krazykillaz Napisano 10 Lipca 2017 Napisano 10 Lipca 2017 Witam, Postanowiłem podjąć próbę ratowania roweru mojej narzeczonej, ale czego się nie dotknę, to chce mi się płakać Żeby lekko "odżyć" rower zakupiłem Przerzutkę Alivio RD-T4000 SGS i klamkomanetki ST-EF65 i łańcuch 116 ogniw.. Wcześniej narzeczona miała GripShifta, którego bardzo nie lubiła i przerzutkę Tourney, która się rozpadła. Kluczem było tutaj doprowadzenie roweru do stanu umożliwiającego jazdę, jak najmniejszymi kosztami. Poczytałem i dowiedziałem się, że przerzutki 9 rzędowe są bez problemu kompatybilne z napędami 7 rzędowymi i tutaj zaczyna się mój koszmar.... Nie jestem w stanie odpowiednio wyregulować tej przerzutki. Zakresy ustawiam bez problemu, ale nie mogę tak ustawić naciągu, żeby działały prawidło wszystkie biegi. Jeśli uda mi się wyregulować linkę tak, żeby działały biegi 7-4 (najmniejsze zębatki wolnobiegu) to juz przy biegu nr 2 łańcuch wskakuje na najwyższą zębatkę. W drugą stronę podobnie - jeśli odpowiednio popuszczę linkę to biegi 1-3 działają ok, ale za to już przy ustawieniu 6 mam łańcuch na najniższej zębatce. Czy miał ktoś z was podobny problem i ma może jakieś rozwiązanie (poradę) jak to ustawić? Czy może fakt, że jest to przerzutka w wersji SGS przysparza problemów? Z góry dziękuję za pomoc, Piotr
zekker Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Sprawdź czy hak jest prosty, czy przerzutka nie zwichrowana. Linki i pancerze wymieniłeś?
spejson Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Nie wiem czy Ci to pomoże ale ja w swojej Alivio tego samego typu jak Twoja, zauważyłem, ze wózek przerzutki jest jakby wygięty/wychylony minimalnie (ale jednak) w stronę koła, nie wiem jak to opisać ale kółeczka nie są idealnie w jednej linii z zębatka kasety (np najmniejszą w trakcie ustawiana wychylenia). Przerzutka na 100 % nie była uderzona czy coś w tym stylu, ona fabrycznie jest jakby "luźna" i wózek nie jest idealnie w jednej linii z zębatkami. Może to jest też przyczyną trudności w regulacji, u mnie za chiny ludowe nie idzie tego wyregulować jak należy. Niby działa (po regulacji) ale nie tak jak bym chciał i szybko się rozregulowuje.
borsooq Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Naprawdę taki badziew robią? Kurdę przerzutka za ponad 100pln. Ciąg jest większy niż na 1 rząd? A może wolnobieg jest jakiś inny - niekomaptybilny z SIS? A łańcuch jaki? Nie jednorzędowy? Ja jeżdżę na Tourneyu TX35 od chyba 5 lat (może 4) i nie chce się to rozwalić, a wymieniłbym, bo Tourney jest passe. Co więcej, jak wyregulowałem raz, to się rozregulować nie chce.
krazykillaz Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 Linki i pancerze nowe, przerzutka też jest nowa, ale nie takie rzeczy świat widział, może rzeczywiście jest wygięta - sprawdzę. Hak na pewno prosty, aczkolwiek nie jest zbyt ciekawy, bo zintegrowany z ramą. Wolnobieg nowy, 7 rzędowy shimano (taki sam model jaki był oryginalnie) - musi być kompatybilny. Łańcuch sunrace, niby obsługuje 6,7,8 rzędów, ale próbowałem też na starym, lekko już zużytym i jest to samo. W najgorszym wypadku polecę kupić Acere, zamiast tego alivio. Najważniejsze, żeby luba moja była zadowolona
Witboj Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Jak najbardziej przerzutka może być niekompatybilna. To, że większość przerzutek 9 rzędowych daje radę nie oznacza, że każda da. Ostatnio miałem podobny problem - próbowałem zaadaptować 7-8 rzędowego Altusa do napędu 6 rzędowego i absolutnie to było niemożliwe - skok przerzutki kompletnie nie zgadzał się z rozstawem zębatek, mimo, że manetka nowa, 6 rzędowa. Zgodnie z wszystkimi opisami twoja przerzutka nie nadaje się pod 7 rzędów. Oczywiście o mojej była też napisane, że nie nadaje się do 6 rzędów ale skoro i tak leżała to spróbowałem - i nie zabanglało. Za to Sunrace M2T za 20 zł śmiga aż miło :-)
lederfox34 Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Naprawdę taki badziew robią? Kurdę przerzutka za ponad 100pln. Ciąg jest większy niż na 1 rząd? A może wolnobieg jest jakiś inny - niekomaptybilny z SIS? A łańcuch jaki? Nie jednorzędowy? Ja jeżdżę na Tourneyu TX35 od chyba 5 lat (może 4) i nie chce się to rozwalić, a wymieniłbym, bo Tourney jest passe. Co więcej, jak wyregulowałem raz, to się rozregulować nie chce. Tylko pozazdrościć bo rower na tourney-u w rodzinie i ciągle z nim nie hallo... (ciągle z przerzutką) Widać masz tak jak niektóre marki samochodów- zależy co się trafi.
