Skocz do zawartości

[2000 - 6000] Rower na daleką wyprawę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Chciałbym żebyście mi doradzili, jaki rower kupić na bardzo długą trasę (cała Ameryka Południowa wzdłóż). Zazwyczaj wszystko sobie dobierałem sam, ale tym razem wolę spytać o poradę. Na co dzień jeżdżę góralem z oponami 1,5 cala i kierownicą multipozycyjną. 
Moje "wymagania":

- lekki!!!
- rama dająca wygodną pozycję
- solidny
- raczej z przednim amorem, sztywne widelce zdaje się dają nieźle w kość na szutrze po dłuższym czasie
- preferuję v-brake, tarcz się boję ze względu na trudniejsze serwisowanie w terenie "w razie wu", oraz +10 do wizualnej wartości roweru
- nie umiem się przekonać do kierownicy szosowej, zresztą to nie jest moja ulubiona pozycja na rowerze bo bolą mnie nadgarstki jeśli zbyt duży ciężar przenoszę na ręce. Oczywiście w razie czego mogę kupić z taką kierownicą i wymienić sobie na coś innego. 

Byłoby fajnie, gdyby nie wyglądał na drogi, np. był jednolity albo chociaż pozbawiony malowania krzyczącego "dużo kosztowałem, zabij typka który na mnie jedzie i będziesz miał rower za równowartość rocznych zarobków". Ale to też da się zmienić.

85kg/183cm

Napisano
Godzinę temu, Bulbulator napisał:

Na co dzień jeżdżę góralem z oponami 1,5 cala i kierownicą multipozycyjną. 

I na tym poprzestań. To wystarczy

- lekki!!!

W tym przypadku 1-2 kg w te czy we wte.. przy objuczeniu 50 kg towaru... to nie ma sensu

tarcz się boję

Hydrauliki w wysokich górach mogą siknąć. Ale to już poczytaj relacje wędrowców.

raczej z przednim amorem,

no to jakiś porządnie uszczelniony  RS.

Napisano
22 minuty temu, dovectra napisał:

I na tym poprzestań. To wystarczy

Nie wystarczy :) Zresztą mam zużyty osprzęt i niskiej klasy. Nie pogardzę nowym albo chociaż doskonale przeserwisowanym Deore. Chcę też w końcu mieć lekkiego treka a nie same górale.

Cytat

W tym przypadku 1-2 kg w te czy we wte.. przy objuczeniu 50 kg towaru... to nie ma sensu

Nikt nie mówi o 50kg. Mój setup sakwowo-bagażowy będzie pół na pół między zwykłym a bike-packingiem. Ilość sprzętu oceniam na 9-10kg max razem z wodą.

Napisano
13 godzin temu, paulsen napisał:

Dzięki ale nie jestem zainteresowany góralem. Zresztą on ma wszystko czego nie chcę i musiałbym wymieniać na własną rękę: tarcze, grube opony, kierownica mtb. 
A ten trek to prawie 16kg .____. bardziej wolałbym coś w stylu gravela

Napisano

Gravel z amorem ?

Na takie wyprawy to Fuji Jari, Kona Sutra, Author Ronin (niedawno była tu relacja człowieka który na Roninie tą trasę właśnie zrobił), Specialized Sequoia, Marin Four Corners i podobne. Alternatywa to mtb z mocowaniami pod bagażnik - Rose Count Solo to świetny wybór moim zdaniem ale z dobrym amortyzatorem. Zresztą amor to przereklamowana sprawa, na wybojach tyłek bardziej boli :D 

Twój bagaż to będzie min 30 kg, wagą bym się nie przejmował.

Zmieścisz się spokojnie w 4 000 za goły rower.

Kierownicą się nie przejmuj - wsiądź na gravela - ma bardzo komfortową pozycję a baranek daje więcej kombinacji chwytów. Nie ma nic ale to nic do pozycji na rowerze, nadgarstków itd ... 

Ronin z tego towarzystwa najmniej wyględny ale hamulce słabe. O V-brejkach jeżeli góry to zapomnij. Poszukaj tej relacji o której pisałem i poczytaj o hamulcach, szerokości opon i wnioskach po wyprawie : )

Napisano

Myślałbym o stalowej ramie. Bo alu mało kto pospawa, a stal pewnie wszędzie ogarną. W takiej wyprawie może mieć to znaczenie. 

Napisano

Rok temu wciągnął mnie serial rowerem przez Ameryki (od południowej po północną do festiwalu płonącego człowieka bodajże facet jechał). Jechał sam, z kamerą, miał aluminiowego cannondale na 105, cantilevery, trojrzedowa korba (Andy ponoć lepiej wchodziły :)) miał bagażnik tył i przód plus takie coś co liczyło ile paliwa zaoszczędzi pedalujac. Więc albo seryjny projekt z tych co panowie proponują albo samodzielnie lekki upgrade. Jest kilka fajnych blogów ludzi z takich wypraw,jeden na pewno na 29.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...