Skocz do zawartości

[łańcuch] 9 rzędów

damian00716

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad łańcuchem do kasety 9rz. 
Póki co mam tylko dwóch kandydatów CN-HG93 oraz X9-93 - a może coś jeszcze jest w podobnej cenie ( ~70zł) ? 

Sporo się naczytałem o tym, że HG93 się rozrywa natomiast X9 szybciej się wyciąga niż HG93. Jakie są wasze opinie na ten temat?

Jeśli zdecydowałbym się na HG93 to jaką spinkę kupić?

• Mod Team
Napisano

Opinię najlepszego łańcucha na 9sp. ma Campagnolo C9, ale jest on ciut droższy (ok. 120pln).

Dobre spinki ma Connex i KMC. Ja używam Accenta i tez jest ok (praktycznie to samo co KMC).

Napisano

@sznib Jakiej spinki używasz do łańcucha 9 b ? Próbowałeś może kmc 566 ?  Łańcuchy hg73/93 i kmc x9.xx  mają tą samą szerokość 6.6, pytanie czy ta spinka kmc566 da się bez problemu założyć i zdjąć palcami? Bez narzędzi ? Ja do hg72 używam spinki kmc 571 i jest absolutne zero jakichkolwiek problemów, nie rozpina się, nie spada itp itd.

Napisano

Ciekawa opcja, zastanawia mnie tylko jej szerokość czy jest szersza od spinki cl566, np łańcuch srama 9 ma szerokość 6.8 i jego spinka zapewne jest szersza i świetnie podejdzie do hg/x9. Łańcuch Campagnolo ( akurat record - pewnie mtb tez ) c9 też ma 6.8 mm.

Napisano
Godzinę temu, SoloTM napisał:

pytanie czy ta spinka kmc566 da się bez problemu założyć i zdjąć palcami?

Da się. Nie wiem jak u innych ale mi wystarczy siły w palcach żeby ją rozpiąć i zapiąć

Napisano

Jak masz sporo pary w palcach to bez problemu. Dobrym patentem jest kawałek (10cm) drutu (świetnie się sprawdza z jednorazowego wieszaka do ubrań takiego co w pralni chemicznej oddają ubrania na nich) - zginasz go, w pół przekładasz końce przez ogniwa i zaciskasz - nie ma opcji żeby spinka nie puściła.

Napisano
1 godzinę temu, SoloTM napisał:

@Dokumosa a te spinki palcami z łańcucha zdejmiesz jak kolega Brombosz? Mówię o kmc x9.xx

Ja zakładam/zdejmuję fabryczne spinki z x9.93/73 bez problemu.

@damian00716 Brałbym x9.93, spinka w komplecie, zwykle trochę tańszy od shimano, różnic w pracy i żywotności nie widzę.

Napisano

X9.73 i X9.93 różnią się tym, że w tym wyższym zewnętrzne blaszki są pokryte czymś niklopodobnym. Materiałowo/żywotnościowo to są te same łańcuchy. Obydwa mają w komplecie te same spinki. .73 kupisz za 39zł, .93 za 49zł. Niezłym patentem jest posiadanie dwóch łańcuchów i zmiana ich co kilkaset km (jak jeden łańcuch na rowerze to drugi wyszejkowany i naoliwiony czeka na swoją kolej). 

• Mod Team
Napisano

Przeskakuje łańcuch pomiędzy 8 a 7 bodajże. Sprawdzone w praktyce, konsultowane z Puklusem, dodana została stosowna adnotacja w temacie o kompatybilności napędów. Pewnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...