till Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Witam, w moim turystycznym Authorze Classic rocznik 2015 będę zmieniał cały napęd. Obecnie jest w nim Acera z tyłu, Tourney z przodu, mocowanie na kwadrat. Rower przejechał ok 3000 km, łańcuch i kaseta są do wymiany, luzy w korbie (ważę 98 kg ale spada ) są zauważalne. Rower docelowo ma służyć do jazdy turystycznej oraz raz w roku wyjazd tygodniowy z sakwami. Moje pomysły: - chcę zainwestować w Hollowtech 2, w związku z tym nasuwa się wymiana z SUNTOUR'a 48-38-28 na Alivio FC-T4060 48x36x26 (chcę mieć 26 na najmniejszym blacie, Czeskie góry pokazały mi w tym roku, że do szczytu formy jeszcze brakuje), - przerzutki również Alivio z serii T4000 - kasetę 11-32 chcę zamienić na 12-36, w wakacje planujemy wyjazd Czechy-Austria i chcę mieć zapas na bardziej górskie tereny Nie wiem czy jest sens wchodzić wyżej, czyli w 10 rzędów (czyli chyba Deore?) - tu już cena pójdzie trochę za bardzo w górę za całość Jeżeli macie jakieś uwagi i propozycje - będę wdzięczny za pomoc.
Pidzej Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Ja bym zrobił tak: - Korba i kaseta Alivio, 3x9 z serii 4000. - suport HT2 od Accenta - 3 porządne łańcuchy, tj. nie Shimano a coś np. od KMC - przerzutki nie niżej niż Deore - 10 rzędów nie jest potrzebne do szczęścia
Track Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Moja propozycja, jeśli jesteś otwarty na starsze rozwiązanie octalink zamiast łożysk zewnętrznych. Korba FC-M521 48/36/26 wraz z suportem http://www.synkros.pl/product-pol-7613-Korba-SHIMANO-FC-M521-48-36-26-175mm-suport.html Przerzutka przód Shimano Deore FD-M590, tył Deore RD-M591 SGS. Kaseta Shimano HG400 -> http://biostern.abstore.pl/kasety-cshg400-12-36-kaseta-shimano-9rz,c66,p505,pl.html. Łancuchy albo KMC lub Sunrace - KMC X9.73, KMC X9.93 http://biostern.abstore.pl/lancuchy-lancuch-sunrace-cnm-94-9rz-116-srebrny,c70,p2851,pl.html
WaGiant Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Moim zdaniem warto zainwestować w przednia przerzutkę ! Wiem że to mało popularny pogląd ale tylna i tak będzie działać dobrze . I deore i alivio są ok ( tylko dobierz odpowiednią do zakresu przełożeń , 36 to już chyba nie każda obsłuży ) . Przednią warto mieć jak najlepszą bo to bardzo pomaga przy zmianie biegów pod obciążeniem czyli na podjazdach . Oczywiście warto mieć manetki z tej samej grupy . Jeśli zdecydujesz się na suport HT2 to musisz ,, planować " mufę suportową ! Raczej w serwisie , dobrym . Inaczej zewnętrzne łożyska zajedziesz w 3 miesiące . Pidzej polecił Ci suport od Acccenta . Nie wiem , nie jeździłem . Używam shimanowskich i są ok . A tak w ogóle to temat powinieneś założyć w dziale ,, napędy " .
Fenthin Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Skoro turystyka, nie baw się w HT2. Kup korbę na Octalink. Istotna zaleta HT2 to waga, ale w takim rowerze tego i tak nie odczujesz, a żywotność suportów jest niższa. Jeśli nie czujesz potrzeby posiadania 10 rzędów z tyłu, nie widzę problemu by zostać przy 9.
till Napisano 5 Lutego 2018 Autor Napisano 5 Lutego 2018 A jak będzie wyglądała zmiana z kwadratu na inne mocowanie? Wiem, że przy ht2 powinno się wykonać planowanie mufy, to jest dodatkowy koszt i ciężko u mnie będzie znaleźć warsztat który to zrobi. Czy przy zmianie kwadrat->octalink jest mniej zamieszania?
Track Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Jak masz gwint w mufie BSA 68mm nic nie musisz kombinować, jedynie zaopatrzyć się w klucz do skręcenia/wykręcenia suportu -> https://rowerplus.pl/klucze-do-korb-suportow-i-pedalow/2883-cyclus-klucz-do-suportu.html?search_query=klucz+suportu&results=33?s=1
inforobert Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 23 godziny temu, till napisał: chcę zainwestować w Hollowtech 2 Szkoda pieniędzy na rower do 23 godziny temu, till napisał: jazdy turystycznej oraz raz w roku wyjazd tygodniowy z sakwami 10 rzędów to przerost formy. 9 rzędów wystarczy, na przełożeniu 26T/36T wjedziesz na te Czeskie Góry bez problemu.
till Napisano 7 Lutego 2018 Autor Napisano 7 Lutego 2018 Dzięki za pomoc, kupione manetki, korba, kaseta (taka: link), szukam jeszcze przerzutek. Jaki parametr musi mieć tylna, żeby obsłużyć taką kasetę? Czy warto iść w przerzutki Deore tył i przód czy można tu coś przyoszczędzić? Polecacie coś konkretnego?
dovectra Napisano 7 Lutego 2018 Napisano 7 Lutego 2018 W dniu 5.02.2018 o 21:57, WaGiant napisał: Jeśli zdecydujesz się na suport HT2 to musisz ,, planować " mufę suportową ! no raczej nie trzeba, a ewentualnie można. To jest jednak author a nie jakiś krzywy makro-cash ps. minimum alivio. ps. pomyśl nad korbą 44-32-22, ja tak mam i mi nie brakuje przełożeń, ani w Alpach, ani w Czechach, ani na nizinach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.