Gość Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Hej, Szukam manetki 9s, niestety XTR, XT czy SLX są już właściwie nie do kupienia. Znalazłem za to kilka ofert Saint SL-M810. Używał jej ktoś z Was do XC? Jak się sprawuje? Odpowiednikiem jakiej grupy w XC jest Saint? XT?
Mod Team sznib Napisano 9 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2018 Teraz, skom25 napisał: niestety XTR, XT czy SLX są już właściwie nie do kupienia. Jak to? https://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-sl-m770-3x9spd-super-i7497057774.html Saint jest odpowiednikiem XTRa.
Gość Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Dzięki, musiałem przeoczyć. Problem jest taki że potrzebuję tylko manetki 9s, ale będę próbował się dogadać Tak czy inaczej, pytanie pozostaje otwarte
Mod Team sznib Napisano 9 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2018 Manetek nie studiowałem, ale np. klamki od hebli hydraulicznych to Saint to takie ulepszone XTRy, poziom wyżej niż XT.
gtb Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Saint działa identycznie jak jej techniczny odpowiednik czyli XT M770 (ma Instant Release ale brak Multi Release ) , nie ma żadnych przeciwwskazań do używania w XC.
Mod Team sznib Napisano 9 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2018 Multi Relase do zrobienia we własnym zakresie Wtedy różnica do XTRa to tylko wygląd i parę gramów więcej.
gtb Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Teraz, sznib napisał: Wtedy różnica do XTRa to tylko wygląd i parę gramów więcej Dla ścisłości jest jeszcze różnica w ułożyskowaniu - XTR na 4 XT/Saint na 2.
SoloTM Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Chore te ceny manetek 3x9. Używanych również, od lx w górę, a szczególnie xt/xtr. Podaż mniejsza niż popyt
abdesign Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Ostatnio na allegrze zeszly m751 za 80zl czy 90zl zdrowe. Ale to trzeba mieć cierpliwość...
SoloTM Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Boska cena. Za komplet to już mistrzostwo świata, za jedną jeśli stan bdb też dobra. Na olx są 760 tki komplet za 150.
abdesign Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Wiem, sam bym kupił - kusilo, tyle że nie potrzebuje 9s a i tak mi lezą w pudelku 660 i 750. A obserwowałem licytację z ciekawości szukając "kołków" do i-spec'ów to to dopiero ma chorą cenę.
dran2 Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Godzinę temu, SoloTM napisał: Używanych również, od lx w górę, a szczególnie xt/xtr. Od lat XT/XTR to 11s, niedługo będzie 12s, ostatnia 9s zjechała z taśmy z 10 lat temu. Manetki wbrew opiniom ("kiedyś to było, nie to gówno co teraz") też nie są niezniszczalne i używek też robi się coraz mniej. Retro mtb to jak klasyczny samochód, tu już nie rządzi zwykły podaż/popyt bo podaży nowych części właściwie nie ma. Każda rzucona na rynek jest już wyceniana indywidualnie.
Arni220 Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 7 godzin temu, SoloTM napisał: Chore te ceny manetek 3x9. Używanych również, od lx w górę, a szczególnie xt/xtr. Podaż mniejsza niż popyt Wiesz, ale z drugiej strony chorym jest sprzedawanie części w bardzo dobrym stanie za dosłownie grosze. Kup nowe za 300, pojeździj rok i sprzedasz za 50, a i tak wszyscy nosem kręcą, że używane.
Gość Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 6 godzin temu, abdesign napisał: Wiem, sam bym kupił - kusilo, tyle że nie potrzebuje 9s a i tak mi lezą w pudelku 660 i 750. A obserwowałem licytację z ciekawości szukając "kołków" do i-spec'ów to to dopiero ma chorą cenę. Masz SL-M660? Chcesz sprzedać?
m0d Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 7 godzin temu, SoloTM napisał: Chore te ceny manetek 3x9. Używanych również, od lx w górę, a szczególnie xt/xtr. Typowy cykl. Jak coś wychodzi z użycia i pojawia się nowsza wersja, to najpierw jest okres wyprzedawania (na rynku jest sporo używanych i jeszcze nowych egzemplarzy, ceny niskie bo "be, przestarzałe", najlepszy okres na zakup jak komuś ta "starość" nie przeszkadza ), a potem mija jakiś czas i nagle te części stają się "klasyczne" i/lub "kultowe" ewentualnie "kiedyś to było, nie to co teraz", co przy braku podaży powoduje wzrost cen podparty grą na sentymentach. W 2014 czy 15 kupiłem lekko używaną prawą manetkę sl-m770 za jakieś 80zł i było tego całkiem sporo. Nie wiem czy teraz nie szybciej i taniej byłoby przejść na 10s niż szukać tych rarytasów.
abdesign Napisano 9 Sierpnia 2018 Napisano 9 Sierpnia 2018 Przepraszam, pochrzaniłem, znaczy literówka, powinno być 760 i 750. 660 (tych nie mam) są przecież na 10s a dziewiątek nie chcę sprzedać. Kieeeedyś może wymienią w zimowym rowerze stareńkie stx rc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.