Drak0n Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Witam, pytanie zapewne dla wielu może być śmieszne ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Otóż w rowerze posiadam dętki z wentylami presta więc zakupiłem reduktor zaworu na wentyl samochodowy taki jaki w załączonej grafice. Czy z takim reduktorem jestem w stanie sprawdzić ciśnienie nanometrem takim jak w załączonej grafice? Pytanie zadaje ponieważ mam pompkę tłokową do samochodu i w samochodzie jestem w stanie sprawdzić ciśnienie (pompke przypinam pod wentyl, zamykam i słychać jak lekko powietrze uchodzić i pokazuje mi ciśnienie), w rowerze przypinam wraz z reduktorem i nie słychać uciekającego powietrza, nie pokazuje ciśnienia choć samą detkę da się napompować (wtedy wskazówka skacze i natychmiast wraca). Z góry dziękuję za pomoc laikowi.
Fenthin Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Nie ma takiej możliwości. Fizycznie przez ten adapter nie dostaniesz do wentyla, a przez to nie ma jak wydostać się powietrze, by zmierzyć ciśnienie.
Gość Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 W moim przypadku zawsze musiał uchylić zawór. Czyli po podłączeniu pompki ciśnienie wynosiło 0, dopiero gdy nacisnąłem na tłok zawór się otwierał i widziałem ciśnienie. Przy takim ręcznym manometrze z adapterem według mnie może być problem.
Garlock Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Teraz, Drak0n napisał: Czy z takim reduktorem jestem w stanie sprawdzić ciśnienie nanometrem takim jak w załączonej grafice? Nie. W prescie masz tłoczek który jest podnoszony przez cisnienie w dętce i uszczelnia zawór. jak pompujesz, to ciśnienie z pompki jest wyzsze od tego w dętce i otwiera zawór (przesuwa tloczek). Jak przestajesz pompowac tloczek znów sie zamyka. czyli cisnienia nie zmirzysz. Jeśli manometr ma długi popychacz to przy pomiarze mechanicznie wciśnie tloczek (naciśnie na tę śrube wystającą z zaworu), otworzy zawor i zmierzy ciśnienie. Ale ty masz adapter, nie znam manometrów z aż tak długim popychaczem, a na pewno ten ze zdjecia nie ma szansy wcisnąć tloczka.
cervandes Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Tylko manometr, taki dedykowany do presty, np https://www.sbike.pl/schwalbe-manometr-cyfrowy-schwalbe-airmax-pro-avdvsv-cisnieniomierz-o_l_7550.html
Drak0n Napisano 20 Lutego 2018 Autor Napisano 20 Lutego 2018 dziękuje za tak szybką odpowiedź, czyli na dzień dzisiejszy pozostaje pompować na oko
Gość Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Godzinę temu, Drak0n napisał: dziękuje za tak szybką odpowiedź, czyli na dzień dzisiejszy pozostaje pompować na oko No zaraz, ja mam pompkę samochodową nożną z manometrem. Wkręcam adapter, podłączam wężyk, pierwsze naciśnięcie tłoka i mam już odczyt ciśnienia aż do momentu rozłączenia wężyka.
Mod Team michuuu Napisano 20 Lutego 2018 Mod Team Napisano 20 Lutego 2018 1 godzinę temu, Drak0n napisał: na dzień dzisiejszy pozostaje pompować na oko Pompka z manometrem załatwi problem.
vpablov Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Zwiększasz ciśnienie i zawór się otwiera, co umożliwia pomiar. Sam manometrem nie wytwarza ciśnienia, więc nie ma jak otworzyć zaworu.
Gość Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Ogólnie pompowanie pompką bez manometru jest kiepskim pomysłem. No chyba że komuś zależy żeby mieć cisnienie w danych granicach. Ja np. pompuje 1,55 Bar, nie wyobrażam sobie ciągłego podłączania i odłączania pompki żeby trafić z ciśnieniem.
zekker Napisano 24 Lutego 2018 Napisano 24 Lutego 2018 Nie każdemu zależy na konkretnym ciśnieniu, większości wystarcza sprawdzenie czy nie ugina się za bardzo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.