Skocz do zawartości

[przerzutka] NX czy GX od Srama

giagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem założyć nowy wątek choć podobne pytanie zadałem w innym.

Wybór dotyczy wyboru przerzutki tylnej do napędu 1x11 do rekreacyjnego rowerku MTB/XC.

Są sygnały na forum aby brać GX a nie NX ale czy na pewno?

•  nowy GX jest droższy o około 150zł od NX, czyli w cenie GX-a mamy NX z manetką i jeszcze grosiki na inne potrzeby
  • dostępny GX ma sprężynę typu 2 a NX typu 3, ponoć sprzęgła typu 3 są sporo lepsze...
  • GX ma lepsze kółka ale słychać o problemach z wózkiem i blokującym się łańcuchem
  • mimo, że szukam 11s chyba nie jest problemem by kupić orzełka 12s?

Czy jeśli nie walczę o gramy to sama funkcjonalność NX będzie podobna jak GX?

Czy warto dokładać te 150zł do ceny GX-a pomimo teoretycznie gorszej sprężyny?

Napisano

Szajbajk porównywał orzełki a to też sporo zmienia...

Tu mam do porównania Type 2.1 w GX do Type 3 w NX :)

Nie rozumiem dlaczego 12s miałaby źle pracować w 11s, indeksuje zawsze manetka, chyba ze wózek faktycznie jest na tyle węższy aby miał problem z 11-rzędowym łańcuchem?

• Mod Team
Napisano

Według mojej wiedzy wózek wykonuje ruch w innej linii. Na ruch wózka ma także wpływ ułożenie linki w przerzutce,  a nie tylko skok linki w manetce.

Napisano

Mam już korbę Sram GX 1x11 i klocusia NX PG-1130 ale może faktycznie myśleć przyszłościowo i zrobić upgrade na 1x12

Napisano

Nie wejdzie łańcuch 12s na obecną korbę? Ew. sam blacik zmienić... No i uprgrade żeby nie był sztuką dla sztuki - jeśli nie wniesie nic pożądanego to 11s będzie eksploatacyjnie tańszy.

Napisano

Nie wiem jak Sunrace ale na PG-1130 poza wagą nie narzekałem, przede wszystkim zmiana biegów bardzo płynna i dobre stopniowanie zębów, nowe kasety zdjęte z nowych rowerów można kupić za śmieszne pieniądze. Być może jak zużyję obecną kasetę NX kupię później Sunrace MX8 lub jeszcze lepiej zmienię bębenek na XD i wówczas dopiero będzie odczuwalna redukcja masy.

Co do wyboru przerzutki - zaszalałem i kupiłem X1, 164 ojro mało nie jest ale mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza od GX...

Napisano

To prawda, to jest minus tego rozwiązania :)

Na razie mam czas, zanim skończy mi się obecna kaseta trochę czasu minie i wówczas się będę zastanawiał ale myślę, że skoro nie walczę z gramami to zakupu MX8 będzie zapewne i tak najbardziej opłacalną drogą.

Napisano

Ja używam od pewnego czasu wyłącznie sunrace'a ze względów ekonomicznych właśnie. Nie zauważyłem jakiejkolwiek ujmy w działaniu w stosunku do Shimano czy SRAM.  Kupuję to zwykle w .DE gdyż tam MX8 11-46 kosztuje 39EUR.

Napisano

Chyba jednak od razu kupię sobie Sunrace MX8 ale pytanie, którą lepiej :woot: z jednej strony mniejsza waga z drugiej lepsze przełożenia a z trzeciej 46-stka jeszcze inne stopniowanie zębów...

• 11-40 waga: 389g stopniowanie: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36-40
  • 11-42 waga:  401g stopniowanie: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36-42
  • 11-46 waga:  465g stopniowanie: 11-13-15-18-21-24-28-32-36-40-46

dla porównania kaseta Sram NX 11-42 waga 538g i stopniowanie: 11-13-15-17-19-22-25-28-32-36-42

Napisano

Zależy co ktoś z rowerem robi. U mnie w ścieżkowcu te luźne koronki są używane sporadycznie. Natomiast przeskok 40-46 pasuje mi jak najbardziej. Natomiast w xc wolę nadal rozwiązanie 2x z ciasną kasetą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...