Skocz do zawartości

[Przerzutka tył 9s] Trzy modele jaki najlepszy ?

Monika1996

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pasować będzie, ale może mieć ( nie wiem tego na 100 % )  węższą klatkę niż 9 sp. więc będzie ocierać przy przekosach szybciej niż przednia 9 sp.

Co do tylnej to najlepiej gdyby się @Punkxtr wypowiedział, ale ja celowałbym bez shadowa, a na pewno wziąłbym to : ( już Ci pisałem o tym )

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-xtr-rd-m952-sgs-1999-stan-doskonaly-8021855280

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-xtr-rd-m952-szarak-evoretro-7891972999

Napisano

M772 z tego względu, że ja bym osobiście wolał nową niższej grupy, niż używaną wyższej. Miałem 772 i byłem zadowolony, ale Shadow ma swoje kaprysy.

Nie myślałaś o przejściu na 10s? Ja miałem 1x9 z M772 i 1x10 z M781, czyli model bliźniaczy pod 10s.

Przy 9s ciężko było znaleźć ustawienie żeby napęd działał dobrze, przy 10s ciężko znaleźć ustawienie przy którym napęd działa źle.

Zamontowałem nowy napęd, ustawiłem odległość kółka od kasety, przekręciłem baryłką tak jak mi się mniej więcej wydawało że jest ok jeżeli chodzi o zmianę biegów i całość działa idealnie. W 9s non stop robiłem drobne regulacje, które nie przynosiły efektu, bo przerzutka miała "focha".

• Mod Team
Napisano
20 minut temu, skom25 napisał:

Zamontowałem nowy napęd, ustawiłem odległość kółka od kasety, przekręciłem baryłką tak jak mi się mniej więcej wydawało że jest ok jeżeli chodzi o zmianę biegów i całość działa idealnie.

Identycznie miałem (mam) przy 9sp i XT 772 ;). Zmieniłbym ją jedynie na Saint M810.

@monika, jakie masz manetki? Bo jak Shimano 9sp to przerzutka Srama nie podejdzie.

Napisano

Jak dobrze pamiętam x5,x9,x0 w działaniu nie różniły się, jedyna różnica była wagowa. Taka wtedy miał politykę sram im wyższa grupa tym lżej, ale działanie było takie same dla wszystkich.

Gdy popularne były napędy 3x9 sram tak samo dominował nad Shimano, podobnie jak teraz eagle.

Swoją x0 wspominam bardzo miło. 

Napisano

Xtr ze zdjęcia ma wsteczny ciąg linki!  nie wiem czy zgodny z oznaczeniem, symbolem.

Sam przez lata miałem 3x9 z krótszymi wózkami, xt,2008,  to przerzutka kupiona jako złom, od skakacza, sprężyny sprawne do dziś, dało się ją prostować, a shadow raz zmielony ciężko odmielić, zniszczyłem krótkiego slx , oprócz zwichrowań po zawinięciu od razu wskoczyły luzy na sworzniach.

ale do specyficznej ramy musiałem założyć rodzaj Xt shadow, akurat trafił się z długim, z manetką  grip  (Sram Attack z indexem shimano)działa bez zarzutu,  

W tej chwili są nowe napędy, systemy anty bujania łańcucha... nie warto dopłacać za premium 9ś, sprawdzone używane xt jest raczej okej.

• Mod Team
Napisano
9 godzin temu, Monika1996 napisał:

Zamierzam wymienić tylną przerzutkę w napędzie 3x9
Mam trzy modele do wyboru co polecacie ?
1. Nowa Sram X-9

Żeby mieć SRAMa musisz wymienić także manetki. Mając porównanie X9 z wymienionymi Shimano to zawsze wybierałam SRAMa.

Napisano

Ja bym postawił na Sram, sam wymieniłem w swoim Cube shimano deore na sram X7 i przez dwa lata regulowałem przerzutki 3 razy, pierwszy raz po założeniu, drugi po zmianie kasety, trzeci raz po zmianie pancerzy i linek. Natomiast Deore (RD-M592) co 70 - 80 km wymagała regulacji na baryłkach. 

Napisano

Osobiście wybrałem sram x0 używane i uważam, że bardzo dobrze wybrałem.

Jeśli jesteś zainteresowany to mam nie potrzebna x0 na średnim wózku. Napisz a myślę że się dogadamy.

Napisano

Manetki oczywiście także idą do wymiany tylko zastanawiam się nad przerzutkami.
Czy ktoś kojarzy czy robili przerzutki X0 w wersji 3x9 down swing ? :icon_question:

1 godzinę temu, itr napisał:

Xtr ze zdjęcia ma wsteczny ciąg linki!  nie wiem czy zgodny z oznaczeniem, symbolem.

