Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Witam! Planuję, po ładnych kilku latach przerwy wrócić do swojej dawnej pasji, a mianowicie jazdy na rowerze. Chciałbym kupić porządny sprzęt tak by dawał możliwie najwięcej przyjemności z jazdy i nie sprawiał problemów. Raczej używka, bo wiadomo że wówczas mogę kupić sprzęt z wyższej półki. W mojej okolicy jest jedno miejsce, w którym jest dość spory wybór tego typu rowerów: https://allegro.pl/uzytkownik/saveearth/rowery-i-akcesoria-rowery-16420?order=m&bmatch=baseline-n-spo-1-2-0131 Czy mógłby ktoś rzucić okiem, może ktoś zna tego sprzedawcę? Który model byście polecili, czy ceny nie są zawyżone. A może ktoś ma jakieś inne propozycje/rower na sprzedaż. No i na co zwracać uwagę przy zakupie.. bo czasy gdy interesowałem się mocniej rowerami to było 10lat temu tak więc trochę wypadłem z obiegu i zapewne to i owo się pozmieniało. Mój wzrost 178cm , waga 72kg. Pozdrawiam
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 MTB za 10k pln i używka ? Znajdź inne miejsce na trolowanie.
Gość Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Ktoś ma niezły budżet żeby handlować takim sprzętem w takiej ilości. Tak jak wyżej. Jeżeli nie Trollujesz, to kup nowy. Nie masz pojęcia na co zwrócić uwagę, więc istnieje szansa że wpakujesz się na minę.
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 Może zapomniałem dodać, że chciałbym od czasu do czasu pojechać gdzieś w góry czy jakiś ogólnie teren, tak więc chcę full'a. Jeśli znajdę gdzieś np takiego Specializeda na xt/xtr z dobrymi amorami nowego do 10k to nie ma problemu - chętnie kupię nowy
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Marca 2019 Mod Team Napisano 10 Marca 2019 Janu_sz A to niby dlaczego nie Jeżeli rower jest w dobrym stanie i stosunek cena/osprzęt jest dobry, to nie widzę przeciwwskazań - oczywiście z zastrzeżeniem, że jednak trzeba się orientować w temacie... Ciekawy jest powystawowy Spec, tyle że ta cena wyjściowa jest wyższa niż powinna być maksymalna cena końcowa...https://allegro.pl/oferta/nowy-specialized-epic-carbon-m-xc-29er-2018-2x11-7884489670 EDIT Właśnie czytam, że full... EDIT 2 Proponuję dodać w tytule tematu to magiczne słowo
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 Właśnie o takie konstruktywne podpowiedzi jak wyżej mi chodziło Powiem tak - jeździłem ładne parę lat na hardtail'u, ostatnio miałem okazję polatać na fullu - i jest to warunek konieczny. Zupełnie inna jazda. Miałem też okazję pojeździć na mocnym e-biku i powiem szczerze, że jak dla mnie bomba. Tyle, że taki mocny ebike na dobrym osprzęcie to 10k w górę oczywiście za używkę.. nie widzę opcji gdzie można by było edytować tytuł tematu
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 2 minuty temu, KrissDeValnor napisał: oczywiście z zastrzeżeniem, że jednak trzeba się orientować w temacie... EDIT Właśnie czytam, że full... EDIT 2 Proponuję dodać w tytule tematu to magiczne słowo Tak z zastrzeżeniem, że ma orientacje ktoś w temacie, a tu nawet nie potrafi odróżnić fula od MTB.
Gość Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Teraz, Janu_sz napisał: a tu nawet nie potrafi odróżnić fula od MTB. Co? @Mcintosh a jakie MTB Cie interesuje? Masz XC, Enduro, Trail i All Mountain. Poczytaj i zdecyduj, bo różnica jest dość znaczna.
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 XC/Enduro ciężko mi jednoznacznie określić.
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Zastanów się, czy chcesz wywalić kasę taką na coś bez gwarancji. Ja osobiście chyba nie dałbym więcej niż pewnie 3k za coś na co nie mam gw. producenta/dystrybutora/sklepu. Od biedy gdyby coś się stało jakoś bym to połatał np. pęknięta rama przy bike za 3k to wydatek nowej/używanej za parę setek. A tu już nie jest różowo. Sam damper okaże się wadliwy i masz koszty bo nikt Ci na gw. nie naprawi. 10k to można już znaleźć nie najgorszy nowy rower, a jak nie na zawody, tylko dla przyjemności jazdy to aż nadto.
Gość Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Godzinę temu, Mcintosh napisał: XC/Enduro ciężko mi jednoznacznie określić. No to różnica jest spora. Skok 100mm vs ~140mm, inna pozycja, inne zastosowanie.
Mod Team sznib Napisano 10 Marca 2019 Mod Team Napisano 10 Marca 2019 1 godzinę temu, Mcintosh napisał: jeśli znajdę gdzieś np takiego Specializeda na xt/xtr z dobrymi amorami nowego do 10k to nie ma problemu - chętnie kupię nowy Po co ci XTRy, jak się nie ścigasz? Do normalnej jazdy i w góry to dołóż tysiaka i masz Trance'a: https://www.google.com/maps/@49.7829122,22.7991946,3a,75y,73.05h,58.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTW9-vgEM0hJA5wH_DRIQkw!2e0!7i13312!8i6656
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 Oczywiście jestem świadom zakupu używanego przedmiotu Tak samo jest z samochodami, można powiedzieć po cóż kupować 10 letnią S-klasę, która może się drogo zepsuć jak można w tej samej cenie kupić nową skodę superb w salonie. A jednak ludzie kupują.. zdaję sobie sprawę, że 4letni rower będę musiał oddać na jakiś przegląd, serwis amora etc - nie jest to problem, o ile nie kupię totalnego trupa a jakąś tam wiedzę posiadam. Skok amora 100mm to trochę za mało dla mnie - jeździłem z Rebą i jednak przydałoby się więcej, ale ostatecznie może być. Osprzęt chciałbym jak najlepszy - wiadomo. Zwykłe Deore udawało mi się swego czasu bez większych starań zakatować. Np ten rower: https://allegro.pl/oferta/rower-specialized-epic-m-29-xtr-maraton-mtb-full-7884489656 , nówki w sklepie za taką kasę to są rowery kompletnie innej klasy, tutaj zapewne z ceny można coś jeszcze utargować, podjadę obejrzeć, jak będzie ok to wezmę - oddam na serwis, nawet jak tysiaka trzeba będzie dołożyć myślę, że to chyba nie będzie zły interes, czy się mylę?
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 No trochę inaczej niż z używanym samochodem tu jest. Przede wszystkim nie jest to taki spadek cenowy jak w nowym i 10 letnim samochodzie S-klasy. Rocznikowo też nie. A wiedzy nie posiadasz, widać to po Twoich kilku zdaniach jakie tu przytoczyłeś. Poobserwuje ten wpis, ale wg. mnie ktoś po drugiej stronie się nudzi i założył dla beki ten wątek.
elkaziorro Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Rower z Twojego linku jest kompletnie nieopłacalny. Za taką kwotę sprzedałem swojego karbonowego Treka, również fulla, ale z prawdziwym napędem XTR/XT, lepszymi kołami, amortyzatorem, damperem... Ten wygląda jakby był składany "pod publiczkę", czyli wsadzone XTR tam, gdzie przeciętny klient patrzy, a reszta jak najtaniej (np. korba). Poza tym napisałeś, że skok 100mm to dla Ciebie za mało, a ten akurat tyle ma.
Mod Team sznib Napisano 10 Marca 2019 Mod Team Napisano 10 Marca 2019 1 godzinę temu, Mcintosh napisał: Np ten rower: https://allegro.pl/oferta/rower-specialized-epic-m-29-xtr-maraton-mtb-full-7884489656 Zobacz lepiej tego Canyona. Masz to swoje XT, amortyzacja Foxa, całkiem przyjemny rower w dobrej cenie. https://allegro.pl/oferta/jak-nowy-full-2-fox-30xt-er-29-17cali-7888100823?reco_id=35a0c72a-434e-11e9-94a0-000af7f60050&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Ed/ teraz popatrzyłem na pierwszy post i niestety, ale oba rowery są na Ciebie za małe. 19' było by optimum (L).
