Ben40 Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 Witam. Po dwudziestu latach przerwy wkręciłem się w rower , obecnie mam starego górala bez amortyzacji na kołach 26 ,opony 1,75 .Zrobiłem nim ok 5tys w tym roku ,chciałbym coś bardziej wydajnego, ładniejszego ,może komfortowego .W miesiącach letnich robię przeważnie tą samą trasę 30-40 km dziennie po asfalcie z czego polowa jest stary popękany asfalt ale z małą ilością dziur , jesień i zima raczej ścieżki w mieście .
Alsew Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 22 minuty temu, Ben40 napisał: .W miesiącach letnich robię przeważnie tą samą trasę 30-40 km dziennie po asfalcie z czego polowa jest stary popękany asfalt ale z małą ilością dziur , jesień i zima raczej ścieżki w mieście . Rower z amortyzatorem do takiej jazdy jest bez sensu, więc typowego crossa bym na starcie skreślił. Szukaj fitnesa do którego awaryjnie da się wcisnąć sensownie szerokie opony lub gravela.
Sobek82 Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 może coś grawelowatego https://www.canyon.com/pl/road/grail/
Ben40 Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Napisano 1 Grudnia 2018 Nie byłem pewny nie jeździłem nigdy z amortyzatorem ,ale też mi się tak wydaje że jest zbędny , ładne te Canyon-y .W jedynym sklepie miejscowym wszytko na amorach to i taki mi został zaproponowany Romet Orkan 4-5 a na temat gravela którego nie mają odpowiedziano mi ze są to rowery tylko na długie trasy 100-200km. Podoba mi się Merida Speeder 900/500 śmiało wejdą opony 35c.
Ben40 Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Napisano 1 Grudnia 2018 Znajdę gdzieś te Canyony ,Meridy w W-wie w celu przymierzenia ?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2018 Meridy znajdziesz w sklepach ( Legion Serwis, prawdopodobnie Mayersport, albo Velmar w Piastowie ), a Canyon'y niestety musisz wyczarować - tzn. dogadać się z jakimś posiadaczem Jak będziesz już oglądał te Speeder'y, to zapytaj o Silex'a - ceny nienajniższe, ale są to stosunkowo komfortowe gravel'e ( pytanie, czy kierownica typu baranek Cię interesuje ? ).
Ben40 Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Napisano 1 Grudnia 2018 Sam nie wiem jak jest z tym barankiem , przemierzyłem właśnie swój rower 21 cali na kołach 26 który jest dla mnie wygodny(albo się przyzwyczaiłem) i porównując do Speeder sm52 powinienem siedzieć bardziej wyprostowany zaś na Silex-ie bardziej wyciągnięty co chyba nie znaczy że będzie niewygodnie .Ale to tylko przemyślenia ,po wizycie w sklepię będę mógł coś więcej powiedzieć , Orkan 19 którego przymierzałem średnio mi pasował wymiarami .
Ilia Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 27 minut temu, Ben40 napisał: zaś na Silex-ie bardziej wyciągnięty co chyba nie znaczy że będzie niewygodnie . Najlepiej jak możesz przymierzyć rower przed kupnem. Ja analizowałem zawsze tabelki zanim się wybrałem po konkretny rower, a odczucia na rowerze nie zawsze się do końca zgrywały z tabelką. Znaczenie ma jeszcze długość mostka, jego wznios, szerokość kierownicy, wielkość kół, przesunięcie siodełka, jego kąt i td. Ja u siebie w każdym rowerze miałem i mam siodełko wysoko ponad kierownicę. Wydaje się dosyć dziwne takie ustawienie, nawet jak się na rower patrzy z boku ale dla mnie jest wygodnie, i dużo osób też tak jeździ. 3 godziny temu, Ben40 napisał: a na temat gravela którego nie mają odpowiedziano mi ze są to rowery tylko na długie trasy 100-200km. Bzdura. Ja miałem do nie dawna rower podobny do gravela. Teraz śmiga nim mój brat. A na wiosnę zamierzam kupić sobie nowego jako uzupełnienie roweru do enduro. To bardzo uniwersalne rowery i wygodne. Można szybko pośmigać po mieście, wybrać się w dłuższą trasę lub do lasku.
Dokumosa Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 Canyona kupujesz, przymierzasz się przez miesiąc, jak nie pasuje oddajesz. Ryzykujesz więc tylko koszt przesyłki.
Ben40 Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Napisano 1 Grudnia 2018 To dobra wiadomość, myślę że to trochę potrwa zanim podejmę decyzję jaki wybrać model -marka ale jestem bardzo ciekaw zmiany na lepsze.
Ilia Napisano 2 Grudnia 2018 Napisano 2 Grudnia 2018 Jak wydasz te 4 koła i nie przepłacisz to poczujesz niezłą zmianę.
Ben40 Napisano 2 Grudnia 2018 Autor Napisano 2 Grudnia 2018 Speeder'y znalazłem są dostępne w sklepie , Silex-ów nie widzę trzeba podzwonić ,Giant Anyroad czy FastRoad też mnie interesuje może gdzieś mają na salonie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.