Skocz do zawartości

[Spinka do lancucha] Proszę o radę

Konrad791

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie dotyczące spinki do lancucha. A mianowicie czy warto ją zakupić i założyć, pytam bo bez spinki czyszczenie łańcucha staje się problematyczne. I jak już to ile to kosztuje i czy założą mi ją na miejscu w sklepie? Przepraszam za składnie ale jest późno :P Proszę o pomoc!

Napisano

Kwestia indywidualna. Niektórzy twierdzą, że osłabia łańcuch i np. dla startujących w maratonach itp. się nie nadaje. Ja stosuje w każdym swoim rowerze. Można umyć łańcuch bez zdejmowania ale nigdy nie tak dokładnie jak po "szejku".

W sklepie nie założą - raczej w serwisie przy sklepie, ale biorąc uwagę niską cenę spinki raczej za dodatkową opłatą. Stawiam na 10 zł :-)

• Mod Team
Napisano

pytam bo bez spinki czyszczenie łańcucha staje się problematyczne.

No to sobie odpowiedziałeś czy warto.

Potrzebny skuwacz do łańcucha  no i spinka.

Napisano

@Konrad791 polecam spinkę Connexa - rozpinają się bez użycia narzędzi. Co prawda kosztują ok. 20 zł (zależy, jaki łańcuch, bo na 11rz. nawet 50zł), ale warto. Miałem w poprzednim rowerze i gdyby nie cena 50zł za małą, głupią spinkę - założyłbym do obecnego zamiast oryginalnej SRAMa.

Co do montażu - jak kupisz, możemy się umówić gdzieś w Konstancinie/Piasecznie/Warszawie. Zabiorę ze sobą na trening skuwacz i założymy Ci spinkę. ;)

Napisano

Warto dodać, że o ile spinki Srama i Connexa można spiąć i rozpiąć palcami, to do tych samych czynności przy spinkach KMC trzeba użyć szczypiec. Przynajmniej do rozpięcia, no chyba że ktoś rękami podkowy łamie. Ale spinki polecam, ułatwią życie.

Napisano

Spinka jak najbardziej TAK tylko connexa. Rozpina się bez narzędzi. Wcale nie osłabia łańcucha. Moje dwa pękniecia łańcucha były w innych miejscach niż spinka. Według mnie sa mocniejsze od ogniw łańcucha. KNC nigdy nie udało mi się rozpiąć bez narzędzi nawet jak dbałem o łańcuch i był wycierany często. Koszt narzędzia 20-30 PLN. Zwykłymi obcinaczkami,szczypca tez da się, ale trochę się namęczysz i nadenerwujesz. Weź connexa i po problemie.

Napisano

@@Fenthin, Rzeczywiście dziwne, może posiadłeś technikę której ja nie opanowałem, próby rozpięcia spinki KMC palcami zawsze kończyły się u mnie morzem bluzgów, choć spokojny ze mnie człowiek :icon_cool: Natomiast założenie jest o tyle proste że zakłada się ją wstępnie na górnej linii łańcucha, staje na pedale i jest zapięta. Tylko w terenie trzeba uważać, bo niestaranne założenie spinki spowoduje pstryk i szukamy spinki w trawie. Powodzenia.

Napisano

To chyba zależy od konkretnej sztuki.

W góralu (9s) spinkę SRAMa rozpinam palcami w ciągu paru sekund. W kolarce (10s) bez narzędzi spinki SRAMa nie zdejmę, za to KMC rozpina się z łatwością.

--

Pozdrawiam.

Napisano

Wystarczy przeczytać pierwszą z brzegu instrukcję obsługi łańcucha producenta, żeby się dowiedzieć, że nie ściąga się łańcucha do czyszczenia i nie używa się do jego czyszczenia agresywnych środków, kwasów, benzyn itp. Ale Janusz zawsze wie lepiej.

Większość spinek jest jednorazowa. To, że można je rozpiąć i spiąć nie oznacza, że należy to robić.

