prezes83 Napisano 3 Lutego 2018 Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Cześć Wszystkim! Noszę się z zamiarem kupna nowego roweru i mam spory dylemat z wyborem. Obecnie jeżdżę Eurobike Aggressive 0.1 2011r i chciałem podnieść poprzeczkę jeśli chodzi o przyjemność z jazdy i komfort. Wymiary: 183cm i 85-90 kg. Jazda: teren płaski (Gliwice+okolice) i pagórkowaty (pogórze przemyskie), głównie ścieżki leśne, szutrowe choć czasem wpadnie pomysł "ciekawe co tam jest" i trafią się piaski, kamienie, gałęzie i trudniejsze ziemie... a może jeszcze uda się spontanicznie wziąć udział w maratonie Cyklokarpaty Przebieg: 50 - 200km / tydzień Początkowo zakładałem budżet w okolicy 3000 i zakup rowerku na osprzęcie minimum Deore, natomiast nie jestem do końca przekonany czy nie zbliżyć się do kwoty 2000-2500 i poprzestać na Alivio. W obecnym o dziwo przynajmniej jeśli chodzi o same przerzutki to jest deore lx - przód i alivio - tył i dało radę, przez 6 lat nie wymagało serwisu, regulacji. Raczej skłaniam się też ku kole 29" - i tu pytanie czy wygodniej będzie kierować się ku ramie 19 czy 21"? W chwili obecnej w okolicy mam takie pozycje do zakupu: 1. Kross Level B4 - 2500zł 2. Cube Attention - 3180zł 3. Cube Analog - 2700zł 4. Unibike Flite - 3150zł 5. Kross Level B5 - 2870zł 6. Merida Big nine 300 - 2970zł 7. Stopień niżej: Author Spirit - 2300zł 8. Zainteresował mnie też Romet Mustang 29 1 - ale styczności na żywo nie miałem jak do tej pory. 9. Jestem otwarty na propozycję, ale z możliwością przymiarki najlepiej... czyli sklepy Gliwice okolice oraz Łódź. Oczywiście wszystkie w/w pozycje z kolekcji 2017 - nie zależy mi na nowym roczniku, bardziej na dobrej cenie w stosunku do jakości. Proszę o rady, ewentualne propozycje. Z góry dziękuję Jacek Edytowane 3 Lutego 2018 przez prezes83 Cytuj
robertrobert1 Napisano 4 Lutego 2018 Napisano 4 Lutego 2018 Miałem styczność tylko z Cube Analog na kołach 29". Oto moje wrażenia: siodło nie wygodnie, od razu trzeba je wymienić na preferowane kierownica zbyt szeroka , jak dla mnie bo mam 171 cm wzrostu koła 29 " wcale nie są takie szybkie. Na co dzień poruszam się na kołach 26" Cube wymaga dedykowanej nóżki bo przy innej, uniwersalnej zahacza się piętą o nią. Innych niedogodności nie zauważyłem. Cytuj
woojj Napisano 4 Lutego 2018 Napisano 4 Lutego 2018 11 godzin temu, prezes83 napisał: 7. Stopień niżej: Author Spirit - 2300zł dlaczego stopień niżej????? świetna cena, dobra rama, wygodna pozycja. No i bon o wysokości 400 zł - czyni to najbardziej opłacalną propozycję. Cytuj
prezes83 Napisano 4 Lutego 2018 Autor Napisano 4 Lutego 2018 Najbardziej opłacalna to się zgadza, jednak gorszy osprzęt i większa masa o prawie 1,5kg. Cytuj
kipcior Napisano 4 Lutego 2018 Napisano 4 Lutego 2018 Bierz rower z amortyzatorem powietrznym. Doczytaj czy Romet Mustang ma tego Raidona w wersji powietrznej czy sprężynową. Jeśli powietrzny to jest to najlepsza opcja. Jeśli nie, to Unibike. Byłoby dobrze, gdyby zębatka w korbie była 22, a nie 24 ale mieszkasz w terenie gdzie nie jest to aż tak istotne. Kierownica nigdy nie jest za szeroka To tylko kwestia przyzwyczajeń. Cytuj
prezes83 Napisano 4 Lutego 2018 Autor Napisano 4 Lutego 2018 Patrzę właśnie na stronę Romet i w tym roku osprzęt Mustanga jeśli chodzi o przerzutki i manetki jest na alivio/acera. Oszukańcza zagrywka? Cytuj
woojj Napisano 4 Lutego 2018 Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) 2 godziny temu, prezes83 napisał: Najbardziej opłacalna to się zgadza, jednak gorszy osprzęt i większa masa o prawie 1,5kg. pytanie o ile planujesz przekroczyć budżet. Co do wagi.....ważyłeś rowery konkurencji??? Jeśli ktoś ci wciska że ma rower za 3500 z wagą 13,5 to możesz się rozczarować. Jeśli zależy ci na tym parametrze każ sobie zważyć rower w sklepie. Poszukaj jeszcze Kelys TNT 90 z 2017 Edytowane 4 Lutego 2018 przez woojj Cytuj
