Skocz do zawartości

[trenażer] I znów problemy...

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ledwo rozpakowałem trenażer (na tylne koło) z kartonu, a już same z tym problemy. :verymad:

Mocowanie roweru MTB z osią 12mm wymaga adaptera - ok, dorobiłem. Ale nie sprawdzę działania trenażera, bo...

Opona! Jakiej mam użyć opony, skoro dedykowane do trenażerów wymagają wysokiego ciśnienia?! Aluminiowa obręcz MTB (29", 23mm) nie wytrzyma przecież 6 barów.  :icon_confused:  Z kolei zwykłe opony szosowe mają ponoć tendencję do "topienia" się i śmierdzą.

Jakieś pomysły? Sprzedać go i kupić rolkę? Czy olać treningi w zimę i na wiosnę znów bluzgać pod nosem, że bęben wyskoczył i nie ma kondycji, a potem robić ją do jesieni, żeby w szczycie formy skończył się kolejny sezon?

Już mnie po prostu szlag z tym trafia...

Napisano

Nie wiem czy to w czymś Ci pomoże ale w obręcze Accent Airplane 29 (20,5mm wewn.) walę non stop właśnie 6 barów (max dla opony) i nic się nie dzieje. Opony 32mm (realnie mierzone 35).

Swoją drogą w polskim klimacie śmigać na zewnątrz można cały rok :thumbsup:

Napisano

Swoją drogą w polskim klimacie śmigać na zewnątrz można cały rok :thumbsup:

Pewnie, że można. Jednak szkoda mi sprzętu. Gdziekolwiek nie chcę jechać, muszę pokonać kilka km asfaltu. Sypanego solą drogową i nierzadko błotem pośniegowym. Hmm...raj dla rudej na stalowych elementach roweru i w łożyskach.

Napisano

Panie, ile toto kosztuje... ;) Gdybym dysponował odpowiednim budżetem, od razu bym taki kupił. Wyznaczyłem sobie jednak granicę i patrząc w przyszłość zbyt optymistycznie kupiłem Novo Force...

No to chyba zostaje rolka. Hm...tylko czy z kolei nie będzie za krótka na mój rower? :D  :laugh:  Wiecznie coś! Całkiem osiwieję, a podobno sport to zdrowie.

Napisano

Zimą można biegać. :) To chyba też coś daje pod kątem roweru, bo stosunkowo podobne, a dużo przyjemniej pobiegać na zewnątrz niż kręcić w pokoju przed monitorem.

Napisano

Też można. Jednak to zupełnie nie dla mnie, moje nogi (i płuca, i głównie głowa) nie nadają się do biegania. No i ...ciężko ruszyć tę górę tłuszczu. ;)

W temacie rolki...też odpada, bo przecież i na niej musiałbym jeździć w oponach do trenażera. Eh, nie cierpię tego. Wiecznie problemy z tym sportem. No chyba, że ma się kasy jak lodu...

Napisano

Może po prostu załóż tą oponę a nie wymyślaj nieistniejących problemów ;)

nie wytrzyma przecież 6 barów

A skąd wiesz że nie wytrzyma?

Napisano

Kup rower treningowy,może być używany,byle nie taki za 500-1000 katalogowo.

Doskonała sprawa,bezobsługowy i (chyba) nieśmiertelny.

Pranie można suszyć na nim cały rok.

W zimie można pojeżdzić ale i tak pranie wisi cały czas.

Napisano

Jakiej mam użyć opony, skoro dedykowane do trenażerów wymagają wysokiego ciśnienia?

Najtańszej szosowej, może być np. Kenda Kontender 23mm. Nie musisz pompować 6 bar, bez przesady, ale zawsze możesz użyć wersji 26mm, a wtedy niższe ciśnienie nie zaszkodzi niczemu.

Z kolei zwykłe opony szosowe mają ponoć tendencję do "topienia" się i śmierdzą.

Tak, ale są to opony najwyższej jakości, które są robione z miękkich, ale za to przyczepnych mieszanek gumy. Taka Kontender  jest twarda i nic jej nie bierze. Musiał byś chyba jechać non stop +50 na trenażerze, by ta się rozgrzała do stopienia. To samo smród, nie ma miejsca na tanich oponach i przy prędkościach trenażerskich. 

