Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem po czyszczeniu

bongkox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A to na tym filmiku słychać coś podejrzanego? W takim układzie łańcuch jest skrajnie "przekoszony" i może wydawać dźwięki inne niż jak jest ustawiony prosto.

Miałeś jakiś rower wcześniej? Wydaje mi się że szukasz dziury w całym. Dodatkowo napęd musi się ułożyć a to też chwilę trwa. 

Jak będziesz się tak przejmował, to obawiam się że jak Twój rower zacznie wydawać inne niepokojące dźwięki ( a jest to praktycznie pewne) typu strzelanie i klikanie, to go wywalisz  :thumbsup:

Napisano

Od ostatniego roweru minęło kupę lat zresztą zawsze były to jakieś stare klamoty. Podczas jazdy zaraz po zakupie w napędzie panowała błoga cisza miałem cichą nadzieję ,że w tej klasie roweru może już tak zostać.

Napisano

To jest rower MTB, zawsze złapiesz trochę brudu i będzie nieco hałasował. Dodatkowo łańcuch złapie trochę brudu, zacznie trzeszczeć ale dość szybko sam się oczyści i powinno być ciszej. Musisz także pamiętać żeby utrzymać napęd w czystości.

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze jak to jest przy zakupie nowego łańcucha. Jak go poprawnie dobrać, moja kaseta to Shimano HG50, 11–36, 10-rzędowa więc zwracać uwagę tylko na to aby łańcuch był przystosowany do kaset 10rz? Czy oba te łańcuchy pasowały by do mojej kasety?

http://allegro.pl/shimano-cn-hg95-deore-xt-ultegra-lancuch-10rz-i6770825602.html

http://allegro.pl/shimano-cn-hg54-lancuch-deore-10rz-i6725272156.html

Napisano

KMC X10.73

Nie wiem jak 10.93 ale ten to lipa wg mnie, dwie sztuki mi pękły.

bongkox

HG 95, mam 2 sztuki, jak na razie nie płaczą, każdy zrobił więcej niż 2,5 tys.

.

Napisano

Kupiłem dzisiaj na próbę hg54 bo tylko taki był w pobliskim sklepie. Założyłem na oryginalnym smarze i nastąpiła błoga cisza w napędzie. Kmc który wcześniej miałem założony moczy się w benzynie. Porządnie go wyczyszcze nasmaruję i będzie na zapas.

Napisano

Nieśmiało podejrzewam że ta błoga cisza zniknie po pierwszym wyjeździe w teren gdzie łańcuch złapie trochę brudu  :thumbsup:

Napisano

Pewnie tak będzie, ale teraz mam chociaż pewność ,że to łańcuch i nie będę kombinować dalej. Wiem maruda ze mnie

Napisano

Miałem kiedyś przypadek, że łańcuch wyciągnął się błyskawicznie, dosłownie po kilkudziesięciu kilometrach. Podmieniłem i cisza. 

Napisano

Kupiłem dzisiaj na próbę hg54 bo tylko taki był w pobliskim sklepie. Założyłem na oryginalnym smarze i nastąpiła błoga cisza w napędzie. Kmc który wcześniej miałem założony moczy się w benzynie. Porządnie go wyczyszcze nasmaruję i będzie na zapas.

Wywal ten HG54, bo zajedziesz kasetę w kilkaset km. Przecież koledzy przestrzegali.

Kup KMC 10.93 lub Shimano XT. Jeżdze na tych łańcuchach, oba mają po 3500km i wszystko w normie.

Napisano

Zaraz nie pójdzie, ale znacznie szybciej niż z lepszej jakości łańcuchem. Twój wybór. Na szczęście Twoja kaseta nie jest droga, więc nie ma co przesadzać. Porównuj długość całkowią oby łańcuchów, co około 500km i zawsze zakładaj ten krótszy. Najdłużej pojeździsz tym sposobem. Jak dojdziesz do 0.75%-1% wydłużenia to wymień na nowe, bo zęby korby będą piłowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...