Napisano

No to drogi Autorze wątku dostałeś wszelkie możliwe wariacje, które spinki można rozpinać palcami a które nie, wybierz sobie tę odpowiedź która Ci odpowiada :002: 

Moje doświadczenia:

SRAM 9 i 10sp bez problemu rozpinane i spinane palcami o ile łańcuch w miarę czysty.

KMC 9sp rozpinane i spinane palcami z użyciem siły, czasu i kilku przekleństw o ile łańcuch w miarę czysty.

KMC 10 i 11sp rozpinane i spinane tylko za pomocą szczypiec, bo inaczej się nie da (spięcie możliwe bez szczypiec metodą o której napisałem wyżej).

Ponieważ w 3 rowerach mam łańcuchy KMC i na każdym rowerze jeżdżę w systemie 2-3ch łańcuchów, to dla zaoszczędzenia nerwów przy uniwersalnych szczypcach, kupiłem takie:

http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/klucze-sciagacze/klucze-do-lancucha/prod/bbb-linkfix

Służą zarówno do rozpinania jak i spinania, a ponieważ zakup na całe życie, to w sumie niedrogo.

Napisano
Wystarczy przeczytać pierwszą z brzegu instrukcję obsługi łańcucha producenta, żeby się dowiedzieć, że nie ściąga się łańcucha do czyszczenia i nie używa się do jego czyszczenia agresywnych środków, kwasów, benzyn itp. Ale Janusz zawsze wie lepiej. Większość spinek jest jednorazowa. To, że można je rozpiąć i spiąć nie oznacza, że należy to robić.

Kolega nas od Januszy tutaj...a sam łyka jak młody pelikan wszystko, co napiszą producenci nastawieni wyłącznie na zysk. :D

Śmiało kupuj tę, która będzie Ci odpowiadać i w razie problemów z rozkuciem łańcucha i założeniem spinki - daj znać, to się złapiemy gdzieś "na szlaku".

Napisano

Wystarczy przeczytać pierwszą z brzegu instrukcję obsługi łańcucha producenta, żeby się dowiedzieć, że nie ściąga się łańcucha do czyszczenia i nie używa się do jego czyszczenia agresywnych środków, kwasów, benzyn itp. Ale Janusz zawsze wie lepiej.

Większość spinek jest jednorazowa. To, że można je rozpiąć i spiąć nie oznacza, że należy to robić.

Jak mawiają, "pics od didn't happen". No i benzyna jako agresywny odtłuszczacz... dobre. 

Napisano

Nie znałem tego, dzięki za wrzutę. Pomocne, ale raczej jeżeli awaryjnie w terenie trzeba z jakiegoś powodu rozpiąć łańcuch. Przy wielokrotnym rozpinaniu łańcuchów w warunkach domowych, wydatek 20-40zł na szczypce wydaje się niewielki do komfortu użytkowania.

Napisano

Czym się różni benzyna od kwasu, jak sądzisz?  Jak znajdziesz mi wypracowanie naukowe gdzie udowodnią, iż rozpuszczalniki ropopochodne reagują chemicznie z metalami to postawię ci piwo, ok?

Ile razy można wklejać ten film?

Wystarczy nawet niewielki kamyczek lub śrubokręcik, 3x puknąć i KMC odpięta, żadnych szczypiec, żadnych narzędzi specjalnych, nerwów itp. Po dziesiątym razie już tak się wyrobi, że odpiąć będzie ją można palcami.

Napisano

Wystarczy przeczytać pierwszą z brzegu instrukcję obsługi łańcucha producenta, żeby się dowiedzieć, że nie ściąga się łańcucha do czyszczenia i nie używa się do jego czyszczenia agresywnych środków, kwasów, benzyn itp. Ale Janusz zawsze wie lepiej.   Większość spinek jest jednorazowa. To, że można je rozpiąć i spiąć nie oznacza, że należy to robić.

Ach te Janusze i Mateusze.

Nudno by było bez nich i ich prawd objawionych ; ))

Napisano

Czy Mateusz30 to ten sam, ktory w innym z wątków pisze, że jeździ na jednym łańcuchu bez ściągania go, bez czyszczenia i bez smarowania, i ten łańcuch z napędem wytrzymują mu kilka tys. kilomotrów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...