Bobofrut Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Dzień dobry! Planuję zakup roweru crossowego w przedziale 2-3 tysięcy zł. Jestem totalnym amatorem w sprawach związanych z osprzętem i terminologią. I taką też aktywność fizyczną (amatorską) mam zamiar na rowerku uprawiać. Asfalt, trochę ścieżek leśnych i polnych dróg. Ogólnie plan jest taki, aby w wolnej chwili móc wrzucić rower na samochód, pojechać gdzieś na weekend i tam sobie pojeździć. Z informacji do jakich udało mi się dotrzeć, m.in. na tym forum , wiem, że rower w typie cross byłby najodpowiedniejszym rozwiązaniem. Wiem również, że musi być wyposażony w kasetę . Mam troszkę ponad 190cm wzrostu i prawie 90kg wagi, a więc rama w okolicach 22 cali i koło 28. Rower jaki (bardzo) wstępnie sobie upatrzyłem to Trek DS 3. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tegoż modelu. Oczywiście, liczę również na to, że pojawią się inne propozycje, rozważę każdą, nie chcę kupić "bubla". Rower ma mi służyć latami - tym stwierdzeniem się kieruję. Z góry dziękuję za Wszystkie odpowiedzi!
remover Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Nie mam nic przeciwko ds3, na nim jak najbardziej da się z przyjemnością jeździć, ale on ma zbyt dużą marżę za napis na ramie. W tej cenie da się znaleźć lepiej wyposażony rower innego producenta. Zwroc uwagę na crossy Unibike (viper, chyba się mieści w budżecie), Northtec db dr będzie mial w tej cenie już powietrzny amor i dostępny rozmiar 23", co może byc przydatne przy wzroście 190. Ewentualnie jakieś droższe modele Kross evado lub Romet orkan.
Bobofrut Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Napisano 8 Kwietnia 2019 Ok, przyjrzę się wymienionym modelom. Ktoś jeszcze może chciałby się wypowiedzieć?
polaklbn Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Mam dokładnie ten sam dylemat. Budżet 2-3tys. Wynalazłem Romet Orkan 5 2017 za 2799zł https://trekking24.pl/pl/romet-2017/2293-rower-romet-orkan-5-m-2017.html Na ten rower skłania mnie komplet DEORE, amortyzator i tylna przerzutka XT. Jednak siedząc na ORKANIE z 2019r mam wrażenie, że po za osprzętem nic w tym rowerze dobrego nie ma. Gripy niemalże plastikowe, pedały proste śliskie, linki na wierzchu bez pancerza, siodełko jak by drewniane a suport bez uszczelnienia. Opona wspaniała na asfalt gdyż bardzo wąska. Ostatnia sprawa to brak tych rowerów w sklepach stacjonarnych a to spory minus - chociaż nic dziwnego - w końcu to model sprzed 2 lat. Kolejne moje obiekty dylematu to dwa tegoroczne modele UNIBIKE : Mianowicie UNIBIKE CROSS za 2399zł http://www.unibike.pl/crossfiregts.html Bardzo wygodna kierownica oraz pedały, siodło żelowe, podpórka - jakakolwiek ale w przeciwieństwie do ORKANA jest. No i te linki prowadzone w ramie. Do tego cena mniejsza o 400zł które można przeznaczyć na kask, oświetlenie sakwy itp. Kolejny rower to również UNIBIKE. VIPER za 2999zł http://www.unibike.pl/vipergts.html Rower ten to nic innego jak Crossfire w wydaniu z lepszym osprzętem. Trzy rowery a mam już 3 tydzień nie przespany.
Bobofrut Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Napisano 8 Kwietnia 2019 Unibike sprzętowo stoją na bardzo dobrym poziomie jednak można znaleźć wiele informacji o tym, że ich ramy lubią pękać
Bobofrut Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 A coś takiego: https://www.kross.pl/pl/2019/cross/evado-7-0 Budżet trochę byłby przekroczony, ale co tam
remover Napisano 9 Kwietnia 2019 Napisano 9 Kwietnia 2019 Viper jest lepiej wyposażony i tańszy. BTW, nie wiem o co ci chodzi z tym pękaniem, to własnie Kross jest znany z powodu ram swoich Level'ów. Ale tak czy inaczej to dotyczy modeli MTB, nie crossów.
