Skocz do zawartości

[smar] jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że przewijało się już to setki razy. Ale od dwóch lat jeżdżę na rohloffie i muszę coś zmienić, bo po 20-30 km napęd jest już głośny, a po 50 cały oblepiony syfem. Oddałem nawet do czyszczenia rower do serwisu i po przesmarowaniu rohloffem dalej to samo. To chyba nie jest smar dla mnie, więc co polecacie? Chodzi mi głównie o to żeby nie był to taki lepki smar i zarazem, żeby napęd pracował cicho. Jest jakiś taki "złoty środek"?

Napisano
Teraz, Szymszon90 napisał:

Wiem, że przewijało się już to setki razy. Ale od dwóch lat jeżdżę na rohloffie i muszę coś zmienić, bo po 20-30 km napęd jest już głośny, ....

To masz coś z napędem. Może źle wyregulowana linka na beczce od manetki ... Nie ma możliwości żeby po 20 km był głośny.

Napisano

Regulowane regularnie w różnych serwisach. Przesadziłem z tym 20, ale przejechałem z 40 pare i jest już głośniejszy

A ten cały shimano ptfe?

I czy taki smar w ogóle ma date przydatności? Mam go od około 6 lat.

Napisano

Jak masz 6 letniego Rohloffa to możesz mieć jeszcze pierwszą, lepszą wersję - taką bardzo gęstą. Owszem, nieco brudzi łańcuch ale wystarcza naprawdę na długo. Jeśli aplikuje się go malutkie ilości (kropelki wielkości główki od szpilki na ogniwo) to spokojnie można zrobić z 200-300km na smarowaniu i nawet nie czyścić za każdym razem. 

Nowszy, rzadszy Rohloff już taki super nie jest. 

Z innych smarów polecam Brunox Top Kett. Podobny do czerwonego Finish Line ale tańszy - suchy olej, więc łańcuch jest w miarę czysty, aczkolwiek trzeba nim smarować częściej niż Rohloffem. 

Napisano

Brunox Top Kett jest spoko, ale strasznie wodnisty i ciężko go precyzyjnie aplikować. Nie mniej jednak w suchych warunkach można na jednym smarowaniu zrobić 200 km i napęd jest w miarę czysty jak się przeciera szmatką. Ucisza napęd bardzo dobrze nie można powiedzieć.

• Mod Team
Napisano
17 minut temu, Szymszon90 napisał:

Szukam przede wszystkim czegoś, na czym napęd będzie działał cicho

no to moczenie w parafinie polecam.

Napisano

Shimano PTFE to najlepszy olej jakiego używałem.

Tyle że jakiego oleju byś nie użył, jeżeli to zrobisz źle, to będziesz miał zawsze czarny napęd.

Napisano

Ja robie tak odpalam palnik, kieruje w łańuch i obracam korbą aż łańcuch się cały nagrzeje tak do 50st.A potem nożyk do tapet  maczam w kujawskim i miedzy szczeline rolki po kropelce. Owszem 5-10 min zabawy ale z zewnątrz nie ma na nim oleju i nic się nie klei. Oczywiście można użyć innego oleju ale to nie ma wiekszego znaczenia.

Pozdro:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...