Skocz do zawartości

[wolnobieg] Wymiana zębatek w rowerze dziecięcym Kross Hexagon Mini

efv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam (syn bardziej) rower Kross Hexagon Mini 20" i z racji kłopotów na podjazdach pojawił się pomysł wymiany zębatek / wolnobiegu.
Specyfikacja napędu roweru jak niżej:

PRZERZUTKA TYŁ		Shimano RD-FT55
MANETKI			Shimano Revoshift SL-RS36 (6)
KORBY			Cyclone (36Tx127mm)
SUPORT			FP-B902
ŁAŃCUCH			S20
KASETA / WOLNOBIEG	Sunrun FW6l (14-28T)

Czy dobrze kombinuję, że wstawienie SHIMANO MF-TZ30 - Wolnobieg TOURNEY + nowy łańcuch SHIMANO CN-HG40 (bo pewnie trzeba będzie wydłużyć o parę ogniw) powinno zdać egzamin ?
Jak będzie z kulturą pracy przerzutki, ogarnie to ?

wykonany z wytrzymałej stali
technologia MegaRange: największa koronka w bardzo dużym rozmiarze (34T) z myślą o latwiejszej jeździe pod górę
6-rzędowy, nakręcany na gwint w piaście
trwały, uszczelniony mechanizm zapadkowy
mocowanie za pomocą standardowego klucza do wolnobiegu (np. modelu YC-121A z naszej oferty)
standardowy gwint: pasuje do niemal każdej piasty pod wolnobieg

Napisano

W rowerach dzięcięcych 20" zwykle montowano przerzutki RD-FT55 SS, które obsługują zakres 11-28 ze względu na swą mocno ograniczoną pojemność. Trzeba by wstawić coś GS przeznaczonego do wolnobiegu 14-34.

Napisano

Googlnąłem na szybko - w co lepiej pójść RD-TZ50 czy może RD-TY500 ?
Obydwie mocowane na śrubę + pojemność 43T. Różnica w cenie prawie żadna.

Hmm, korby trochę boję się ruszać, jakiś dziwny wynalazek to Cyclone...

Napisano

A nie boisz się, że dłuższy wózek przy tak małym kole może sięgać co najmniej do opony, a przez to zawadzać o kamienie, krawężniki i inne przeszkody?

Z korbami niestety jest problem z dostępnością, bo ramię musi być krótkie...

Napisano

Hmmm, nie wiem - dlatego pytam na forum jak to ugryźć :)
A zupełnie o tym nie pomyślałem, pytanie o ile by się to wydłużyło względem obecnego.

Napisano

Z tymi przerzutkami to trzeba uważać, bo pojemność pojemnością (napędy 3x) ale i tak mogą obsługiwać max 28T na tyle ze względu na odległość górnego kółka wózka od osi koła. Najlepiej faktycznie zrobić jak pisze @Pablo59 i wsadzić tam chiński alu blacik 32T (oczywiście jeśli obecnie blat jest przykręcany (wątpię) albo chociaż nitowany (prędzej)). Względnie poszukać na ali gotowej korby z krótkimi ramionami i odpowiednim uzębieniem.

Napisano

Wymiana korby ma też tę zaletę, że nie trzeba zmieniać łańcucha. Wymienisz tylko suport razem z korbą i po kłopocie. Pod warunkiem oczywiście, że mufa jest standardowa.

Napisano

Znalazłem opis suportu China Feimin:

Kaseta suportu FP-B902 
Materiał: stal/aluminium
Łożyska: maszynowe
Moment dokręcania misek: 20NM (max 30Nm)
Połączenie z korbą: na kwadrat ze stożkiem
Długości osi: różne
Gwint misek: 1.37"x24T (BSA)
Gwint śruby: M8x1.0
Waga: 280g
Kaseta suportu B-902 z miskami wkręcanymi BSA, do wszystkich typów rowerów. Połączenie z korbami na kwadrat ze stożkiem. Połączenie blokowane śrubami M8x1.0 Wykonane ze stali miski są fosforowane. Aluminiowa tuleja jest anodyzowana.