Gość Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 @borooq, wbrew pozorom Tourney jest całkiem dobre. W jednym z rowerów, najtrudniej było zajechać przerzutkę. Ostatnio ją jednak wymieniłem na TX800 + Revoschifty na kierownicę i jestem zdziwiony jak długo i nawet precycyjnie to pracuje. Grunt, żeby była jedna grupa.
borsooq Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 To dorzucę od siebie jeszcze, że łańcuch zarówno cnm54, jak i cnm84 działają z napędami 7 biegowymi, więc drogą eliminacji pozostaje ci przerzutka. Tylko pozazdrościć bo rower na tourney-u w rodzinie i ciągle z nim nie hallo... (ciągle z przerzutką) Widać masz tak jak niektóre marki samochodów- zależy co się trafi. Może ja jestem niereferencyjnym użytkownikiem, bo ja tylko jeżdżę, nie skacze, nie katuję. Mam swoje lata na karku i lubię spokój Jak najbardziej przerzutka może być niekompatybilna. To, że większość przerzutek 9 rzędowych daje radę nie oznacza, że każda da. Ostatnio miałem podobny problem - próbowałem zaadaptować 7-8 rzędowego Altusa do napędu 6 rzędowego i absolutnie to było niemożliwe - skok przerzutki kompletnie nie zgadzał się z rozstawem zębatek, mimo, że manetka nowa, 6 rzędowa. Zgodnie z wszystkimi opisami twoja przerzutka nie nadaje się pod 7 rzędów. Oczywiście o mojej była też napisane, że nie nadaje się do 6 rzędów ale skoro i tak leżała to spróbowałem - i nie zabanglało. Za to Sunrace M2T za 20 zł śmiga aż miło :-) Dobrze wiedzieć. Jak (kurde, właśnie dotarło do mnie: jeśli) się Tourney zepsuje, to pójdzie na tył. Bardzo mi się podoba wizualnie ta przerzutka, a produkty SunRace bardzo lubię.
krazykillaz Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 A więc stało się: poleciałem do sklepu, kupiłem przerzutkę Acera (podobno ta musi pasować). Za chwilę idę zakładać. btw. sprzedam Przerzutkę Alivio RD-T4000 SGS
Witboj Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Dobrze wiedzieć. Jak (kurde, właśnie dotarło do mnie: jeśli) się Tourney zepsuje, to pójdzie na tył. Bardzo mi się podoba wizualnie ta przerzutka, a produkty SunRace bardzo lubię. Sunrace jest zupełnie przyzwoity (jak na swoją cenę) - nie do porównania z typowymi chińczykami w identycznej cenie. Mocne, fajne sprężyny i nie wygląda jak kotwica okrętowa. Ale jak masz Megarange to nie zabangla ! Ja też jestem zadowolonym użytkownikiem Tourneya i to w dwóch rowerach - tzn. żony od 12 lat przód i tył bez uwag i drugim, kiedyś syna, obecnie "gościnnym". Nie za bardzo jest wybór jak wolnobieg są Megarange. Jedyne co odradzam to Revoshifty (konkretnie lewe mnie w..ją) ale zwykłe manetki Tourneya są już OK do mieszczucha. Np. do tego Sunrace założyłem manetkę TX-50 i jest bardzo dobrze. W rowerze córki kuzyna (Bitwin Mistygirl 300) Sunrace MT15 działa ekstra z manetką Srama Grip Shift (6x). Te sramowskie to mają konstrukcję cepa ale działają OK.
krazykillaz Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 No i koniec napraw w moim wykonaniu. Nie jestem za żadne skarby w stanie wyregulować przerzutki tak, żeby pracowała w całym zakresie. Jak ustawie dobrze położenia skrajne, to albo przerzutka pomija jeden bieg z góry albo z dołu. To samo z rozklekotaną, starą tourney. Próbowałem też "na sucho" po ustawieniu zakresów zmieniać biegi (zdjąłem koło) i autentycznie brakuje linki na pełen zakres działania manetki!! Jak rozkręcę zakres to jestem w stanie zmienić 7 biegów, ale np. już na 6 biegu łańcuch ląduje na najniższej zębatce wolnobiegu. Próbowałem zarówno na nowych klamkomanetkach jak i starych Revoshift. Porównywałem też wolnobiegi (stary z nowym), ale też są identyczne. Jeżdżę rowerem od kiedy pamiętam, serwisuje swoje rowery (a miałem ich kilka, bardzo różnej jakości) od ponad 15 lat i jeszcze nigdy nie widziałem czegoś takiego. Może rzeczywiście wygięty jest hak przerzutki, ale ja tego nie widzę. Niestety jest on integralną częścią ramy, więc zostaje tylko walenie młotkiem ;/ Mam teraz ochotę wy******* to wszystko w p**** i iść kupić nowy rower. Jestem naprawdę bardzo sfrustrowany. Może jednak ktoś z szanownych kolegów ma jakiś inny pomysł, czego jeszcze można spróbować?
