Oedeopol Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Tak jak w tytule, jest jakiś sposób, by kaseta była "kolorowa"? Słyszałem że temperatura da radę ale nie wiem.
Garlock Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Podejrzewam,że coś w tym stylu (szukaj na forach zegarmistrzowskich, pasjonatów białej broni itp): http://forum.horlogerie-suisse.com/viewtopic.php?f=2&t=13546&start=15&hilit=aiguilles+bleuies https://forum.knives.pl/index.php?topic=97195.0
Oedeopol Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Dzięki, jednak niczego konkretnego się nie dowiedziałem ;(
Gość Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 A co to sa konkrety? Pisali wyraznie 310-315C przez pol godziny.
cervandes Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_nalotowa_stali Ale w kasecie mamy jakieś powłoki, nie wiadomo jaki jest skład stali, dodatkowo nie wiem czy nie wpłynie to na właściwości samych zębatek, może nitów... Niech się okaże, że takie wygrzanie mocno osłabia stal i co z tego, że będzie kolorowa skoro pęknie po pierwszym przyciśnięciu korby...?
Gość Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Kazdy kto ma rozum to wie, ale skoro bylo pytanie....
seraph Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 12 minut temu, cervandes napisał: skoro pęknie Akurat może być zupełnie przeciwnie, bo zęby stracą twardość - zrobią się miękkie i albo zużyją w oczach, albo wręcz pogną. W takiej temperaturze stal zostanie odpuszczona, czyli potocznie - rozhartowana.
Oedeopol Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 12 minut temu, cervandes napisał: nie wiadomo jaki jest skład stali Model mojej kasety to Shimano Dura Ace cs-7800
seraph Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 No to w ogóle cyrk, bo 3 najmniejsze zębatki nawet nie są stalowe tylko tytanowe, więc powyższa metoda odpada. Reszta stalowych i tak jest niklowana, więc i tak nie traktowałbym tego temperaturą, bo można powłokę zdjąć niechcący i zaprosić rdze.
Garlock Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Naprawdę chcesz ryzykować zniszczenie bardzo dobrej kasety: To może lepiej wydać te 250 zł i kupić od naszych małych żółtych braci gotowa tęczę:
Janu_sz Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) chcesz ją molestować w jakikolwiek sposób ? Już cuda tu widziałem, od speców z XCR podniesionym na 130mm po magików od kupna roweru za 1000 zł do dirt jumpingu, ale chyba ich przebiłeś.
Oedeopol Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 2 godziny temu, Janu_sz napisał: Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) Proszę zdjęcia: https://imgur.com/gallery/ZL0tUI0 Wstawiłem dwa dodatkowe żeby nie było że z neta
Sabarolus Napisano 10 Maja 2019 Napisano 10 Maja 2019 4 godziny temu, Janu_sz napisał: Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) chcesz ją molestować w jakikolwiek sposób ? Już cuda tu widziałem, od speców z XCR podniesionym na 130mm po magików od kupna roweru za 1000 zł do dirt jumpingu, ale chyba ich przebiłeś. Czy Ty z góry zakładasz, że Twój rozmówca kłamie? Taka kaseta to nie Patek czy inny youngtimer w garażu, wbrew pozorom to nie towar luksusowy.
Oedeopol Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Przemyślałem to, jednak to głupi pomysł. Da się ją jednak oczyścić na biało? Jakiego środku do tego użyć?
Gość Napisano 11 Maja 2019 Napisano 11 Maja 2019 13 godzin temu, Janu_sz napisał: Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) Czemu od razu zakładasz z góry że każdy kłamie? Sugerujesz to w znacznej części tematów w których się udzielasz. 6 godzin temu, Oedeopol napisał: Da się ją jednak oczyścić na biało? Co na biało? Widziałeś kiedyś białą stal albo tytan? Po co chcesz to ruszać? Kaseta ma powłokę która chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Chcesz co kilka dni siedzieć z "druciakiem" i zdzierać rdzę z kasety?
remover Napisano 11 Maja 2019 Napisano 11 Maja 2019 58 minut temu, skom25 napisał: Co na biało? Widziałeś kiedyś białą stal albo tytan? Jemu pewnie chodzi o oczyszczenie do błyszczącego statu "jak nowa", podobnie to takich kaset. Tylko że o ile pamiętam wykonczenie tytanu bardzo rzadko bywa błyszczące, więc cala ta Dura ace jest zrobiona na matowo, w tym stalowe koronki. Także błysku nie będzie.
Mod Team Puklus Napisano 11 Maja 2019 Mod Team Napisano 11 Maja 2019 Godzinę temu, skom25 napisał: Widziałeś kiedyś białą stal albo tytan? Tlenek tytanu jest biały
Oedeopol Napisano 11 Maja 2019 Autor Napisano 11 Maja 2019 Teraz, remover napisał: Jemu pewnie chodzi o oczyszczenie do błyszczącego stanu. Dokładnie tak, fajnie by było gdyby jednak nie była granitowo-szara tylko choć trochę bielsza. Jakieś środki czyszczące czy odtłuszczacz?
Gość Napisano 11 Maja 2019 Napisano 11 Maja 2019 No nie wiem, a kolega nie napisał dość jasno? Weź CIF albo Domestos, druciaka i może się wybieli. Albo ja nie rozumiem co piszesz, albo Ty nie czytasz postów.
Oedeopol Napisano 11 Maja 2019 Autor Napisano 11 Maja 2019 Teraz, skom25 napisał: No nie wiem, a kolega nie napisał dość jasno? Weź CIF albo Domestos, druciaka i może się wybieli. Nikt dotąd nie pisał nic o Cifie ani Domestosie. Teraz, skom25 napisał: Albo ja nie rozumiem co piszesz Więc chyba tak :/
Gość Napisano 11 Maja 2019 Napisano 11 Maja 2019 7 minut temu, Oedeopol napisał: Dokładnie tak, fajnie by było gdyby jednak nie była granitowo-szara tylko choć trochę bielsza. Jakieś środki czyszczące czy odtłuszczacz? 23 minuty temu, remover napisał: Tylko że o ile pamiętam wykonczenie tytanu bardzo rzadko bywa błyszczące, więc cala ta Dura ace jest zrobiona na matowo, w tym stalowe koronki. Także błysku nie będzie. Dostałeś odpowiedź kilka postów wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.