Skocz do zawartości

[Modernizacja] napędu 3 x 8 - przerzutka tylna

slyt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie,

obecnie z uwagi na wiek i zużycie chcę wymienić w swoim Cube LTD CLS Pro (2010 r.):

łańcuch, suport, kasete i korbe. Przy okazji pomyślałem o przerzutce tylnej (z przodu jezdze w zasadzie na najwiekszej tarczy). Modernizacja ma charakter umiarkowanie ekonomiczny :).

Obecnie mam:

Korba / suport: Shimano FC-M311 48x38x28, 170mm, Shimano BB-UN26
Kaseta: Shimano CS-HG30 11-30, 8-speed
Łańcuch: Shimano CN-HG40 114 Links
Przerzutka tylna: Shimano Alivio RD-M410 Top Normal
Przerzutka przednia: Shimano FD-M310 Top Swing, 34.9mm
Manetki: Shimano Alivio SL-M410 8-speed

a chce wymienic na:
Korba / suport: SHIMANO Acera FC-M361 (stopniowanie bez zmian), Shimano BB-UN26
Kaseta: SHIMANO Alivio CS-HG51 11-30 8 biegow
Łańcuch: CONNEX 808    114 ogniw

no i pomyslalem sobie ze zmienie przy okazji przerzutke tylna na wyzszy model. Z zwiazku z powyzszym z uwagi na fakt iz wszystkie modele przerzutek sa min. 9 biegowe mam watpliwosci czy beda dobrze wspolpracowany z manetka i kaseta.

Czy moglibyscie doradzic cos z Deore (albo SLX ?) do powyzszego zestawu ? A moze jakies uwagi co do pozostalych czesci ?

Napisano

A tak z ciekawosci: z czego wynika koniecznosc wymiany przerzutki przedniej w wariancie z korba deore octalink ?

Napisano

Twoja ma pojemność 20 z, potrzebna będzie taka co ma 22. Mogą być problemy przy przerzucaniu średnia-duża. Ta deore lx używana fd-m571 jest typu down swing, ma wyżej obejmę mocowaną, jesli na tej rurze ramy wozisz drugi bidon to trzeba poszukać innej ( top swing ) ponieważ najczęściej to mocowanie wypada pomiędzy śrubkami drugiego koszyka.

Napisano

Ta fc-m470 ma też największą koronkę alu - korba jest lekka i sztywna ( puste ramiona ) ta cena to rewelacja ( wyprzedaż jakaś - zniknie i nie będzie bo to model sprzed na oko 10 lat ) No i wymienne koronki ma.

Napisano

Ten sam sprzedawca z allegro na początku wystawiał je za 95 potem 98 i cena rosła systematycznie w górę kupiłem na zaś 3szt, bo jak wiadomo zapas biedy nie czyni;)

Napisano

Heh :) Za te pieniądze to aż prosi się tą korbę z suportem do szuflady włożyć :)

A kolega jeśli chce kupić w oryginale i  bdb stanie przerzutkę tylną, która przeżyje wszystko to proszę :

https://www.olx.pl/oferta/ultralekka-przerzutka-tyl-shimano-xtr-rd-m950-m951-m952-szara-CID767-IDuDnup.html#416c3ee7b0

ponoć robią po 60 tysięcy km zanim luzy dostaną ( to najlepsza przerzutka shimano w historii )

Napisano

Tej 1 nie używałem, natomiast sądzę, że niewiele się różnią, pomiędzy nimi były jeszcze 2 modele, 760 i 770, nie wiem jak z trwałością 771, ale 750  była bardzo trwała. Musisz znaleźć kogoś kto używał obu. Może nowy temat na forum ?  ( pojemnością się prawie nie różnią , jedna i druga kasety 11-34 max )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...