przemokolarz Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Korba to Shimano FC-M542, kupiłem nową wraz z suportem, używane z 5 lat. Co jakiś czas czyściłem i smarowałem suport, czasem coś tam strzelało i po serwisie cisza. Wracało jak jeździłem w deszczu lub po myciu. Kilka dni temu zaczęło strzelać i to mocno więc wymieniłem suport na Neco BB-401 i dalej strzela. W serwisie powiedzieli, że to wina osi, że się wytarła i tak już będzie. U mnie jest tak jak w linku https://www.youtube.com/watch?v=spZRAdHuD1o z tym, że u mnie jest to jeszcze bardziej nasilone. Czeka mnie wymiana korby? Niektórzy twierdzą, żeby dać dużo smaru. Ale już to przerabiałem i tylko wyłaził i syf złapał. Jakieś sugestie, Wasze doświadczenia?
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 pokaż zdjęcie tej osi, jesli jest wyraźnie wytarta, to może faktycznie cos tam strzelac, a korba być możę nadaje się w kosz.
przemokolarz Napisano 2 Sierpnia 2018 Autor Napisano 2 Sierpnia 2018 W miejscu styku z łożyskami jest "śliska", teraz nie mam jak zrobić zdjęć.
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Każda po pewnym czasie robi się tam "śliska" pytanie czy znacząco ubyło jej średnicy w tym miejscu.
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Występuje pod obciążeniem czy również jak kręcisz rękami? Sprawdzałeś pedały? Sprawdzałeś czy nic nie haczy o korbę/zębatki (czasami jest to np. końcówka linki)? Oglądałeś uzębienie korby? Zmieniałeś łańcuch? Oglądałeś dokładnie okolice mufy w poszukiwaniu niewielkich pęknięć (łączenia z dolnymi rurkami tylnego trójkąta)?
Charvel Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Sprawdź sztycę, odkręć, zakręć ponownie Sprawdź zacisk tylnego koła - odemknij/zakręć ponownie
rzymo Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 6 godzin temu, przemokolarz napisał: U mnie jest tak jak w linku https://www.youtube.com/watch?v=spZRAdHuD1o z tym, że u mnie jest to jeszcze bardziej nasilone. Czeka mnie wymiana korby? A to nie jest odgłos od łańcucha/niedokładnie wyregulowanej przerzutki? Korbę mógłbyś słyszeć, ale przy konkretnym depnięciu, a nie kręceniu na luzie jak na filmiku...
przemokolarz Napisano 2 Sierpnia 2018 Autor Napisano 2 Sierpnia 2018 Nie mam teraz roweru aby coś nagrać i tu wrzucić. Sztyca odpada sprawdzona, pedały tak samo, tylne koło skręcane na śruby. Korba o nic nie haczy ani nie ociera. A te "strzały" występowały co jakiś czas. Za każdym razem jak czyściłem i smarowałem łożyska suportu wszystko znikało. Nowa korba wchodziła w suport z oporem a teraz lekko. Teraz tak mnie naszło czy to może być wina sprzęgła w przerzutce? Tarcze mam owalną i przy kręceniu łańcuch napina zmieniarkę a łożyska igiełkowe ciągle pracują. Sprawdzę to jak będę miał rower.
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Może też pykać słabo dokrecony blat i sruby od kominow. U mnie, co 2 lata muszę smarowac kominy, niby nierdzewne a pojawia się tam rdzawy nalot wewnatrz gwintów.jest to jedyny ujemny skutek mycia mojego roweru na myjce cisnieniowej ;-) I jedyna korba ktorej to dolega to shimkowe cx70, wiec dość zaawansowana materiałowo korba.
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 @przemokolarz: Blat owalny nie powoduje cyklicznych wychyleń wózka przerzutki. Przerzutka nawet nie drgnie. A korba 0ciasno nie wchodzi bo masz suport z gównianymi plastikowymi adapterami korby w Shimano siedzą ciasno. W każdym razie to na 99% nie to. @cinol123: jedyny na pierwszy rzut oka widoczny ujemny skutek mycia myjką ciśnieniową
Gość Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Myje od lat ale z głową i od lat mam tylko taki jeden jedyny :-)
Dokumosa Napisano 2 Sierpnia 2018 Napisano 2 Sierpnia 2018 Ja też myję myjką ale z końcówką mocno rozpraszającą. Rdzawg nalot pokrywa praktycznie większość śrub "nierdzewnych" czy oś korby od wewnątrz.
Mod Team Puklus Napisano 4 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2018 Jak po jeździe w mokrych warunkach, w deszczu strzelanie i skrzypienie ustaje to korba do wymiany. Skrzypi na połączeniu korba oś. Oś na łożysku by nie trzeszczała raczej na 100% W każdym razie smar w tym miejscu ( styk łożyska z osią) by wyeliminował objawy chociażby na chwile.
przemokolarz Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Napisano 5 Sierpnia 2018 Problem rozwiązany. Te strzelanie i skrzypienie to raczej nie była korba tylko niedokręcone śruby od blatu i nakładki na pedałach. Wszystko co wyżej pisaliście to sprawdziłem. Suport i tak wymieniłem bo stary Shimanowski wytrzymał 5 lat. Po przejechaniu kilku km nic nie skrzypi i nie strzela.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.