bbc Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 Może rzeczywiście wygięty jest hak przerzutki, ale ja tego nie widzę. Miałem taką sytuację, że nie mogłem wyregulować przerzutki a hak wydawał się prosty (kluczowe słowo "wydawał się"). Dopiero w namiocie serwisowym na jakimś RNO facet zasugerował, że może hak jest minimalnie krzywy. Wymieniłem hak i jak ręką odjął. Jest na forum opisany sposób na prostowanie/sprawdzenie haka przy pomocy pręta gwintowanego.
krazykillaz Napisano 11 Lipca 2017 Autor Napisano 11 Lipca 2017 Dzięki za podpowiedź, znalazłem ten tutorial, jutro będę próbował - muszę zakupić pręt gwintowany
Witboj Napisano 11 Lipca 2017 Napisano 11 Lipca 2017 To, że hak jest zintegrowany nie oznacza, że nie można go prostować, tylko uważniej, żeby nie urwać ;-) I nie żadnym młotkiem tylko narzędziem do prostowania haków. Pytanie - zakupiłeś łańcuch na 116 ogniw ... no i? Do ilu ogniw go skróciłeś? Ciąg dalszy głupich pytań - klamko-manetki ST-EF65 występują w wersji 7 ( ASTEF652RV7AL) i 8 rzędowej (ASTEF652RV8AL). Na pewno masz tą dobrą? Zanim zabierzesz się za hak sprawdź, czy nie masz luzów na piaście tylnej i czy oś koła nie jest krzywa. Przy wolnobiegu oś często się krzywi - być może wolnobieg ma zbyt duże bicie? Jakie masz blaty z przodu? Tzn. ile zębów i podaj konkretny model zakupionej przerzutki - sprawdźmy jeszcze pojemność na wszelki wypadek.
krazykillaz Napisano 13 Lipca 2017 Autor Napisano 13 Lipca 2017 @Witboj Kolego... serio... Jak jest z jednej strony napisane 1 a z drugiej 7 to chyba nie ma możliwości, żeby to było 8 biegów Generalnie sprawa wygląda tak:Kupiłem pręt gwintowany, poskręcałem tak jak w poradniku i rzeczywiście krzywo. Niestety hak jest tak gruby, że nijak to odgiąć się nie chce. Próbowałem na różne sposoby - wliczając młot. Ani drgnie. Po głębszej analizie, kiedy zacząłem się przyglądać ramie bardzo uważnie, zauważyłem, że wygięty wcale nie jest hak, ale cały element, razem z mocowaniem koła - jest on po prostu krzywo wspawany ;/ A rower jak pamięcią sięgam, zawsze miał pewne problemu z przerzutkami. Moją ostatnio nadzieją jest Tourney TX-35. Jest ona montowana na czymś ala haku; w innych przerzutkach ta część jest zrobiona z odlewu, więc jest pełna. Spróbuję wygiąć przerzutkę w tym miejscu - może uda się chociaż coś wycisnąć z tego roweru. Pierwotnie spróbuję na starej już zwichrowanej, jeśli się względnie uda, to kupię nową Tourney. Dzięki wszystkim za pomoc, dam znać co wyszło z mojego wyginania przerzutki.
Witboj Napisano 14 Lipca 2017 Napisano 14 Lipca 2017 Przyrządem do prostowania haków z Bitul prostowałem również stalowe zintegrowane z ramą
inforobert Napisano 14 Lipca 2017 Napisano 14 Lipca 2017 @Witboj Po głębszej analizie, kiedy zacząłem się przyglądać ramie bardzo uważnie, zauważyłem, że wygięty wcale nie jest hak, ale cały element, razem z mocowaniem koła - jest on po prostu krzywo wspawany ;/ A rower jak pamięcią sięgam, zawsze miał pewne problemu z przerzutkami. Zanim coś zaczniesz wyginać. Kup podkładkę jedną lub dwie możliwie grubą, pilnikiem w jednym miejscu zeszlifuj, tak aby zniwelować nie równe ułożenie haka (dystans). Można podkładkę rozciąć w połowie, usadowić w takim miejscu aby zniwelować krzywiznę
Gość Napisano 15 Lipca 2017 Napisano 15 Lipca 2017 Zastanawia mnie jak chcesz zamontować nową przerzutkę TX-35 z hakiem skoro Ty już masz hak zintegrowany z ramą. Są dwa różne systemy mocowania przerzutki na śrubę i na hak. I zdaje się, że u Ciebie jest tylko jedna możliwość.
Witboj Napisano 15 Lipca 2017 Napisano 15 Lipca 2017 TX 35 mocowana do haka ma dalej swój hak. https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-tourney-rd-tx800-czarna-shimano,566110.html?skad=googlepla&gclid=CjwKCAjw-qbLBRB7EiwAftBCIzowDZjXyWv1Kurivw2VP1cuXvgq5wFftwz4QlVo2ZLn2kWbFwBxMBoCYWIQAvD_BwE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.