Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem po czyszczeniu

bongkox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, x-caliber 9 rower jest świeży ma tydzień. Dzisiaj zabrałem się za pierwsze czyszczenie lańcucha bo był strasznie obklejony piachem. Dokładnie oczysciłem łańcuch kasetę i rolki z nadmiaru piachu i smaru (łancuch wysmarowany byl jakimś smarem) szmatką nasaczoną w rozcięczalniku ekstrakcyjnym. Po czyszczeniu nałożyłem oliwkę do łańcuchów. Efekt końcowy jest straszny rower wydaje dźwięki jakby miał sie zaraz rozpaść. Przy wolnej jeździe słychać stuki i trzaski. Próbowałem dać więcej oliwki ale nic nie pomaga. Nie wiem czy jest to efekt luzów na oczkach łańcucha po wyczyszczeniu czy może przerzutki są do wyregulowania, ale w nich nic nie grzebalem. Będę wdzieczny za pomoc. Teraz zamiast cieszyć sie weekendem z rowerem nam wyrzuty, że coś popsułem.

Napisano

Bo w sumie to nie wyczyściłeś łańcucha tylko wcisnąłeś brud do środka który dodatkowo zalałeś olejem. Ja sugeruję rozpiąć łańcuch, zrobić "Shake" i założyć spinkę.

Napisano

Nie ma mowy o złapaniu luzu przez łańcuch z powodu jego wyczyszczenia.Powodem może być za to złe wyczyszczenie,niepoprawne założenie łańcucha jeśli jest kierunkowy.Może też być źle puszczony przez tylna przerzutkę.To się często zdarza jeśli ktoś to robi pierwszy raz,lub nie wie że można go źle założyć.

Napisano

Przy moich zdolnościach manualnych boje się brać za rozpinanie łańcucha. Wszystko robiłem na założonym łańcuchu.

Napisano

Skoro nie umiesz rozpinać łańcucha to myjemy tak jak na filmie tylko, żeby było taniej potrzebna jest pianownica i polski płyn K2 Akra ;-)

A gąbka  tapicerska - jeden i ten sam kawałem mam od roku (możesz wyjąć ze starej wersalki ;-) )

Napisano

Dokładnie oczysciłem łańcuch kasetę i rolki z nadmiaru piachu i smaru (łancuch wysmarowany byl jakimś smarem) szmatką nasaczoną w rozcięczalniku ekstrakcyjnym. Po czyszczeniu nałożyłem oliwkę do łańcuchów. Efekt końcowy jest straszny rower wydaje dźwięki jakby miał sie zaraz rozpaść.

Gąbka, mocny detergent i woda.

Jak przy rolkach nie będzie już widoczny brud, to wystarczy łańcuch spłukać wodą.

Detergent do mycia silników lub detergent warsztatowy, dobry jest jeszcze W5 z Lidla do łazienek.

Tak naprawdę łańcuch umyjesz nawet płynem do naczyń, trwa to dłużej.

Napisano

A wiec tak udało sie zdjąć łańcuch, zrobiłem szejka w nafcie. Oczysciłem kasetę. Korba i kaseta przy kreceniu bez łańcuch nie wydają dźwięków. Po szejku założyłem łańcuch i nasmarowałem go nakladajac po kropli na każde ogniwo tym smarem https://www.mediaexpert.pl/akcesoria-do-rowerow/preparat-do-smarowania-wd-40-bike-wet-lube-100-ml,id-686052#tab_description przez chwile było ok, ale zaraz znowu zaczął tarabanić jak stara sieczkarnia. Rozkładam ręce nie wiem co robić chyba czeka mnie serwis.

Napisano

Może nagraj nam to, żebyśmy to usłyszeli? Zrób filmik kolego, na pewno coś pomożemy. Mnie się wydaje że to kwestia smaru - nie wiem co toto jest, ja bym czym innym nasmarował. Spokojnie, bez paniki :) 

Napisano

Może źle go przeprowadzasz przez tylną przerzutkę. Obejrzyj dokładnie całą drogę łańcucha, mnie się zdarzyło żle przeprowadzić przez to ramię z rolkami prowadzącymi. Miałem tam taki wypust i zamiast nad to pod poprowadziłem.. Przecież tu nie ma co się popsuć,

Napisano

Nowy łańcuch ma taki miodkowy smar, nie tylko na zewnątrz ale i wewnątrz ogniw. To bardzo wycisza pracę napędu, zapobiega też dostawania się brudu pod rolkę. Od dawna korci mnie aby zaprzestać szejkowania tylko po prostu jeździć na jednym łańcuchu założonym raz na cały sezon, tylko czasem dosmarować i przecierać szmatką. Jak za starych dobrych czasów. Bo mam wrażenie, że wypłukiwanie smaru z ogniw a potem zalewanie tego rzadką bardzo oliwką raczej nie jest najlepszą drogą. Póki co robię tak, bo robią to wszyscy - moda taka.