i coś takiego:
http://www.rowerowaholandia.pl/p36809-alp-korby-32t-127mm

Opisu nie znalazłem, nie wiem czy przypasuje, wydaje się po zdjęciach, że jest na kwadrat. Jedynie co to na holenderskich stronach widnieje: "Geschikt voor 20 inch" czyli, że niby do rowerów 20". Chyba, że jesteście w stanie coś rozczytać z opisu części: " CTS2-113/32T/217 AY20/GP20/AT20"

Napisano

Suport na łożyskach na kwadrat. Standard. Jeśli długość osi 113 to dodanie korby 3 rzędowej odpada bo suport za krótki. Trzeba by wymienić również na taki o długości 122 mm. Czyli plus 25-30 pln

Napisano
3 godziny temu, Dokumosa napisał:

Korbę 3x z ramionami 150mm kupisz bez problemu

Przy takiej długości ramion, w zakrętach dość często będzie zawadzał pedałami o ziemię. Mój dzieciak ma 140mm, a i tak się to zdarza.

Te 127mm, to jest dobra opcja dla 20" kółek. Ale cena za tą korbę, to przegęcie. Toż, to kuta stal...

Napisano

Spójrz na zdjęcie @Roballinho 23 mm więcej nie przeszkodzi ani trochę jesali chodzi o zahaczenie o ziemię. ( Conajwyżej kolana za wysoko przy pewnym ustawieniu wysokości siodła - ale to bardziej dla długich nóg - częsciej dziewczynki )

hexagon_mini_bialy_czarny_czerwony_polys

Napisano

Rzeczywiście dość wysoko jest ten suport. Nie spojrzałem wcześniej na jego zdjęcie, a mając przed oczyma KTMa mojego syna, przypomniało mi się jak czasem rysuje pedałem o glebę.
Jednak w dalszym ciągu uważam, że 150 mm, to dużo za dużo do 20" roweru. Choćby z prostego obliczenia: wzrost - 100 = długość korby. 

@efv jak masz budżet? 
Tu jest korba, trochę drożej wychodzi, od tej linku który wkleiłeś, ale jest aluminiowa i połowę lźejsza https://www.ebay.pl/itm/ALLOY-CHAINWHEEL-SET-32-TEETH-COTTERLESS-127mm-CRANK-SUITS-3-32-OR-1-8-CHAIN/202239326543?hash=item2f1667394f:g:~lAAAOSwsW9Y3nQQ

Napisano

Wymieniłem - i co ciekawe ramię bez zębatki nowej korby jest 20g lżejsze od starej...
Ale pojawiły się 2 pytania - zęby w nowej zębatce są głębsze i łańcuch zachowuje się gorzej (przy kręceniu do tyłu czasami przykleja się do zębów).
Czy to się dotrze ? Na pewno wyczyszczę jeszcze łańcuch bo po przejazdach po kałużach, błocie itp. jest cały zasyfiony.
I dodatkowo o ile powinienem skrócić łańcuch - zszedłem z 36 zębów na 32. Dwa pełne ogniwa mam wypiąć ?

Napisano

2 pełne czyli 4 - 2 zewnętrzne i 2 wewnętrzne? Aczkolwiek, jak łańcuch nie wisi na żadnym biegu to nic nie trzeba skracać.

To, że łańcuch nie siada idealnie może wynikać z tego, że jest już lekko wyciągnięty. Dotarcie oznacza w tym przypadku, że lekko przytrze zęby korby. Wymiana łańcucha jednak może pociągnąć za sobą ryzyko wymiany wolnobiegu, bo nowy łańcuch nie siądzie.

Napisano

I? Podziałka łańcucha jest zawsze 0,5 cala, ale jeśli "przyklejanie" wynika z tego, że zębatka jest grubsza i łańcuch się wciska to ja bym to olał. Dotrze się jedno lub drugie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...