Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana napędu z 3x10 na 2x10

czarny40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Jeśli powieliłem pytanie to bardzo przepraszam.

Posiadam napęd DEORE M610  42X32X24T kaseta DEORE HG50 11-36T  i przyszedł czas na zmianę.

Chciałbym wymieć na Deore 38x24

Mam pytanie, stara korba ma długość 170mm a nowa by miała 175mm. Czy to będzie miało jakąkolwiek różnicę ?

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o kwestie kompatybilności i poprawności działania napędu, długość ramienia korby nie ma żadnego znaczenia.

Mogą się jedynie zmienić odczucia z jazdy.;)

Napisano

Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi.

Domyślam się że długość łańcucha będę musiał skorygować ?

Zastanawiałem się nad 36 blatem bo noga jeszcze nie ta co potrzeba, ale stwierdziłem że pomimo wieku :D będę miał wyzwanie. Chociaż nie wiem czy nie przesadziłem.

Też mam 29 i asfaltu unikam.

Napisano

Domyślam się że długość łańcucha będę musiał z korygować ?

skorygować*

Wydaje mi się, że będzie odrobinę za długi. Jednak te wyliczenia nigdy nie były moją mocną stroną, dlatego poszukaj w Google informacji o tym, jak dobrać długość łańcucha. Są też filmy na YT.

Chyba, że jakiś specjalista od tych spraw zaraz zabierze głos.

Napisano

zakładasz łańcuch na duży blat i największą koronkę z pominięciem wózka przerzutki tylnej i dodajesz 2 ogniwa.

Ta metoda jeszcze mnie nigdy nie zawiodła... :)

Napisano

IMHO blat 36 a nawet 34 jest dużo bardziej użyteczny niż 38. Przynajmniej w moim przypadku

Całe szczęście, że to dopisałeś ;)

38z wcale nie jest takie złe, przydaje się mocno na szybkich zjazdach, a 24z z kasetą 36 też pozwoli na bardzo wiele. Wszystko też zależy od wielkości koła. Osobiście też dał bym sobie taką korbę na góry, ale podpartą kasetą 11-40 - było by na czym zjechać i czym podjechać :)

Napisano

No dokładnie. Przypadki są różne ;) w każdym razie chyba od ok 2 lat i blisko 20kkm nie użyłem ani razu koronki 11 czy 13 i bardzo chętnie zamieniłbym blat w swej korbie na 34 (tyle, że 38 jest najmniejszym jaki przewidział producent).

Napisano

chyba od ok 2 lat i blisko 20kkm nie użyłem ani razu koronki 11 czy 13 i bardzo chętnie zamieniłbym blat w swej korbie na 34 (tyle, że 38 jest najmniejszym jaki przewidział producent).

No co ty, co to za korba? W 2rz standardowych modelach Shimano 38/24 spokojnie można zmienić zębatki na 36/22, a nawet niestandardowe 36/24. Najprawdopodobniej nie będziesz musiał nawet przerzutki wymienić na taką, która jest dedykowana do mniejszych blatów 36z (np. fd-m618). Kwestią pozostaje jedynie kupno odpowiedniej zębatki od korb 2rz.

Napisano

Z dł. korby taka różnica, że jak jesteś niski to ta 170mm mogła być minimalnie lepsza.

Co do długości łańcucha, to pierw wymień napęd, a potem się łańcuchem zajmij, możliwe że nie będziesz go musiał w ogóle skracać, bo masz przecież przerzutkę z długim wózkiem do napędu 3x10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...