Skocz do zawartości

[Tarczówki Przód] Rower hamuje pulsacyjnie

NeNe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio rower przy hamowaniu hamulcem przednim hamuje pulsacyjnie przy jednakowym trzymanym klamki.

Tarcze są nowe klocki też. Myślę ze to może być spowodowane luzem na amortyzatorze ale pewien nie jestem (jest on dość znaczny)

Proszę o wyrozumiałość jest to mój pierwszy post na forum. 

Z góry dziękuj. 

Napisano

Co mamy z tego wywnioskować ? [emoji14]

Jaki rower? Jaki amor? Jaki przebieg? Jaki hamulec? Jakie tarcze? Jakie klocki?

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Amor to jakiś zoom ma już swoje lata 

koło romet rodi {nowe}

tarcza na tylnym kole wraz z zaciskiem "pracuje" prawidłowo 

Napisano

Ostatnio ktoś na forum miał tarcze która nie trzymała grubości. To tak tylko jako podpowiedź, bo pewności czy to to nie mam ofc ;).

Napisano

No a jakie tarcze , hamulce i klocki? Mocno powycinane tarcze mogą dawać uczucie pulsowania klamki.

Napisano

Jak luz na amorze, to będzie szarpać przy hamowaniu. Podobnie, gdy amor jest mało sztywny a na dodatek długi, jak przy 29-er. Może nawet nie mieć luzów, a delikatne szarpanie będzie odczuwalne, choć w terenie może nie dać się zauważyć.

Napisano

Po tak wycietej tarczy można się takiego czegoś spodziewać [emoji14] No a jak golenie się obijaja to może być luz na amorze.

• Mod Team
Napisano

a co do szarpania to gdy jest największy moment hamowania to górne golenie amora obijają się o przód i pokrywa się to z dzwiękiem obijania się.

No cóż ową wypowiedź potrafię podsumować tylko TAK

Natomiast podana przez ciebie tarcza nie powinna sprawiać problemów. Myślę że problem leży w czymś co nazwałeś zoom ... widelec to to nie jest, nigdy nie był i nie będzie. I to on może powodować zjawiska które dobrze ilustruje podany przeze mnie motyw muzyczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...