem. Co do ilości zębów to ciężko mi doradzić, bo lata na 26" nie jeździłem, ale wydaje mi się że maksymalnie dałbym 36T. 38T mam przy oponie 700x37C, 36T przy oponie 29x2.0. 

Napisano

Co do długości wózka nie jesteś pewien?

A wiesz może jak z rozstawem do blatu z przodu? Znalazłem jakieś info na temat rozstawu śrub - 104/64 mm. To będzie to?

Też sobie motsuva zamówię. Jak mi się spodoba taki napęd to wtedy się w coś lepszego zainwestuje.

A jakiś łańcuch polecisz do tego?

Dziękuję za Twoją odpowiedź :)

Napisano

Ale ja nie wiem jaki wózek mam wybrać :D

https://pl.aliexpress.com/item/33025508299.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.141a72f7OdN7pQ&algo_pvid=1cc3579a-34b2-4946-b20a-31670fc3fb54&algo_expid=1cc3579a-34b2-4946-b20a-31670fc3fb54-6&btsid=cce761b8-624f-415f-96a7-980d90bce21b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_52

Czy coś takiego podejdzie? Jest opisane jako rozstaw 104.

Od razu pytanie. Owalna czy okrągła? Kiedyś o owalnych czytałem i niby jest jakaś malutka różnica, więc skoro kosztuje tyle samo, to może się skusić? Czy może do 1x10 lepiej się okrągłe sprawdzają?

Z góry dziękuję. Strasznie dużo pytań zadaję :)

• Mod Team
Napisano

Może być taka zębatka. Będzie pasowała do twojej korby. Możesz też poszukać Deckas - to samo z innym znaczniem a bywa tańsze.

Co do owala nie pomogę bo nigdy nie jeździłem, ale w teorii lepiej wykorzystujesz obrót korb i niwelujesz martwe punkty. W praktyce ponoć różnica minimalna.

Moim zdaniem wybór należy do Ciebie, a zawsze można zmienić zębatkę za 30 zł.

Napisano

No dobra. To jeszcze tylko długość  wózka jaką  muszę kupić  :D

Łańcuch jakiś  polecicie czy brać  po prpstu pierwszy lepszy 10rz?

Napisano

Średni wózek. Krótki jest czasem polecany do napędów bez przedniej przerzutki ale w tym przypadku na średnim nie będzie problemu z obsłużeniem dużej zębatki w kasecie. Łańcuch KMC X10, jakikolwiek. 

Napisano

Najtaniej wyjdzie cię ta przerzutka.  https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-tylne-przerzutki-tylne-przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m6000-shadow+-gs-10-sp-42t-o_191_9552.html i ta kaseta.     https://www.bikestacja.pl/pl/kaseta-shimano-cs-hg500-11-42t-10-speed-50073.html Maneta deore za jakieś 90 zł z dowolnego źródła  , plus używana korba  bcd 104 i zębatka narrow wide z chin , łańcuch najlepiej żeby miał 116 ogniw ,np Shimano Hg 95 koszt ok 90zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...