Skocz do zawartości

[Enduro] Sram Level Tl czy Shimano slx

Paszaddz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu bawię się w zjeżdżanie, problem leży w hamulcach od samego początku jeżdżę na shimano m315, tak da się słyszałem opinie że ktoś wymienił je babci w trekkingu bo się o nią bał i takie rożne bzdety, jeździłem rok dawały rade przejechałem na nich trudne trasy i żyje, ale nadszedł moment i ochota na wymianę samego przodu, jakie hamulce polecacie do 300zł (bez tarczy) moja waga to 65kg jeżdże typowe traski enduro, po ślęży, srebrna itd . Myślałem nad slx z metalicznymi okładzinami z radiatorem sa za 289zl. Ale ostatnio wiele dobrego wysłuchałem się o wszelakich sramach levelach w mojej kwocie były by Level Tl. Które hamulce sa lepsze i jaka tarcze byście polecali, tanio i dobrze się nie da to wiem, ale tanio i hmm wystarczająco? Musi być koniecznie pająk ?

Dzięki za odpowiedzi i pomoc pozdro

Napisano

Mogę Ci polecić SLX, do tego tarczę Avida/Srama, na każdej z ich tarcz możesz używać matalicznych klocków. Nie polecam tarcz Shimano Ice Tech.

W tej kwocie jest szansa na XT.

Napisano

Jasne że tak. Do 300 złotych ciężko kupić coś sensowniejszego. Do Twojego zastosowania nadawałby się idealnie Magura MT5, 400 złotych za hamulec. Bardzo mocny hamulec, 4 tłoczki. Jakość wykonania na niższym poziomie niż XT. Jednak jest to hamulec mocniejszy.

Napisano

Imar za 400zl jest też ZEE ale waże stosunkowo mało i zastanawiam się czy naprawde jest sens brać taki hamulec, tym bardziej że rower prędzej czy później pójdzie na sprzedaż. Czyli rozumiem że xt m785 będzie lepszy niż slx m7000?

Tarcze jakieś konkretne modele, i pytanko czy warto zmieniać tarcze na 200mm czy zostać przy 180 ? 

Napisano
6 minut temu, Paszaddz napisał:

Czyli rozumiem że xt m785 będzie lepszy niż slx m7000?

XT ma tylko jedną regulację więcej w klamce, zaciski takie same. Ale klameczkę ma ładniejszą, z wytłoczeniami  i gdyby cena nie była istotnie różna, to wziąłbym XT. Ale jest istotnie różna, to mam SLX'y. :)

Napisano

Jak nie ma różnicy w cenie bierz xt. Jak jest, bierz slx. Co do tarcz na tył nie ma sensu więcej niż 180 mm. Pytanie jakie masz teraz tarcze - jak jakiś paździerz to też wymień. Skoro dawałeś radę na m315 to wielkość tarczy raczej nie będzie u ciebie problemem. W tej kwocie masz też magury mt4 - poczytaj o nich i podejmij decyzję.

Napisano
1 godzinę temu, Imar napisał:

Nie polecam tarcz Shimano Ice Tech.

Z ciekawości czemu to ich nie plecasz ?

Kupiłem niedawno i założyłem właśnie RT81 i wg. mnie są ok ( poprzednio były RT64 ). Mam je na przodzie 180 mm na CL, z klockami półmetalikami. Avidów, czy sramów nie mogłem znaleźć na CL, a jak policzyć adapter to cena za 180 mm Avid,czy SRAM wycodzi jakaś absurdalna ( za cenę jednej AVID, albo SRAM mam 2x RT81 )

Napisano

Bardzo miękkie tarczę, bardzo delikatne, można są spalić(jak ją zgrzejemy ma tendencje to rozszczepienia warstwy alu ze stalą), wytrzymałość jest mała.

Napisano
1 godzinę temu, Imar napisał:

Bardzo miękkie tarczę, bardzo delikatne, można są spalić(jak ją zgrzejemy ma tendencje to rozszczepienia warstwy alu ze stalą), wytrzymałość jest mała.

