Psyhedelic Napisano 30 Grudnia 2017 Napisano 30 Grudnia 2017 Witam serdecznie wszystkich. Jestem Nowy na forum i z góry przepraszam jeśli coś przeoczyłem lub napisałem błędnie. Rozchodzi sie o wolnobieg. Gwint piasty to M30. Obecnie posiadam napęd Dicty 14T (czyli 14 zębów na tylnej osi) chciałbym trochę zmniejszyć prędkość roweru podnosząc przełożenie czyli aby jechał wolniej Ale żeby np. Łatwiej podjechać pod górkę. Niestety największy wolnobieg na mój gwint to 15T czyli 15 zębów. Pytanie brzmi jak duża jest różnica między 14 a 15 ? Będzie to wyraźnie odczuwalne czy raczej drobnostka ? Nie moge znalezc odpowiedzi dlatego pytam ogarnietych w tym temacie. Pozdrawiam Was i wszystkiego najlepszego w Nowym roku!
zekker Napisano 31 Grudnia 2017 Napisano 31 Grudnia 2017 ~7% różnicy, odczuwalna ale niewielka zmiana. Różnice między poszczególnymi biegami w kasecie, to przeważnie kilkanaście %.
Tatanka Napisano 6 Stycznia 2018 Napisano 6 Stycznia 2018 To czy odczujesz różnicę zależy od tego ile obecnie Ci brakowało.Szukasz wolnobiegu 1/8 czy 3/32?
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 6 Stycznia 2018 54 minuty temu, Tatanka napisał: Szukasz wolnobiegu 1/8 czy 3/32? To nie jest kwestia 1/8 czy 3/32. Podejrzewam, że autor ma piastę z systemem microdrive, a takowe mają ograniczoną wielkość zębatek. Zawsze można zmiejszyć ilość zębów na blacie, wtedy przełożenie stanie się miękciejsze, wolniejsze. Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.