Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Wózek przerzutki Deore XT RDM8000

carlosmuz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi. Mam napęd 1 na 11, korba przód 32 zęby, kaseta 11-42, serwisant upiera się przy wózku wózku przerzutki sgs, czyli długim.

Dla ścisłości:

Korba 32 SLX

Kaseta XT 11-42

Przerzutka RDM8000 Shimano Deore XT 11 rz.

Wolałbym wózek średni... Czy obsłuży on taką konfigurację?

Dziękuję za porady :-).

Napisano

Odwrócę pytanie i zyskam wiedzę :-): kiedy zatem stosuje się wózki SGS? Czy np. przy fullach, gdzie są znaczne skoki zawieszenia czy napędach 3 na ...?

Napisano

Przy napędach 2x/3x. Jeśli na korbie masz powiedzmy 3 rzędy typu 44-32-22 z kasetą 11-36 i każda możliwa kombinacja przełożeń ma działać, to coś musi "wybrać" nadmiar łańcucha przy kombinacjach w rodzaju 22-11 jak komuś przyjdzie do głowy takich używać. Długość wózka nie świadczy sama w sobie o możliwości obsługi kaset o szerokim zakresie.

Napisano

M0d dzięki, to spokojnie zamawiam wózek gs i będzie ekstra. I na koniec powiedz, czy kasetę 11-46 przy zębatce z przodu 32 wózek gs objedzie?

Bo 42 to z tego co piszecie to na pewno, ale może kiedyś założę 46.

Napisano

A co za różnica czy z przodu jest 30 czy 40T? Skoro przerzutka ma ogarnąć pojemność kasety to ją ogarnia bez względu na ilość zębów w korbie. Różnica tylko jest taka, że im większa zębatka z przodu tym dłuższy łańcuch.

Napisano
Teraz, cervandes napisał:

A co za różnica czy z przodu jest 30 czy 40T? Skoro przerzutka ma ogarnąć pojemność kasety to ją ogarnia bez względu na ilość zębów w korbie. Różnica tylko jest taka, że im większa zębatka z przodu tym dłuższy łańcuch.

Przy 1 na 11 tak.

Napisano
9 godzin temu, mateo_s napisał:

Tak dla potomnych: 11-50 średni wózek też ogarnia.

Na stojaku, czy w terenie też to śmigało?

Napisano
23 minuty temu, Mori4 napisał:

Na stojaku, czy w terenie też to śmigało?

Nie mam stojaka :) i śmiga cały czas.

Teraz, Chleje24na7 napisał:

Założe się, że ledwo co i przerzutka jest powyginana.

Rozliczamy ten zakład paypalem czy podać nr konta? :) Nie wiem co i w jakiej płaszczyźnie miałoby ją wygiąć.

Prawdę mówiąc chciałem zmienić na SGS po zmianie kasety, ale założyłem kontrolnie GS skoro już taką miałem i hula. Śruba B fabryczna, nawet nie wkręcona do końca. Trzeba jednak zmniejszyć naciąg sprzęgła żeby nie mieć siniaków na kciuku. 

20190312_110708.jpg

Napisano
44 minuty temu, mateo_s napisał:

Rozliczamy ten zakład paypalem czy podać nr konta? :) Nie wiem co i w jakiej płaszczyźnie miałoby ją wygiąć.

Prawdę mówiąc chciałem zmienić na SGS po zmianie kasety, ale założyłem kontrolnie GS skoro już taką miałem i hula. Śruba B fabryczna, nawet nie wkręcona do końca. Trzeba jednak zmniejszyć naciąg sprzęgła żeby nie mieć siniaków na kciuku. 

A wrzuć jeszcze zdjęcie jak łańcuch jest na 11z.

Napisano
1 godzinę temu, mateo_s napisał:

20190312_110708.jpg

No takie wyciągnięcie to już dla mnie powyginanie 

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pytanie, Panowie i Panie:

Mam napęd 1 na 11 i przerzutkę XT M8000 GS. Przód 30T, tył 11-46. Czy przerzutka objedzie kasetę Sunrace 11-50 (11 rzędów)?

Ma pojemność 39T, więc niby się zgadza. Ktoś montował?

A taki patent?:

https://tiny.pl/twhjt

DO kasety 11-46 XT?

:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...