O co chodzi ? Nie będzie działać normalnie ? Tą co chce nabyć tak wygląda to jest jej zdjęcie:

c1a7a1a6c7a45905.jpg

Teraz, lichak napisał:

Jeśli jesteś zainteresowany to mam nie potrzebna x0 na średnim wózku.

Tylko długi wózek mnie interesuje :teehee:

Napisano

pięknie wygląda na zdjęciu! To  jest normalna wersja. Wsteczny ciąg oznacza że przerzutka, kiedy napina się linkę idzie w dół, czyli z dużych koronek kasety na małe.

Dobrze zestrojone Shimano XT działa i nie trzeba go wciąż regulować. Jeśli jesteś Moniką - znaczy się dziewczyną o delikatnych dłoniach to przemyśl gripshifty, niektóre ciężko obrócić wilgotną dłonią, bez rękawiczki, czasem można mieć obtarcie.... Sam od dziesięciu lat mam w Mtb gripy  ( centera i atack, działają z shimano)i bardzo je lubię... Dlatego jeśli masz kasę na zmianę całości- możesz testować Srama...Dobierając gripy cyngle dokładnie pod swoje dłonie/palce.  Jeśli jeździsz ostro po kamieniach w dół i wypadasz z roweru gripy są mniej zawadzające np o kolano przy upadkach... z raz czy dwa kopałem się z nimi wcześniej....tzn z łopatkami cyngli, miałem w napędzie 8s  piękne stx z polerowaną obejmą.

Napisano

Ja za to jestem z drugiej strony barykady. Nie wyobrażam sobie jazdy z Gripshift. Ja wolę mieć 4 palce na chwycie i tylko kciukiem zmieniać biegi. 

Napisano

Mam tak samo. Mimo mojego pierwszego roweru z gripshiftem jakieś 25 lat temu ( jakiś Trek, czy Scott - nie pamiętam ) nie wróciłbym do tego.

Stabilne trzymanie kierownicy nie raz uratowało mnie przy zjazdach.

Napisano

Nie wiem o czym piszecie, i w czym dobry grip ma przeszkadzać na zjeździe w dodatku nie trzeba otwierać chwytu i kciuk obejmuje wciąż kierownice od dołu, gripy  są dodatkowo lekkie.......ale każdy ma własne preferencje...  Zrobiłem sobie dziś rower z prawym  gripem Centery na 2/3 chwytu, i  odwrotnym xtr z tyłu... Sprawność przerzutki ( ale nie w warunkach błota czy zawodów) w porównaniu do XT - w zasadzie bez zmian.... Patrząc na tryb działania Rivala i starej tylnej Centery Sram powinien w porównaniu do Shimano być szybszy i bardziej stanowczy...

• Mod Team
Napisano
W dniu 27.04.2019 o 11:23, Monika1996 napisał:

Czy ktoś kojarzy czy robili przerzutki X0 w wersji 3x9 down swing ?

Chodzi o przednią? Jeśli tak, to nigdy nie było przedniej X0 do napędów 9sp. Najwyższym modelem było X9.

Napisano
1 godzinę temu, durnykot napisał:

Najwyższym modelem było X9.

Szukam szukam i nie mogę znaleźć więc zapewne tak jest :)

Co do chwytów to Gripshift odpada bo mam założone Ergony i trzeba by je ciąć aby wszystko się zmieściło :(

maxresdefault.jpg

• Mod Team
Napisano

Przy Ergonach gripy zupełnie nie pasują. Zostają manetki i uchwyt shiftmix ( manetki i hamulce Magury na jednej obejmie). A propos hamulców to wyglądają jak pierwsza seria MT8.

21 godzin temu, Monika1996 napisał:

Szukam szukam i nie mogę znaleźć więc zapewne tak jest :)

Na 100%- jeżdżę od lat tylko na SRAMie ( szosa i MTB ). Przy napędzie 9sp miałem zestaw manetki X0, przerzutki X9 ( przód/tył) , gdzie X0 na tył jest kosztownym dodatkiem przy takiej samej pracy jak X9.Generalnie w SRAMie największą robotę robią manetki ,szczególnie w wyższych grupach.

Napisano

To zdjęcie to znalezione w necie :)

Na OLX są ładne manetki X0 ale sprzedawca pływa na statku i wysyłka dopiero w lipcu więc trzeba było szukać czego innego. Udało mi się dostać manetki XTR 3x9 więc teraz skupiam się na tej marce. Wiem że ten napęd poszedł do lamusa dlatego tak ciężko już dostać coś w dobrym stanie z tej grupy. A zmieniać na 2x10 nie chcę bo to duży wydatek nawet jak by brać wszystko XT to wyjdzie powyżej 1000zł :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...