decybel147 Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 Witam wszystkich, mam na imie Lukasz 29 lat. Jestem nowy na forum:) Jako ze jestem zielony i do tego dochodzi milion rowerow z tego przedzialu cenowego, zwracam sie do was o pomoc drodzy forumowicze. Rower bedzie sluzyl do jazdy w bardzo zroznicowanym terenowo lesie (kamienie, skaly, zwir, bloto) w Szwecji i nie ukrywam, ze "jara" mnie podjezdzanie pod gore po kamieniach, korzeniach i zeby bylo jak najciezej. Tak samo lubie tez zjezdzac w ciezkim terenie. Do tego obiecalem mojej partnerce, ze bedziemy jezdzic male wycieczki 70-80% asfalt/20% las (20-30 km dystans). Pytanie jest czy znajde nowego fulla ktory jako tako da rade w ciezkim terenie w tym przedziale cenowym(7000zl albo +/-16000kr) jezeli tak, to jak bardzo bedzie ciezko/niewygodnie na wycieczce z moja dziewczyna jadac na fullu. Czy moze nie pakowac sie w taniego fulla i kupic hardtaila dzieki ktoremu bede cieszyl sie z wycieczek z kobietka i da rade pojezdzic w ciezkim terenie? Bylem w sklepie i przejechalem sie "specialized shisel comp" i bym w ciezkim szoku jak to chodzi w porownaniu do mojego starego gianta. Napalilem sie zeby od razy kupic, ale rozsadek mnie zatrzymal i stwierdzilem, ze sie poradze na forum:) Zauwazylem, ze niektorych rowerow nie kupie w Szwecji tych co sa w Polsce, ale to sie zobaczy po rozwinieciu dyskusji:p Jesli ktos da rade to prosze spojrzec na te 2 strony z rowerami: bikester.se i cykelkraft.se - slowa szwedzkie sa bardzo intuicyjne i kazdy sobie poradzi. Jestrm otwarty na propozycje z kazdego zrodla ale nie ukrywam ze sprowadzanie z Polski nie wchodzi w gre;) dziekuje za pomoc i czekam na burze mozgow:D przepraszam za brak Polskich znakow i za moje "niedorozwiniecie" w pisaniu:)
decybel147 Napisano 28 Maja 2018 Autor Napisano 28 Maja 2018 przepraszam z smiecposta. Zapomnialem dodac waga 90kg, wzrost 186cm
akkwlsk Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 1. Żaden sztywniak nie zastąpi fulla w górach 2. Żaden full nie będzie tak "wydajny" jak sztywniak w jeździe po płaskim i równym. 3. Dasz sobie radę na sztywniaku w terenie, tak samo jak full pojedzie po asfalcie. Tylko w obu przypadkach zmęczysz się trochę bardziej. Pamiętając o tych trzech zasadach, zdecyduj czy chcesz fulla czy sztywniaka Jeżeli w górach będziesz regularnie, to kupuj fulla i się nie zastanawiaj, 30km po płaskim się jakoś raz na tydzień przemęczysz a w terenie będziesz fruwał. Jeżeli będzie to kilka wyjazdów w roku to sobie odpuść bo się będziesz niepotrzebnie męczył. Albo pomyśl o dwóch rowerach. Jak zdecydujesz co kupujesz, to będzie pora na wybór modelu, skoku itp. Aha, nie ograniczaj się do sklepów lokalnych - jest coś takiego jak sprzedaż wysyłkowa. I nie skupiaj się na markach "prestiżowych" jak spec, scott, trek itp. bo w tym budżecie nie poszalejesz u nich z fullem.
Dokumosa Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 Póki co masz trochę spory rozstrzał. Pomiędzy sztywniakami XC a fullami Enduro jest jeszcze całkiem spora dziura. Pomiędzy jest coś co nazywa się Trail. Występuje zarówno jako HT jak i full. Z nowych ścieżkowych fulli np. canyon neuron.
decybel147 Napisano 28 Maja 2018 Autor Napisano 28 Maja 2018 poslucham was obydwu i chyba sie zdecyduje na fulla Traila. Rower jestem zmuszony kupic ze wsparciem kredytowym:/ patrzalem tego canyona i nie mam mozliwosci ratalnych, wiec bede zmuszony kupywac lokalnie:((((((( Co sadzicie o "MERIDA ONE-TWENTY 400"? i "Rock Mashine blizzard 70-27"? dzieki za pomoc
dovectra Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 6 minut temu, decybel147 napisał: Rower jestem zmuszony kupic ze wsparciem kredytowym A może kup najdroższy na jaki Cię stać?
decybel147 Napisano 28 Maja 2018 Autor Napisano 28 Maja 2018 DOVECTRA to bym mial zaledwie 2000 zl budzet, wiec odpada. Dlatego wybieram finansowanie 3 miesieczne zeby kupic w miare dobry rower juz na teraz poki cieplo jest pozdrawiam Jeszcze raz, full trail do jazdy po ciezkim terenie, zjazdy/podjazdy ktorego w Szwecji mi nie brakuje. Zakladam, ze nawet jak nie bedzie mial dobrego osprzetu to mozna go upgrade'owac, wiec zeby chociaz rama byla w miare przyszlosciowa.
