Skocz do zawartości

[Kaseta] Kolorowa kaseta - Jak zrobić tak kasetę domowym sposobem?

Oedeopol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co to sa konkrety?

Pisali wyraznie 310-315C przez pol godziny. 

Napisano

Kazdy kto ma rozum to wie, ale skoro bylo pytanie....

Napisano
12 minut temu, cervandes napisał:

skoro pęknie

Akurat może być zupełnie przeciwnie, bo zęby stracą twardość - zrobią się miękkie i albo zużyją w oczach, albo wręcz pogną. W takiej temperaturze stal zostanie odpuszczona, czyli potocznie - rozhartowana.

Napisano

No to w ogóle cyrk, bo 3 najmniejsze zębatki nawet nie są stalowe tylko tytanowe, więc powyższa metoda odpada. Reszta stalowych i tak jest niklowana, więc i tak nie traktowałbym tego temperaturą, bo można powłokę zdjąć niechcący i zaprosić rdze.

Napisano

Naprawdę chcesz ryzykować zniszczenie bardzo dobrej kasety:

image.png.e608697d0b487769927e34bb7febbddd.png

To może lepiej wydać te 250 zł i kupić od naszych małych żółtych braci gotowa tęczę:

image.thumb.png.817a80761cb9291dba00f4a686130f09.png

Napisano

Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) chcesz ją molestować w jakikolwiek sposób ? 

Już cuda tu widziałem, od speców z XCR podniesionym na 130mm po magików od kupna roweru za 1000 zł do dirt jumpingu, ale chyba ich przebiłeś.

Napisano
4 godziny temu, Janu_sz napisał:

Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię ) chcesz ją molestować w jakikolwiek sposób ? 

Już cuda tu widziałem, od speców z XCR podniesionym na 130mm po magików od kupna roweru za 1000 zł do dirt jumpingu, ale chyba ich przebiłeś.

Czy Ty z góry zakładasz, że Twój rozmówca kłamie? Taka kaseta to nie Patek czy inny youngtimer w garażu, wbrew pozorom to nie towar luksusowy.

Napisano
13 godzin temu, Janu_sz napisał:

Zakładając faktycznie, że masz taką kasetę u siebie ( w co szczerze, bardzo szczerze wątpię )

Czemu od razu zakładasz z góry że każdy kłamie? Sugerujesz to w znacznej części tematów w których się udzielasz.

6 godzin temu, Oedeopol napisał:

Da się ją jednak oczyścić na biało?

Co na biało? Widziałeś kiedyś białą stal albo tytan?

Po co chcesz to ruszać? Kaseta ma powłokę która chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Chcesz co kilka dni siedzieć z "druciakiem" i zdzierać rdzę z kasety?

Napisano
58 minut temu, skom25 napisał:

Co na biało? Widziałeś kiedyś białą stal albo tytan?

Jemu pewnie chodzi o oczyszczenie do błyszczącego statu "jak nowa", podobnie to takich kaset. Tylko że o ile pamiętam wykonczenie tytanu bardzo rzadko bywa błyszczące, więc cala ta Dura ace jest zrobiona na matowo, w tym stalowe koronki. Także błysku nie będzie.

Napisano
Teraz, remover napisał:

Jemu pewnie chodzi o oczyszczenie do błyszczącego stanu.

Dokładnie tak, fajnie by było gdyby jednak nie była granitowo-szara tylko choć trochę bielsza. Jakieś środki czyszczące czy odtłuszczacz?

Napisano

No nie wiem, a kolega nie napisał dość jasno? Weź CIF albo Domestos, druciaka i może się wybieli.

Albo ja nie rozumiem co piszesz, albo Ty nie czytasz postów.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

No nie wiem, a kolega nie napisał dość jasno? Weź CIF albo Domestos, druciaka i może się wybieli.

Nikt dotąd nie pisał nic o Cifie ani Domestosie.

Teraz, skom25 napisał:

Albo ja nie rozumiem co piszesz

Więc chyba tak :/

Napisano
7 minut temu, Oedeopol napisał:

Dokładnie tak, fajnie by było gdyby jednak nie była granitowo-szara tylko choć trochę bielsza. Jakieś środki czyszczące czy odtłuszczacz?

23 minuty temu, remover napisał:

Tylko że o ile pamiętam wykonczenie tytanu bardzo rzadko bywa błyszczące, więc cala ta Dura ace jest zrobiona na matowo, w tym stalowe koronki. Także błysku nie będzie.

Dostałeś odpowiedź kilka postów wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...