Skocz do zawartości

[napęd] shimano hg 41, ile wytrzyma

airbolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam Zestaw kaseta 8rz 11-32T HG41 Shimano+łańcuch HG40 plus korba shimano (też wersja budżetowa).

Ile taki zestaw powinien wytrzymać mniej więcej w kilometrach?

Jeżdżę codziennie, bez względu na pogodę, rocznie ponad 3500 km, tylko na jednym przełożeniu, nie skacze po przełożeniach podczas jady.

Napęd był wymieniany ponad rok temu i już przeskakuje łańcuch.

Czy żywotność jest rzeczywiście taka krótka, czy jakiś szmelc na allegro nabyłem?

Napisano

Przyczyn szybkiego zużycia napędu jest kilka, część wymieniłeś sam ( jeżdżenie na 1 koronce z tyłu, bez względu na pogodę, budżetowy napęd ) kolejne to słabe lub wcale smarowanie/ dbałość o czystość napędu i nasmarowanie. Najlepiej jakbys zakładał kasetę hg51 ( też ósemka, kilka pln droższa ) i łańcuch lepszy  ( np. KMC X9.73 lub shimano hg71 - polecam  KMC bo ma spinkę i łatwo rozpinać i czyścić rozpięty łańcuch ) i jeździł na wiekszej liczbie przełożeń. Jeśli to niemożliwe i tak czy siak nie będziesz dbał o napęd i jeżdżenie na wielu przełożeniach  to jeździj na środkowej koronce z przodu i najmniejszej z tyłu. Jak zacznie przeskakiwać to wymieniasz tylko  tą najmniejszą koronkę z tyłu oraz łańcuch,  korba powinna dać radę conajmniej dwóm takim wymianom. Gdy korba już też będzie zużyta to kup taką z wymiennymi koronkami i wymieniaj tylko środkową koronkę zamiast całej korby.

Napisano

Hmm, podsylalem ostatnio w wątku  o łancuchach i ocenie stanu zebatek zdjęcia mojej kasety po 4,5tys km.  ->

głownym czynnikiem zmielenia kasety jest pogoda jak i styl jazdy tj preferowanie konkretnych przełożeń, na podobnej klasy kasetach 9s shimano hg51 łancuch hg 53,  ktore użytkuje w "lepszych warunkach" jetem w stanie po 2tys km załozyc nowy łancuch, a w rowerze jeżdżonym w zimie, po 4,5tys km nie ma co zbierać, koronki 3,4,5 6  to te najczesciej uzywane i widac ile z nich zostało ;-)

łancuch smarowany, raczej nigdy suchy nie smigał.

Napisano
Godzinę temu, airbolo napisał:

nie skacze po przełożeniach podczas jady.

W sensie wcale? Samochodem tak pojeździj i zobacz ile napęd wytrzyma.

Napisano

zawsze jakoś tak jeździłem, że dobierałem sobie najdogodniejsze przełożenie i tylko na nim zasuwałem.

teraz za to płacę (dosłownie).

Napisano
5 godzin temu, airbolo napisał:

nie skacze po przełożeniach podczas jady.

Trochę bez sensu, tracisz masę energii i efektywności z takim podejściem.

Co do napędu: ja jestem z kategorii piórkowej, jeżdżę po płaskim terenie z kilkoma małymi górkami. Łańcuch HG-53 i kasetę Alivio zajechałem w 1500 km. Łańcuch nie skakał ale przymiar wpadał zupełnie luźno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...