prezes83 Napisano 4 Lutego 2018 Autor Napisano 4 Lutego 2018 1 minutę temu, woojj napisał: ważyłeś rowery konkurencji??? Poszukaj jeszcze Kelys TNT 90 z 2017 Nie ważyłem, opieram się jedynie na danych katalogowych Cytuj
lederfox34 Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 19 godzin temu, robertrobert1 napisał: Miałem styczność tylko z Cube Analog na kołach 29". Oto moje wrażenia: siodło nie wygodnie, od razu trzeba je wymienić na preferowane kierownica zbyt szeroka , jak dla mnie bo mam 171 cm wzrostu koła 29 " wcale nie są takie szybkie. Na co dzień poruszam się na kołach 26" Cube wymaga dedykowanej nóżki bo przy innej, uniwersalnej zahacza się piętą o nią. Innych niedogodności nie zauważyłem. Analog jest takim rowerem "na spokojnie" właśnie. Jeżdżąc 26 zawsze odczuwa się różnice w napędzaniu. I właśnie po to szuka się tej lżejsze wagi, dobrych kół itd by móc depnac. Nie dziwię się więc twoim odczuciom Większość zauważa komfort 29 przy brzydkiej nawierzchni i po rozpędzeniu. Z tych opcji wypada bardzo dobrze unibike. Romet zaczął "gwiazdorzyc" już od zeszłego sezonu przepychajac się w wirtualne zamówienia rowerów a potem rozczarowanie że ich już nie ma. Kupić w dobrej cenie mustanga na dobrym osprzecie to był wyczyn. (bo rower był dobrze skrojony Cytuj
prezes83 Napisano 5 Lutego 2018 Autor Napisano 5 Lutego 2018 A jak wg Was wypada na tle w/w Author Traction? Tyle, że koło 27,5" i rama 21" w cenie 2200PLN. Cytuj
lederfox34 Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Prawie pełna grupa nowego Alivio, dyna sys korby taper, hamulce nie są złe(jednym ciekną innym nie..). Trochę klocek, ale wiem z autopsji ze ramy Autora są dobre, dużo znoszą (może dlatego letkie nie są ) ale komponenty kiedyś zechcesz wymienić bo znajdziesz lżejsze. (jesli bedziesz mial taka potrzebę) aczkolwiek z listy którą sam wrzuciłeś i tak osobiście wybrałabym Flite:) (chociażby za 30 'biegów', xcr powietrznego dobrze skrojony osprzęt) Cytuj
Dinsdale Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 2 godziny temu, lederfox34 napisał: ale wiem z autopsji ze ramy Autora są dobre, dużo znoszą Tu bym polemizował - miałem trzy kolejne ramy Instinct 29er 21" model z roku 2015 i wszystkie kolejne pękały w tym samym miejscu po max. 2500km, za każdym razem były wymieniane na gwarancji. Być może tamten rocznik w połączeniu z rozmiarem 21" miał jakąś wadę (co by np. tłumaczyło pojawienie się w bardzo przyjaznych cenach dużej ilości tych ram z tego rozmiaru i rocznika w sklepach internetowych parę miesięcy temu), ale po tych przygodach raczej Authora bym nie polecał, zwłaszcza w dużych rozmiarach (bo może ma to jakiś wpływ na wytrzymałość). Cytuj
lederfox34 Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Ja mam 18tkę Airlina jako cross rodzica (po mnie) i nic złego nie mogę powiedzieć, chociaż mój tata swoje waży.... a swoją drogą myślałam że tylko jedna firma ma takie 'szczescie' do pękających ram opisywanych Cytuj
prezes83 Napisano 5 Lutego 2018 Autor Napisano 5 Lutego 2018 Byłem przymierzyć się do Traction'a, ale 21" to jednak za wysoko... chociaż nieco szkoda bo rowerek leżał w dłoni TNT 90 Kellysa również niedostępne, Mustang "to jakaś legenda" - czyli pewnie w tym roku będą podobne problemy z zakupem jak w zeszłym (z tego co tu czytałem), natomiast do zestawienia doszedł Kellys Spider 90 2018 w cenie 2750zł. Mam okazję to zobaczę co w łodzi w sklepach słychać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi