Skocz do zawartości

[korba] Montaż zębatki 18T do korby 3 rzędowej?

PowerV3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A myślałeś o zamocowaniu z tyłu większej zębatki, np giant cog 42t ? Warunkiem jest posiadanie z tyłu kasety i przerzutki tylnej o odpowiedniej pojemności.

Napisano

PowerV3 z Ciebie to uznany fachowiec, a może tak zrobisz: kup korbę na sztywną oś albo inną, do tego zamontuj bębenek z kasety i będziesz miał 11T!!! Genialny plan!!! Sam bym tak zrobił, ale mam przysłowiowe dwie lewe ręce.

Napisano

A teraz doradzam serio. Zamiast robić samemu coś, co nie istnieje i raczej nie ma prawa działać może warto wykorzystać rozwiązanie dostępne? Kaseta HG500 11-42, korba z najmniejszą zębatką 22 i masz 0,52. Oczywiście wiąże się to ze zmianą manetki na 10s i przerzutki ale to nie kosztuje majątku. Więcej wydasz na kombinowanie i nie wiadomo jaki efekt osiągniesz. A tak kupujesz - składasz - jeździsz pod pionowe ściany z piaskowca.

Napisano

3/4 jak nie 4/5 świata jeździ na shimano i nie marudzi. Reszta jeździ na Sram a egotyczni jeżdżą na Sunrace, Campagnolo. Wybór masz. Linia łańcucha normalnie, przecież to jest kaseta o takiej samej szerokości jak 8 czy 9 speed, po prostu koronki są gęściej upakowane.

Napisano

1. Tak, bez problemu

2. kaseta ma taką samą szerokość, więc kąty łańcucha przy skrajnych położeniach są takie same

3. tylko przypominam, że łańcuch zużywa się jako pierwszy, kaseta zużywa się z powodu "wyciągniętego" łańcucha

Napisano

Nie wiem gdzie chcesz to wykorzystać, na GC każdy podjazd jestem w stanie zrobić na 36/36, a co jak co, to jeżdżę kadencyjnie i mistrzem podjazdów nie jestem.

Zastanów się czy naprawdę tego potrzebujesz.

15 minut temu, PowerV3 napisał:

I jak orzerzótka do tego? Jest Alivio 10sp?

Jest.

Napisano
50 minut temu, PowerV3 napisał:

Ale Shimano jest nierozbieralna na pojedyncze koronki.

I jak przerzótka do tego? Jest Alivio 10sp?

Załóż się. Dajesz.

PRZERZUTKA!!!

Alivio nie ma 10s. Najtańsze będzie Deore 610 lub 6000 ze sprzęgłem.

Napisano
Godzinę temu, PowerV3 napisał:

To przyjeźdzaj zobaczymy czy wjedziesz na 36/36.

Górki znam lepiej jak swój pokój, zbyt dużo lat tam spędziłem. Więc nie muszę tam przyjeżdżać aby sprawdzać. Poza tym będę 17.11.

56 minut temu, cervandes napisał:

Alivio nie ma 10s. Najtańsze będzie Deore 610 lub 6000 ze sprzęgłem.

Racja, nie zauważyłem.

59 minut temu, Sobek82 napisał:

Może prościej będzie e-bajka nabyć albo KTM'a ;)

Dla tego agenta nic nie będzie wystarczająco dobrym rozwiązaniem.

Napisano

18-36 żeby po piachu jeździć? A co to, Sahara?

Jak na moje oko to Ty nie masz pojęcia o technice jazdy, tylko wymyślasz jakieś głupoty. 

Każdy temat tego użytkownika wygląda tak samo: jakiś zupełnie durny pomysł a potem upieranie się że przy swoim.

Napisano

I co twoja opowiedź wnosi do tematu nic?

Tak Sahara.

Nie pytam się czy durny czy nie tylko jak zamontować lub jak zrobić przełożenie 0.5.

Już to zostało napisane to temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...