Skocz do zawartości

[gravel] Jak najbardziej uniwersalny od jazdy w terenie po dalekie trasy

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Wszystkim

Potrzebuje pomocy w kwestii mojego gravela i licze na Wasza pomoc,bo sam jestem w kwestiach zawilosci kompatybilnosci nowoczesnych  grup ZIELENIAK.

Posiadam Kone Sutre Ltd 2018 na pelnej grupie sram rival 1x11.

Chce zmienic nieco charakter roweru,pozbyc sie kierownika baranka /przyjdzie Koga Denham/wywalic klamkomanetki rival/ zamontowac manetke typu Grip shift

oraz jakies klamki hamulcowe na plaska kierownice,ktore beda dzialaly jednak z tarczami hydraulicznymi rival,ktore mam w rowerze.

Co dokladnie musze poczynic krok po kroku...?

1. Czy sa na rynku klamki na plaski kierownik,ktore beda dzialaly z hamulcami rival 1HDR,ktore posiadam ?

2..Jak zrobic by nowy gripshift pracowal z tylna kaseta HG1150..?/ponoc gripshift ma inny uciag linki nizeli manetki rival/albo co wymienic ztuningowac by moc cieszyc sie gripshiftem..?

dzieki za Wasza pomoc...

@remover dzieki za opinie,mysle ze jednak tak zle z tym nie bedzie bo raz,ze maszyna ma relatywnie dluga rure gorna w stosunku

do swojego rozmiaru /55cm top tube - ramka 52cm/ oraz po wtore przyszykowalem mostek 13cm...

Doradzisz moze jak zespolic gripshifta/ktorego jeszcze nie mam z reszta szosowego napedu ?

Posłuchaj kolegi @modrzew'a. Ta kona jest strasznie krótka, nawet z barankiem ma dość karkołomną geometrię. Wymiana kierownicy na prostą nawet z mostkiem 130mm jeszcze ją skróci a na dodatek taki długi mostek sprawi że będzie strasznym wołem. Nie pasuje Ci baranek? To sprzedaj rower i odkup nowy dedykowany geometria prostej kierownicy. Finansowo nie stracisz na pewno a zyskasz normalny rower a nie cudaka.

PS.  Ona nie ma długiej rury głównej jak na "swój" rozmiar tylko goście z kony to "analfabeci" i dalej rozmiar opisują długością podsiodłówki. 

Drodzy Koledzy...Wy mnie normalnie do grobu wpedzicie...tymi wywodami🙄

Jaki cudak ?

Jaka sprzedaz?

Jaki anal..TFU  !     analfabeci zza oceanu......?

Przeciez juz Konka moja probnie ujezdzana byla z rzeczonym mostem i smigala ze ho ho ho☺️

Liczylem,ze sa tu goscie co sie znaja na technice bardziej niz ja i powiedza co musze definitywnie dokupic a co odrzucic

by najtanszym kosztem miec swoj wlasny wymarzony projekt,nie zas to co maja wszyscy dookola.

Dzieki Wam i szerokosci  Wszystkim zycze .

No macie, koledzy-ignoranci, kolejnego obrażonego, czyj "jedyny-na-całym-świecie" projekt nie znalazł zrozumienia w ograniczonych umysłach forumowiczów. Cóż, będę musiał z tym żyć.

PS. A odpowiadając na pytanie, to masz, Mihail, cały napęd do wymiany. Bo sram mtb 11x (w tym gripshift) kompletnie nie jest kompatybilny z sram road 11x, wszystko jest różne, ciąg manetki, przesuw przerzutki, może nawet odległość pomiędzy zębatkami kasety. Chociaż kasetę już masz mtb, może zostać. X-actuation vs exact actuation, polecam lekturę.

UPD. Jeżeli nie gripshift, to obejdzie się manetka apex. Bo ona jest exact actuation i chyba powinna działać.

Edytowane przez remover

IMHO po prostu szkoda kaleczyć taki fajny rower i tyle w temacie mojej sugestii. Jest cała masa starych ram, itp. na których można sobie budować dowolne cudaki, będę kibicował, ale tego jest po prostu szkoda. Nie zażarł baranek - sprzedaj i nie cuduj. Ktoś inny się ucieszy z fajnego sprzętu, a Ty się ucieszysz z nowego zaprojektowanego od podstaw pod prostą kierownicę.

Czy manetka flat bar apex 11 spid działa z Rivalem ?  Mam 12 i 10 ominąłem tajniki 11 biegów. 
Triger w sklepie

Kona jest fajna i w pełni rozumiem chęć zmian, sam też zmieniam i ujeżdżałem bardzo dziwnego 29 z barankiem na 3 calówkach, opinie obiegowe innych warto poznać, i o ile nie niszczymy piłą prasą i spawarką złożyć wg własnego pomysłu. Wrócić po pół roku itp. Plus jest taki że chyba są adaptery w „ dobrą” stronę do hamulców i można zwykłe zamontować. Może mnie ktoś poprawi.

Edytowane przez itr

Ja sie nie czuje obrazony,spoko panowie...

Troche pozartowalem tylko,montuje ostatecznie Ritcheya Kyote kierownik i klamkomanety Rival

beda wlasnie na nim spoczywaly w pozycji ciut innej niz to ma zazwyczaj miejsce...😋....Czyli pozostaje caly naped jak w tej chwili.

Na koniec pazdziernika zarzuce jakies foty jak to bedzie wygladac w realu...

dzieki za zainteresowanie.