Sprzedać go i kupić rolkę?

Można, ale spotkasz się z podobnymi i innymi problemami. 

PS. Opór daj na maksa lub blisko maksa na trenażerze, regulacji w trakcie dokonuj na kasecie. W ten sposób będziesz jechał z niższymi prędkościami, a więc temperatura ewentualna też będzie niższa.

Czy olać treningi w zimę i na wiosnę znów bluzgać pod nosem,

Z takimi pomysłami daj sobie spokój, trzeba trenować non stop, raz ciężej, raz słabiej, ale cały rok.

Napisano

A skąd wiesz że nie wytrzyma?

Wolę się nie przekonać. :P

Kup rower treningowy,może być używany,byle nie taki za 500-1000 katalogowo.

Myślałem nad tym, ale baba by mnie z chałupy wygoniła, jakbym kolejny rower wstawił.;) Póki co staram się szosę przeforsować.

@The JW, w innym założonym przez Ciebie temacie dotyczącym opon do trenażera sugerowałem użycie Schwalbe Insider 700x35C:

Pamiętałem i zamówiłem, ale okazało się, że centrumrowerowe.pl ma "błąd na stronie i towar jest na zamówienie".;) Czekam na anulowanie zakupu.

No i przed chwilą, po przeczytaniu Waszych odpowiedzi, zamówiłem jeszcze raz, tym razem w ctbike.pl. Do tej pory, odpukać, realizowali zamówienia błyskawicznie. Akurat ta polecana przez Ciebie ma niższy zakres ciśnień, więc mam nadzieję, że będzie OK.

Z takimi pomysłami daj sobie spokój, trzeba trenować non stop, raz ciężej, raz słabiej, ale cały rok.

I takie podejście, to ja rozumiem! Szacun!

Napisano

A bieganie z bębnem nie jest takie straszne. Jak zaczynałem biegać jeszcze jako grubas padałem po kilkuset metrach, teraz jest ok. Jak chodzi o trenowanie zimą, to bieg jest bezpieczniejszy od roweru. Najwyżej się przewrócisz, a na rowerze nie wiadomo gdzie skończysz ślizg. Ale jak już masz trenażer to spoko. 

Napisano

a na rowerze nie wiadomo gdzie skończysz ślizg

Z owym bębnem może być to samo. A nawet gorzej! Co, jeśli wywrócę się na brzuch, zacznę kołysać i zasnę na mrozie? :laugh::002: 

Napisano

Bieganie jest OK, ale nie zastąpi jeżdżenia w zimie. Co prawda minionej zimy kolega z grupy szosowej, jadąc samotnie na góralu wpadł w koleinę zasypaną śniegiem i przewracając się na bok złamał kość udową, na szczęście miał telefon bo został by w tym lesie na zawsze. Taki pojedynczy wypadek potwierdza tezę @@Borsuczy, ale ja jestem innego zdania. Jeździć cały rok  :icon_exclaim: . Zimą wiadomo, w tygodniu trenażer bo ciemno po pracy, a w weekend rower niezależnie od warunków. Taka jazda w śniegu oprócz wydolności świetnie wpływa na technikę jazdy z kadencji (zwłaszcza na oblodzonych odcinkach) i ogólnie na czucie roweru  :thumbsup:  A bieganie czy basen dodatkowo.

Napisano

Na basen zacząłem chodzić już z miesiąc temu. Teraz mam przerwę od wszelkiej aktywności, bo coś mi zaatakowało zatoki i już tydzień jestem "pociągający". ;)

Masz rację @@Waza, w weekend można się przejechać nawet i zimą, będzie przecież czas na umycie i nasmarowanie roweru od razu po treningu.

A tak na marginesie - od ostatniego maratonu (08.10) niewiele jeździłem, bo najpierw dopadła mnie jakaś niemoc, a teraz choróbsko. Na te 2,5 tyg. zrobiłem może 5 treningów. I od razu przytyłem 5kg! Jednak jak się nie spala regularnie tego, co się zeżre, to idzie od razu w bęben. ;) No i w dodatku rzucenie palenia (czyli ciągłe podjadanie...).

Napisano

Powracając do tematu...

Mam obręcz ztr crest m3, do tego opona 700x35c pompowana do około 50 - 55 psi i jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów.