U Ciebie moim zdaniem wszystko zrobiłeś dobrze ale użyłeś rzadkiego jak siki pająka oleju i słychać rolki. Podobno te w łańcuchach KMC są głośniejsze niż Shimanowskie. Żyj z tym i jeździj, ucho przywyknie. Tylko sprawdź czy dobrze przewlokłeś łańcuch przez pantograf przerzutki - a najlepiej to wrzuć nam zdjęcie albo filmik.

Napisano

Wrzucę później fotki i spróbuję nagrać filmik. Całkiem możliwe, że to efekt tego jak rzadki jest ten smar wd. zastanawiam się czy nie spróbować nasmarować innym olejem ,ale pod ręką mam tylko olej silnikowy oraz olej do łańcucha piły motorowej, a te chyba też nie bardzo się nadają?

Napisano

Olej to olej. Te do rowerów mają narysowany rowerek i są 10 razy droższe od zwykłych. Sam używam naprzemiennie Shimano PTFE po 20pln za buteleczkę i polarolu S, 12pln za litr. Szczerze? Nie widzę różnicy między tymi specyfikami poza taką, że Shimano w dwa lata jedną buteleczkę zużyłem a pilarolu mam zapas na 20 lat.

Napisano

Tarcze korby jeszcze wyczyść. Hałasować nie muszą rolki lecz blaszki łańcucha które ocierają o zęby.

Skoro wcześniej było cicho, to wnioski nasuwają się że to wina smarowania.

Użyj tego oleju silnikowego, jeśli ucichnie to problemem jest smarowanie.

Jeśli ten WD jest rzadki to używaj go przy pierwszym smarowaniu, a dokup smar płynny z teflonem, w sklepie rowerowym  lub w motoryzacyjnym  smar do łańcucha offroad, wyjdzie taniej bo większa pojemność.

Napisano

A może to hałasują kółka przerzutki, wcale nie łańcuch? Przewleczenie przez wózek przerzutki, jak już koledzy napisali, jest bardzo ważne i może być przyczyna. Łańcuch nie jest kierunkowy?

Nowy łańcuch ma taki miodkowy smar, nie tylko na zewnątrz ale i wewnątrz ogniw. To bardzo wycisza pracę napędu, zapobiega też dostawania się brudu pod rolkę. Od dawna korci mnie aby zaprzestać szejkowania 

Możesz szejkować do woli. Każdy olej do łańcucha ma wystarczające właściwości penetracyjne, żeby dostać się pod rolki. Sprawdziłem osobiście rozmontowując łańcuch po szejkowaniu i nasmarowaniu (po prostu rozebrałem łańcuch, w części, która i tak była do usunięcia po skróceniu.).

A jak lubisz ciszę to nie Shimano tylko Rohloff.

Shimano jest rzadkie więc szybciej wchodzi pod rolki ale za to szybciej z nich zniknie ;-)

Napisano

Jak łańcuch jest źle przewleczony przez przerzutkę to, kręcąc korba do tyłu łańcuch będzie się blokować a wózek przerzutki będzie się wyginać.

łańcuch górski.pdf

Już na początku tematu padła informacja, że łańcuch nie był ściągany przy pierwszym czyszczeniu. Problem hałasowania już się wtedy pojawił.

Napisano

Wstawię później zdjęcia jak będę miał dostęp do komputera. Łańcuch jeszcze raz oczyściłem tym razem wodą z mydłem. Posmarowałam olejem do łańcuchów piły spalinowej. Może nie jest jeszcze idealnie, ale na pewno dużo lepiej jak wczesniej. Wnioskuję ze problem tkwi w samym smarowaniu.

Napisano

Zobaczymy najwyżej wyczyszczę i nasmaruję czymś lepszym zamówie na próbę finish line zielony bo czytałem tu sporo pozytywnych opini.

Napisano

Wodą z mydłem? Nawet płyn do mycia naczyń w mocnym stężeniu sobie nie daje rady a Ty wyskakujesz wodą z mydłem...

Zrób to raz a porządnie. Aktualnie coś tam "babrzesz" przy łańcuchu a potem zalewasz olejem.

Napisano

Jeden kit czym, byle czyste.

To pokaż mi w jaki sposób chcesz dokładnie wyczyścić łańcuch wodą z mydłem :whistling: Jeżeli substancja nie ma zdolności do rozpuszczania smaru to możesz sobie czyścić do końca życia  :whistling:  

Napisano

Lepiej, ale u mnie na dość czystej kasecie nie przynosiło to zbyt dobrych rezultatów. Za to płyn do naczyń polecam do tarcz hamulcowych, 100% działania  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...