akkwlsk Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 Kompletnie bez sensu. Poczekaj te trzy miesiące i zamów docelowy rower, po co sobie wybór ograniczać ratami jeśli chodzi tylko o 3 miesiące.
decybel147 Napisano 28 Maja 2018 Autor Napisano 28 Maja 2018 Jako, ze rower potrzebuje na wczoraj, to zamowilem w przecenie malo znany "rock machine blizzard 30-29" za 6700zl z nawet dobrym osprzetem w porownaniu do innych modeli w tej cenie. Zalacze specyfikacje i fotke. Co myslicie?:))))dam znac jak jezdzi za 1 - 2 tygodni Pozdrawiam wszystkich!!!:)))
Rulez Napisano 28 Maja 2018 Napisano 28 Maja 2018 W Szwecji kupujesz rower firmy która powstała w Czechach, ale została wykupiona i przeniosła się do USA . Mają swoją stronę wielojęzyczną : https://rockmachine.us/pl/2018/edge/blizzard-30-29/matte-black-neon-red-dark-grey
dovectra Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Ładna maszyna. Daj znać jak się w szwedzkich terenach sprawuje. Przy kasecie 11-42 może być wymagająca, ale ma przynajmniej szerokie obręcze.
akkwlsk Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Można lepiej w tej cenie, ale niewiele. Przypadkiem udało Ci się nieźle trafić Dołóż sobie myk-myka (sztycę regulowaną) i zmień system oponiarski na bezdętki - wtedy będzie pełnia szczęścia.
decybel147 Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Napisano 8 Czerwca 2018 Witam ponownie. Rower przyszedl wczoraj i jestem po dwoch przejazdzkach i jednym czyszczeniu/smarowaniu napedu. Chcialbym sie podzielic wrazeniami poczatkujacego:) Wiadomo przesiadlem sie ze zloma do nowego roweru i samo to robi ogromny skok w przyszlosc. W szoku bylem jak jezdza dzisiejsze rowery i pomyslec ze to jeden z najtanszych fulli z tego co sie orientuje. Nie brakuje mi nic a naped 1x11 jest stworzony dla mnie, hamulce hamuja do odciecia(wyczytalem ze awaryjne ale sadze ze jak dbasz tak masz), kierownica szeroka dzieki temu czuje sie duzo pewniej i troche mniej pewniej na waskich zjazdach miedzy drzewami ale da sie wyczuc:p zawieszenie nie moge zbyt duzo powiedziec, bo malo sie znam i nie mam z czym porownac:/ ale jak dla mnie spelnia swoja role w ciezkim terenie skok 120mm jest w sam raz dopoki nie zaczne skakac, kola 29 bezdetkowe jak dla mnie bieznik jest zbyt drobny co poczulem dzis na szutrze przy ostrym zakrecie, ale jak z dziewucha po asfalcie jechalem to akurat (lecial jak waski po szakala na lotnisko) . Podsumowujac jestem bardzo zadowolony!!!:D [/img][/img][/img][/img][/img][/img][/img] Mam dwa pytania do kolegow forumowiczow. 1. system linek w ramie: Mam mieszane uczucia jesli chodzi o szczelnosc tego ukladu. Tam gdzie linki nie przechodza przez rure to jest gumowa zaslepka, ktorej nie ufam. Tam gdzie idzie linka to na 100% nie jest szczelne. Co myslicie zeby uszczelnic to sylikonem czarnym? 2. 120mm skok ile mi pozwoli jesli chodzi o skakanie? Nie daleko mam bikepark z wyciagiem na ktory chcialbym sie wybrac przynajmniej 1-2 razy w weekend, i nie wiem na co moge sobie pozwolic tym rowerem? Gosc na filmiku pokazuje wszystkie sciezki w tym bajkparku. Zdaje sobie sprawe ze to pod wieksze zawieszenie i do tego dochodza umiejetnosci, ale w przyszlosci bedzie rower do enduro i chcialbym zaczac na latwych szlakach juz. Dziekuje za pomoc pozdrawiam, przepraszam za bledy i interpunkcje. Ode sie karnac w kolo bloku^^(30 lat a glupi....:D)
piciu256 Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 Jeśli chodzi o szczelność to w ramie jest uwzględniona możliwość dostania się wody do środka, a więc posiada otwory odpływowe, zresztą przydają się one raczej w przypadku przejazdu przez rzekę, ew. podczas bardzo intensywnej ulewy. Od siebie powiem że swój rower myłem w jeziorze (błotny wyścig i długa kolejka od szlauchu) w wyniku czego jedyne miejsce w którym się wilgoć ostała to główka ramy, więc padły mi stery. Co do skoku, wszystko zależy tak naprawdę od umiejętności, jest trochę osób zapierniczających na rowerach typu trail ze 130mm skoku po trasach gdzie niejeden na 200mm dwupółce ma problem, jak się ma skilla to skok nie jest problemem, inna sprawa że im więcej skoku, tym więcej błędów rower wybacza, ale to też dobra rzecz, bo się uczysz wybierać najlepszą linię, bo wiesz że gdy się pomylisz- będzie nieprzyjemnie, potem po przesiadce na "coś większego" jeździsz pewniej i sprawniej niż wszyscy którzy tylko bombardują po wszystkim bo skok wybierze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.