Należy zwrócić uwagę, że czym innym jest ciśnienie 50psi dla opony 700x35c, a czym innym jest 50psi dla opony 29x2.1

Napisano

Na basen zacząłem chodzić już z miesiąc temu. Teraz mam przerwę od wszelkiej aktywności, bo coś mi zaatakowało zatoki i już tydzień jestem "pociągający". ;)

Masz rację @@Waza, w weekend można się przejechać nawet i zimą, będzie przecież czas na umycie i nasmarowanie roweru od razu po treningu.

A tak na marginesie - od ostatniego maratonu (08.10) niewiele jeździłem, bo najpierw dopadła mnie jakaś niemoc, a teraz choróbsko. Na te 2,5 tyg. zrobiłem może 5 treningów. I od razu przytyłem 5kg!

Wykup sobie dietę na fabrykasily.pl, albo pakiet plan treningowy + dieta. Jak będziesz normalnie jadł tyle, ile trzeba i zapewnisz organizmowi to, czego mu trzeba to i podjadać nie będziesz. "Paląc" wszystko co się da aktywnością to nerwicy się nabawisz, a same efekty treningów będą średnie/słabe. 

Napisano

W centrumrowerowe.pl dali ciała, zamówiłem więc oponę i pierdoły w ctbike.pl...i to samo - "mieliśmy błąd na stronie, nie mamy niektórych artykułów". Nawet się przyznać nie potrafią, że mają burdel i tyle.

Druga sprawa - pomimo dorobienia adaptera do osi 12mm (bardzo fajnie i precyzyjnie to wyszło :)) trenażer i tak jest bezużyteczny z powodu zbyt małego zakresu regulacji mechanizmu oporowego w bok. Przy maksymalnym wysunięciu opona (sprawdzałem na zwykłej) i tak toczy się po prawej krawędzi rolki. Coż...chyba w Elite nie wzięli pod uwagę tego, że technologie się zmieniają, a rowery górskie mają nieco szersze zadki od szosowych. Trenażer ląduje zatem na OLX, a ja szukam innego rodzaju aktywności, coby się nie zasiedzieć przed następnym sezonem wyścigowym (tym bardziej, że po tegorocznym mam spore ambicje i chrapkę na 1. sektor). ;)

Dzięki za pomoc. :)

Napisano

https://www.rowertour.com/p/41555/tacx-t1397-opona-do-trenazera-29?gclid=CjwKCAjw7MDPBRAFEiwAppdF9PY2CrRUzm49-Rx240ZEemxU-KT2jKB8XSKotastgbQvMrbYlxCE9xoCqOgQAvD_BwE

Zobacz tę. -to opona pod koła mtb 29, zatem powinna pasować. Nie wiem jakie ciśnienie dla niej jest odpowiednie, ale pewnie 4 bary (przy szerokości 32mm - typowa dla przełajów) wystarczą. 

pozdr

Napisano

Tacx T1397 Opona do trenażera 29 - rowertour.com Zobacz tę. -to opona pod koła mtb 29, zatem powinna pasować. Nie wiem jakie ciśnienie dla niej jest odpowiednie, ale pewnie 4 bary (przy szerokości 32mm - typowa dla przełajów) wystarczą. pozdr

To nie jest już kwestia opony, a samego trenażera. Jak pisałem - nie ma możliwości przesunięcia mechanizmu oporowego już bardziej w prawo. To znaczy jest - odciąć element od ramy i przyspawać kilka centymetrów dalej... ;) Niby na upartego można by tak kręcić, ale skoro wyraźnie zaznaczają w instrukcji, że opona ma być na środku rolki, to muszą mieć ku temu jakieś podstawy. Nie chce mi się z tym już kombinować i wymyślać... Jak się sprzeda, to dobrze, jak nie - trudno, raz na jakiś czas potrenuję na nim tak, jak jest.

ewentualnie spinning na jakiejs silowni, moze wysjc tanio jak masz dostep do karty multisport

No właśnie nie mam, a też o tym myślałem... Pytałem w księgowości i niestety nie planują wprowadzenia tego w firmie, a szkoda. Zamiast tego wymyślają jakieś bzdurne ubezpieczenia zbiorowe, które i tak są do niczego. :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...