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 Dziękuję za opinię, właśnie po to zarejestrowałem się na tym forum - jak pisałem wcześniej wiedzę na temat rowerów mam z lat 2000-2005 gdy się tym interesowałem, a jako że byłem wtedy młody toteż ekspertem nie byłem. Podstawy znam, ale nie chodzi o to byśmy się tutaj szczypali i wyzywali od "trollów" - dziś jestem dobrze po 30stce, naprawdę nie mam czasu ani ochoty na takie coś Nikt nie zna się na wszystkim - też mogę rzucić tematem na który Janusz nie powiesz nawet zdania. Zluzuj trochę. Canyon mi się podoba - niestety daleko ode mnie więc musiałbym kupować wysyłkowo - czy znacie tego sprzedawcę? Z którego roku jest ten rower? Jeśli chodzi o rozmiar ramy to akurat - nie wiem czemu ale na 17,5 jeździ mi się lepiej niż na 19
Mod Team sznib Napisano 10 Marca 2019 Mod Team Napisano 10 Marca 2019 To chyba 2016, ale pewny nie jestem. Tu masz test wersji AL 8.9 do poczytania: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/15150/test_canyon_nerve_al_8_9
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 44 minuty temu, Mcintosh napisał: Nikt nie zna się na wszystkim - też mogę rzucić tematem na który Janusz nie powiesz nawet zdania. Zluzuj trochę. Chillout, nie pisz ,że masz pojęcie o rowerach gdy go nie masz i wychodzi to po przeczytaniu już tytułu i pierwszej lepszej odpowiedzi Twojej. Nawet nie potrafisz określić jasno czego szukasz, a jak już wychodzi po rozmowie co to nadal pozostaje kwestia do jakiego użytkowania. Sry ale bez tego coś Ci podpowiedzieć ciężko. Pytanie czemu górna półka ? Aż tak ekstremalną jazdę będziesz uprawiał, że chcesz wydać 10k na rower ? Moim zdaniem możesz spokojnie coś pod siebie znaleźć nowego w tej cenie ( albo i niższej ).
Pietern Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Teraz, Janu_sz napisał: Pytanie czemu górna półka ? Sprzedał ostre koło...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Marca 2019 Mod Team Napisano 10 Marca 2019 W standardach europejskich jest to średnia półka. U nas może wyższa średnia, ale raczej nie górna, a już na pewno nie w przypadku nowego full'a Oczywiście są to pojęcia względne, zależące od punktu widzenia i ( niestety ) siedzenia...
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Jak by tą półkę nie nazywać w ramę karbon bez gw. bym nie poszedł, tak jak i w amortyzatory jakie są w tych rowerach. Wolałbym kupić zamiast M9000 nawet M7000, czy zamiast Foxa coś tańszego ale nowego, w razie pierdyt masz z kim użerać się o prawa na gwarancji. W używce poleci Ci damper i masz z głowy parę/kilkanaście stówek...
Mcintosh Napisano 10 Marca 2019 Autor Napisano 10 Marca 2019 Janusz - czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że mam pojęcie podstawowe. Rozróżniam xtra od alivio, amor na elastomerach od powietrznego, dwu półkowy od jedno itd. Jeździłem różnymi rowerami od 20lat - w tym takimi co to w sklepie kosztowały po 40k, i takimi za 2k. Także mniej więcej wiem czego chcę. Natomiast nie jestem doktorem z tego tematu, za to jestem z innego.Zgadzam się w pełni z Krissdevalnor - rower górski używany za 10k to żaden tam hajend. Dlaczego chcę coś porządnego, droższego? A dlaczego nie? Mógłbym sobie kupić rower i za 20k, tylko właśnie uważam że jak na moje zastosowania to już przesada i chcę mieć właśnie kasę na serwis, w razie co - żeby wydanie paru czy nastu stówek nie było problemem. Póki co jedynie Pan moderator udzielił konkretnej propozycji - może jeszcze ktoś coś widział/zna/ma? Najlepiej okolice woj. Opolskiego - fajnie byłoby jednak odebrać osobiście, przejechać się itd. Pozdrawiam
Pietern Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Mcintosh, kup rower za 20k. Będziesz miał to, co potrzebujesz i gwarancję. Czytam, to białe między czarnym, że cię stać. Co będziesz dziadował? A tak, to pytasz ludzi, których na oczy nie widziałeś, jak najmniej źle wydać 10k. Bez sensu. Są serwisy, czasem sklepy, które przyjmują w rozliczeniu/kupują sprzęt od klientów, tam pytaj.
Janu_sz Napisano 10 Marca 2019 Napisano 10 Marca 2019 Odpuść @Pietern, to jest to co pisałem na początku - nudzę się to założę temat o rowerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.