Skocz do zawartości

[Do 4000- 6000] Co wybrać Croos czy Fitness ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po dwudziestu latach przerwy wkręciłem się w rower , obecnie mam starego górala bez amortyzacji na kołach 26 ,opony 1,75 .Zrobiłem nim ok 5tys w tym roku ,chciałbym coś bardziej wydajnego, ładniejszego ,może komfortowego .W miesiącach letnich robię przeważnie tą samą trasę 30-40 km dziennie po asfalcie z czego polowa jest stary popękany asfalt ale z małą ilością  dziur , jesień i zima raczej ścieżki w mieście .

Napisano
22 minuty temu, Ben40 napisał:

.W miesiącach letnich robię przeważnie tą samą trasę 30-40 km dziennie po asfalcie z czego polowa jest stary popękany asfalt ale z małą ilością  dziur , jesień i zima raczej ścieżki w mieście .

Rower z amortyzatorem do takiej jazdy jest bez sensu, więc typowego crossa bym na starcie skreślił. Szukaj fitnesa do którego awaryjnie da się  wcisnąć sensownie szerokie opony lub gravela. 

Napisano

Nie byłem pewny nie jeździłem nigdy z amortyzatorem ,ale też mi się tak wydaje że jest zbędny , ładne te Canyon-y .W jedynym sklepie miejscowym wszytko na amorach :D to i taki mi został zaproponowany Romet Orkan 4-5 a na temat gravela którego nie mają  odpowiedziano mi ze są to rowery tylko na długie trasy 100-200km. Podoba mi się Merida Speeder 900/500 śmiało wejdą opony 35c.

• Mod Team
Napisano

Meridy znajdziesz w sklepach ( Legion Serwis, prawdopodobnie Mayersport, albo Velmar w Piastowie ), a Canyon'y niestety musisz wyczarować - tzn. dogadać się z jakimś posiadaczem :icon_wink:
Jak będziesz już oglądał te Speeder'y, to zapytaj o Silex'a - ceny nienajniższe, ale są to stosunkowo komfortowe gravel'e ( pytanie, czy kierownica typu baranek Cię interesuje ? ).

Napisano

Sam nie wiem jak jest z tym barankiem , przemierzyłem właśnie swój rower 21 cali na kołach 26 który jest dla mnie wygodny(albo się przyzwyczaiłem) i porównując do Speeder sm52 powinienem siedzieć bardziej wyprostowany zaś na Silex-ie bardziej wyciągnięty co chyba nie znaczy że będzie niewygodnie .Ale to tylko przemyślenia ,po wizycie w sklepię będę mógł coś więcej powiedzieć , Orkan 19 którego przymierzałem średnio mi pasował wymiarami .

Napisano
27 minut temu, Ben40 napisał:

zaś na Silex-ie bardziej wyciągnięty co chyba nie znaczy że będzie niewygodnie .

Najlepiej jak możesz przymierzyć rower przed kupnem. Ja analizowałem zawsze tabelki zanim się wybrałem po konkretny rower, a odczucia na rowerze nie zawsze się do końca zgrywały z tabelką. Znaczenie ma jeszcze długość mostka, jego wznios, szerokość kierownicy, wielkość kół, przesunięcie siodełka, jego kąt i td. Ja u siebie w każdym rowerze miałem i mam siodełko wysoko ponad kierownicę. Wydaje się dosyć dziwne takie ustawienie, nawet jak się na rower patrzy z boku ale dla mnie jest wygodnie, i dużo osób też tak jeździ.

3 godziny temu, Ben40 napisał:

a na temat gravela którego nie mają  odpowiedziano mi ze są to rowery tylko na długie trasy 100-200km.

Bzdura. Ja miałem do nie dawna rower podobny do gravela. Teraz śmiga nim mój brat. A na wiosnę zamierzam kupić sobie nowego jako uzupełnienie roweru do enduro. To bardzo uniwersalne rowery i wygodne. Można szybko pośmigać po mieście, wybrać się w dłuższą trasę lub do lasku.

Napisano

To dobra wiadomość, myślę że to trochę potrwa zanim podejmę decyzję jaki wybrać model -marka ale jestem bardzo ciekaw zmiany na lepsze.

Napisano

Speeder'y  znalazłem są dostępne w sklepie , Silex-ów nie widzę trzeba podzwonić ,Giant Anyroad czy FastRoad też mnie interesuje może gdzieś mają na salonie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...