Skocz do zawartości

[manetka] stara manetka deore – nie chwyta

bts

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

w moim pobocznym miejsko-turystycznym rowerze mam starawe manetki Deore, jeszcze pod 9 rzędów. Problem w tym że dźwignia zmiany na większą zębatkę nie zawsze "chwyta", tzn. w około połowie przypadków nacisk skutkuje tym, że dźwignia bez oporu wchodzi do końca, nie zmieniając biegu. Nie zaglądałem do środka, ale wrażenie jest takie jakby dźwignia nie zawsze zaczepiała o element który ma popchnąć. Warto to w ogóle rozbierać? Użytkuję te manetki (ze średnio-niską intensywnością) od circa 2008 roku, także niewykluczone że to już zgon z przyczyn naturalnych ;) W każdym razie wolałbym zaoszczędzić te 150 zł, także jak ktoś miał do czynienia z problemem będę wdzięczny za rady.

bts

Napisano

Bez rozbierania możesz napsikać jakiegoś odtłuszczacza przez otwór do wprowadzania linki, poruszać cynglami i czekać aż syf wypłynie przez zakamarki. Po odparowaniu użyć jakiegoś smaru w sprayu i powinna być poprawa.

Napisano

Częsta przypadłość - zasyfiony smar tężeje i zapadka nie łapie. Rozbieranie manetki to jest zegarmistrzowska robota jak już kiedyś napisałem, ale wszystko jest możliwe. Nie jestem przekonany do smarów w sprayu, bo to jednak spływa z czasem.

Napisano

Tak jak pisał Simple. W 100% będzie skuteczne. Dla lepszej skuteczności warto odkręcić osłony. Nie trzeba rozbierać manetki.

Napisano

Przeczyściłem wszystko benzyną ekstrakcyjną w sprayu, syfu wyszła cała masa :P W cieple garażu chodzi dobrze, zobaczymy czy w zimnie będzie się sprawdzać. Jeśli tak to byłoby sporo zaoszczędzonych PLN – wielkie dzięki za rady!

Napisano

Daj koniecznie znać, bo mam podobny problem z manetką Alfine. W domu i latem chodzi bez problemu, a im zimniej tym częściej nie chwyta.

Napisano
W dniu 10.02.2018 o 11:12, zekker napisał:

Daj koniecznie znać, bo mam podobny problem z manetką Alfine. W domu i latem chodzi bez problemu, a im zimniej tym częściej nie chwyta.

Spieszę z relacją. Poprawa jest istotna, po dokonanej przeze mnie penetracji prawa manetka chwyta w 100% ;) Z lewą trochę gorzej – chyba jest bardziej zużyta, wcześniej nie łapała prawie wcale, teraz "na ogół" działa. Podejrzewam że jakieś sprężynki tam mogą być zmęczone. Jakkolwiek, do miejskich zastosowań mi wystarczy :)

Natomiast polecam ściągnąć pokrywy do czyszczenia, w przypadku moich manetek to były dwie śrubki a dostęp znacznie lepszy.

Napisano

Dzięki.
To teraz muszę jeszcze wykombinować coś do czyszczenia, bo nie mam pod ręką niczego sensownego, chyba że izopropyl da radę (podłogę ze smaru dobrze czyści).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...