Mod Team sznib Napisano 1 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Spascmar napisał: Nie chce tez płacić od razu kilka stówek za coś co będzie hamować tak samo. No to nie kombinuj. Wydasz pieniądze i nie poczujesz różnicy przy Twoim zastosowaniu. Zee/Sainty to heble do DH lub do Enduro dla cięższych osobników i swoje zalety właśnie w tych zastosowaniach ujawniają. Cytuj
Dokumosa Napisano 1 Sierpnia 2018 Napisano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Wszystko pasuje. Sumaryczna powierzchnia tłoków w zaciskach 4 tłoczkowych jest drastycznie większa niż w Twoich deorkach. Klamka deore żeby wymusić ruch tłoków o te 0,5mm będzie potrzebowała ~30% większej drogi (o 1/3 głębiej będzie łapać) na zacisku zee/saint niż deore. Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez Dokumosa Cytuj
Mod Team sznib Napisano 1 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2018 Niee, klamki Zee to konstrukcyjnie to samo co SLX BL - M675, tyle ze bez bez narzędziowej regulacji wychyłu dźwigni, a Saint to odpowiednik XTRa. Jakiś czas temu zmieniłem klamki SLXa właśnie na Zee i różnicy w działaniu nie odnotowałem żadnej. Cytuj
Marjanek Napisano 16 Sierpnia 2018 Napisano 16 Sierpnia 2018 Na tył slx jednotłoczkowe w zupełności wystarczają, a na przód fajnie wrzucić jakieś dwutłoczkowe jak ostro latasz Cytuj
zws Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Miałem ten sam dylemat - 2 czy 4 tłoczki. Jeździłem na kole 26, tarcza 180 shimano, hamulce slx, klocki metaliki z radiatorem Shimano. Działały bardzo dobrze a często zjeżdżam po lesie fragmenty o dużym nachyleniu. Jedynie zimą puchły, ale przywykłem. Zmieniłem koło na 29, tarcza 180, fabrycznie były deore nie wiem na jakich klockach. Baton straszny w porównaniu ze starym rowerem. Postanowiłem zmienić na xt i powstało pytanie na jakie, aby hamowało co najmniej tak, jak w poprzednim. Sprawdziłem xt8000 i slx w kilku 29erach znajomych i stwierdziłem z przerażeniem, że oni chyba dodatkowo butami hamują. Nie wiedzieli niestety jakie mają klocki i jakie tarcze, może powodem było stosowanie przez serwisy tanich zamienników. Zdecydowałem się na 4 tłoczkowe xt 8025. Jeszcze mam w nich klocki żywiczne, ale hamują tak jak lubię. Jednym palcem, bez wysiłku zatrzymuję się w każdej chwili gdzie zechcę na całkiem stromych szlakach lub poza. Na długich zjazdach też nic się złego nie dzieje. Jestem mega zadowolony, tylko czasem nurtuje mnie pytanie: czy na xt8000 z metalikami i dedykowaną tarczą 180 byłoby tak samo ? Rower 13kg, ja 70. Do deorków też się można było przyzwyczaić i też w sumie hamowały. Znajomi również jakoś hamują na swoich rowerach i nie narzekają... Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez zws Cytuj
Biesz766 Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 5 godzin temu, zws napisał: xt 8025 Jedyne co jest mi znane o tym symbolu to p przerzutka. Cytuj
phoe Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 Bo model to 8020, a nie 8025. - 4 tłoczkowe XT. Cytuj
zws Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 Pisałem z (zawodnej) pamięci. Model to 8020 nie 8025. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi