Skocz do zawartości

[Kaseta] Jaką kupić 9 rzędów?

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowicze planuje w najbliższym czasie wymianę kasety z 7 na 9 rzedów tylko z jakim zakresem przełożeń 11-32 czy 11-34

Typowane kasety:

https://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg400-9-rz-11-34-alivio-zg-i7131408515.html

https://allegro.pl/shimano-cs-hg400-kaseta-9s-alivio-deore-11-32-i7196256516.html

Dodam że z przodu posiadam 3 blaty 48/36/26 aktualnie tył to 11-28 i tak jak by przy cięzkim podjeżdzie brakowało mi przełożenia najlżejszego. Czekam na wasze propozycje. A może wystarczy 8 rzedowa kaseta ale lepiej tą 9 będzie kupić

Napisano

Pytanie w stylu "jaki rozmiar buta kupić?". Odpowiedź "taki żeby było Ci wygodnie" :)

A jak nie wiesz jaki, to sprawdź i przymierz. Nikt za Ciebie nie wybierze, serio.

Teraz, Thomass13 napisał:

i tak jak by przy cięzkim podjeżdzie brakowało mi przełożenia najlżejszego

Czyli jednak coś wiesz. I wg tego dobierz nową kasetę względem tego co masz obecnie.

planuje w najbliższym czasie wymianę kasety z 7 na 9 rzedów

A może wystarczy 8 rzedowa kaseta ale lepiej tą 9 będzie kupić

To się na spokojnie zastanów ile rzędów chcesz finalnie mieć. Przecież musisz też zmienić manetkę.

Napisano

Manetke i tylna przerzutke tez wiem że bedzie zmiana bo tylna przerzutka jest pod 6/7 kasete ale tutaj będe chciał celowac w deore i przerzutka i manetka. W sumie musze wstapić do decathlonu i sprawdzić jak było z kasetą w b-twinie 520 bo ten młynek z tyłu dawał rade elegancko a tam było 3 x 8 pomyslę ale taka 9-tka da mi prawdopodobie płynniejsze przełożenia w końcu korba przednia i przerzutka przod sa pod napęd 9 rzedowy.

Napisano

Koło aktualnie składane jest w sklepie czekam na odbiór. Piasta jest pod kasete 8/9/10 rzedowa I JEST TO deore xt m-760. Łańcuch jaki założe po wymianie to KCM X 9,93

3 minuty temu, SoloTM napisał:

Albo hg400  11-32 albo 11-34 - to już Ty wiesz czy masz długie podjazdy w okolicy i jaką masz "nogę". Przerzutkę tylną to deore rd-m591 ( b. dobry stosunek ceny do jakości ).

To wygląda na okazję : ( niby używane, ale w opisie, że nieużywane )

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tylna-deore-rd-m591-CID767-IDoZ8tS.html#aa4bcec610

Dzieki za link do przerzutki odebrać moge osobiście zobaczymy czy aktualna.

Napisano

Ale to wymusza przerzutkę tylną typu shadow, a to nienajlepszy pomysł. Przy 26/34 =0,76.  22/30 = 0,73. Wystarczy 11-34 jeśli nie ma mega stromych podjazdów w terenie.

Napisano

Po prostu shadow jest bardzo wrażliwy na krzywy hak ramy, zabrudzone, a nawet skręcone czy za długie/krótkie pancerze ( o samej przerzutce, że musi być idealnie prosta nie wspomnę ). Jak coś nie halo to trzeba po kolei szukać przyczyny. Często kończy się na tym, że działa to po prostu średnio. A to nie wrzuca na jakąś koronkę ( jedną ) poprawnie ( najlepsza wersja ) gorsza to taka, że działa dobrze albo na małych koronkach kasety, albo na dużych. Problem jest tym większy im większa kaseta. I choć ludzie mają wypasione, drogie 1-2 rzędowe korby, przerzutki, kasety to często jeżdżą z jakimiś małymi ułomnościami w działaniu tylnej przerzutki i się tym najczęściej nie chwalą ( no Panie, drogie xt 1x11 czy 1x12 11-42 , 11-46 i działa gorzej jak stare alivio 3x8 )

Napisano

Wolę w takim razie coś mniej problematycznego w zakupie. Tak jak SOLOTM pisał któraś z deore sobie wybiorę. Jeśli chodzi o kasetę to między 11-32 a 11-34 obie mam nadzieję będą podczas wyrzucania i zarzucania płynnie działać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...