Skocz do zawartości

[Napęd] Kaseta chodzi z oporem.

karoldz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Stwierdziłem że wymienię kasetę w rowerze, jednak nie wiem to mnie podkusiło aby rozkręcać piastę, ale dobra wydaje mi się że złożyłem dobrze ze specyfikacją, wyczyściłem nie pogubiłem kulek ;), napchałem smaru itp zgodnie z filmikami na YT. Problem jest z tym że bębenek moim zdaniem kręci się dobrze jednak jak zamontuje kasetę to działa z opoprem i nie płynie. I tu pytanie co mogłem zrobić źle?

Dzięki

Napisano

Podaj model piasty, będzie łatwiej. Jeżeli piasta na zwykłych łożyskach, to prawdopodobnie coś źle skręciłeś, konusy trzeba kontrować z wyczuciem. Albo napchałeś za dużo smaru (ta, tak się da ;) ) 

Napisano

Albo napchałeś smaru albo pominąłeś podkładki, cienkie jak papier które są między bębenkiem a osią. Brak jednej powoduje, że bębenek pracuje z mocnym oporem albo całkiem przestaje się obracać względem korpusu piasty...

Napisano

Piasta to Deore FH-M475, smar napchałem tak że kulki do połowy powiedzmy w nim leżą.

Faktycznie gdzieś mi się zapodziała jedna z dwu podkładek taka mega cieniutka, robiłem to z 3l synem i chyba gdzieś wrzucił. Gdzie to można kupić, byłem w castoramie i nie było, nie wiedziałem że to takie ważne :)

Napisano

To teraz wyższa szkoła jazdy, te podkładki są do kasowania luzu - jeśli bębenek zaczyna mieć luz względem korpusu piasty, to niweluje się luz właśnie usuwając podkładkę/podkładki. One są różnej grubości, musisz dobrać taką jaka będzie podnosiła bębenek ale jednocześnie nie sprawi, że bębenek będzie falował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...