Bobofrut Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Napisano 9 Kwietnia 2019 Co oznacza lepiej wyposazony? Jak już wspomniałem, totalny amator ze mnie więc byłoby miło jakbyś wskazal co jest lepsze
Lukas_Bukowski Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 Cześć, podpinam się pod Twoje poszukiwania, mamy podobne dylematy i też mnie interesuje model Viper. Mój wątek, może coś z wymienionych propozycji przeze mnie Tobie podpasuje:
remover Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 @BobofrutHamulce i piasty są z wyższej grupy, obręcze chyba też lepsze. Reszta jest taka sama. 34 minuty temu, Lukas_Bukowski napisał: Cześć, podpinam się pod Twoje poszukiwania, mamy podobne dylematy i też mnie interesuje model Viper. Mój wątek, może coś z wymienionych propozycji przeze mnie Tobie podpasuje: Ale tam masz "Bardzo lubię wjeżdżać do lasu, jeździć ze stromych zjazdów lub w jakieś wertepy, zeskoczyć z jakiegoś pnia, górki, skarpy." To raczej wyklucza rower crossowy. Masz się skupić na MTB. Zresztą ta są podane fajne propozycję, ta Indiana na przykład. Wejdź też do Decathlonu, przymierz ich Rockrider'y, co się mieszczą w budżecie.
holdegron Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 Romet ma sensowny amortyzator (NRX), pozostałe posiadają zdecydowanie słabsze. Jeździłem z NEXem a później z NRXem - różnica w pracy kolosalna. A dokładnie to NRX działa, a NEX udaje, że działa. A teraz założyłem sztywny widelec, i uważam, że do jazdy rekreacyjnej taki jest najlepszy. Weź więc pod uwagę jakiś rower ze sztywnym widelcem (np Giant).
remover Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 @holdegron, dobrze że to napisałeś, bo ja już się boję każdemu poszukującemu crossa do rekreacji sugerować Marin Muirwoods za 1800. Jeszcze bana dostanę za reklamę
Bobofrut Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 To znowu ja Wyszukałem jeszcze taki oto rowerek: Merida Crossway 300, model z 2019 roku. Co o tym powiecie?
holdegron Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Merida całkiem-całkiem. Nawet amor akceptowalny ;-) Jak dla mnie to sztyca amortyzowana niepotrzebna, ale to moje subiektywne zdanie. Z kolei ten Marin Muirwoods - bardzo akuratna propozycja. Taki uniwersalno-bezproblemowy.
polaklbn Napisano 4 Maja 2019 Napisano 4 Maja 2019 Kupiłem UNIBIKE VIPER 21". Zrobiłem na nim dopiero 20km. Uważam to za strzał w dziesiątkę. Jedyne co mnie zdziwiło to brak wskaźników biegu w manetkach. Sprzedawca powiedział, że już w tej klasie osprzętu jest to raczej zbędne więc Shimano z tego zrezygnowało. "podobno". Sprzedawca dorzucił oświetlenie oraz podstawową sigme w cenie 2999zł. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z kultury pracy tego roweru. Brak optycznego wskaźnika już wyjaśniłem :). chodzi o to że te manetki są zgodne z SPECII i brak optycznego wskaźnika skutkuje wspaniałym połączeniem manetek z dźwignia hamulca
kombiii Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 12 godzin temu, polaklbn napisał: chodzi o to że te manetki są zgodne z SPECII i brak optycznego wskaźnika skutkuje wspaniałym połączeniem manetek z dźwignia hamulca Ja mam podobną sytuację w swoim Phanaticu 50. Zaskoczył mnie brak wskaźnika optycznego w manetkach Deore. Niby nic, jednak jestem do niego przyzwyczajony do tego stopnia, że rozważam wymianę prawej manetki. Na szczescie Shimano manetkę SL6000 zrobiło w dwóch opcjach:
polaklbn Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 Pamiętaj, że manetka ze wskaźnikiem nie jest kompatybilna z ISPECII
kombiii Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 Tak, wiem. Manetka jak i klamka sa zamontowane na osobnych obejmach, więc to system I Spec.
kombiii Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Wychodzi jednak, że to SPEC II, ale wymieniłem na manetkę z "telewizorkiem" i jakoś współgra z klamką hamulca. Przyznam, że nie wiem o co chodzi w tych systemach, ważne, że działa. A montowanie manetek bez wskaźnika optycznego przez dystrybutorów, uważam za niedbalstwo (cena manetek jest taka sama).
wkg Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 No prosze : ) A większość ludzi zastanawia się jak je z tego telewizorka odgruzować ; D
Mod Team michuuu Napisano 8 Maja 2019 Mod Team Napisano 8 Maja 2019 15 minut temu, kombiii napisał: A montowanie manetek bez wskaźnika optycznego przez dystrybutorów, uważam za niedbalstwo Naprawdę potrzebujesz tego telewizorka? W samochodzie przecież nie sprawdzasz wzrokowo jaki masz bieg.
kombiii Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Przy korbie wystarczy rzut oka, jednak z tyłu średnio odpowiada mi gimnastyka karku, by upewniać się co chwilę, czy nie koszę łańcucha. Tak się już przywyczaiłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.