No i mam te daremne IceTechy z SLXa, no i waze jak ruski Kamaz, no i są ciężkie hamowania z bardzo dużych szybkości, no i kolory mają tęczy a z tyłu straszy 160, no i ni cholery zepsuć się nie chcą. Zmienić mam ochotę bo mi się znudziły, sprzedawać za jednego "żubra " nie ma sensu, no i, no i tak tkwią w tym marazmie, robiąc monotonne swoja robotę...A też są na CL.

Napisano
7 godzin temu, shotgun napisał:

No i mam te daremne IceTechy z SLXa, no i waze jak ruski Kamaz, no i są ciężkie hamowania z bardzo dużych szybkości, no i kolory mają tęczy a z tyłu straszy 160, no i ni cholery zepsuć się nie chcą. Zmienić mam ochotę bo mi się znudziły, sprzedawać za jednego "żubra " nie ma sensu, no i, no i tak tkwią w tym marazmie, robiąc monotonne swoja robotę...A też są na CL.

Po polsku?

Napisano
42 minuty temu, Imar napisał:

Po polsku?

Shotgun, ma te tarcze i nadwagę przy okazji, ale pomimo to szybko jeździ i mocno hamuje. Tarcze nie są duże i się przebarwiły od wysokiej temperatury, ale działają poprawnie. 

Sprzedałby je bo lubi zmiany, ale nie dostałby za nie zbyt wiele, więc jeździ dalej. Brak zmian uważają za marazm (on i tarcze). Twardzi są, bo pomimo tego działają dalej. 

:D 

Napisano
11 godzin temu, shotgun napisał:

2 godziny temu, abdesign napisał:

Bo to są bardzo dobre tarcze... 

Kolega ma już kilka lat pływające 203mm Ice Tech w Specu Enduro Evo i jest dokładnie jak piszecie. Różowy pająk wygląda podobnie jak powierzchnia hamująca, a po zagrzaniu metal na łączeniu stuka jak stary Jaguar na postoju. Już moje RT-56 w mieszczuchu są prostsze, a on tym lata chopy, dropy i klei bandy na Koutach jakby miał nówkę sztukę rower za 20k. Gość waży 80kg i ile razy mu nie mówię, że ja to się boję samego wyglądu tych tarcz, to on mi na to, że prędzej mu FOX 36 dupnie niż te tarcze. Właśnie przez niego się zastanawiałem czy do magury MT5 ich nie wcisnąć, ale na szczęście doczytałem tutaj, że szerokość za mała pod magurę.

Napisano

Albo nie rozumiem Twojej wypowiedzi albo mylisz tarcze.

Shimano nie ma żadnych pływających tarcz... tym bardziej na różowym pająku.

Lewa - Hope - pływająca

Prawa - Shimano - zwykła tarcza tylko na pająku

tarcze.jpg

Napisano

Da się w historycznych tarczach znaleźć "wyższe" modele pokroju sm-rt80 czy sm-rt77 czyli "dziurkowane" ale generalnie nie mylisz się - obecne modele shimano - te tańsze od tych droższych da się rozróżnić po otworowaniu. Co nie zmienia faktu że nie kojarzę pływających tarcz shimano. A jak pokazuje lewy obrazek czyli tarcza hopa inni producenci mają świetne i drogie tarcze z okrągłymi otworami. Magura storm to też tarcza z okrągłymi otworami a jest bardzo fajna, bardzo dobrze działa z heblami shimano, używam i nie widzę specjalnie różnicy z ice-techami, które też cenię.

magura.jpg

Napisano

180 / 160 mm XT z Ice i nic zlego nie mogę powiedzieć. Waga poczatkowo 105 kg. Teraz 85 kg. Katowałem w starym rowerze XC. Potem przełożyłem do nowego Traila. Dalej spisuja się dobrze. Na pewno sa proste. W Lipcu byłem w Kasinie w Bikeparku cały dzień. Łatwo nie mialy bo jestem amatorem i pewno za dużo hamowałem. Trochę zmieniły kolor jak były gorące. Lecz po wystygnięciu jest juz dobrze. Polecam. Wygląd tez super. Mam RT 86

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...