Arni220 Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 Nie wiem kogo pytasz, ale jeśli mnie to wymieniać wtedy, gdy jest dłuższy o ok. 4mm od nowego. Proste.
gruniu Napisano 4 Lipca 2017 Autor Napisano 4 Lipca 2017 Po wymianie rozrządu zrobiłem 220km. Ostatnio jak chciałem wykręcić maksymalną prędkość, to usłyszałem strzał. Łańcuch był na największej zębatce z przodu i najmniejszej z tyłu. Dobrze, że siedziałem, a nie stałem. Stało się to przy prędkości 47 km/h. Drugi raz usłyszałem strzał, jak uciekałem na trawnik, ponieważ kierowca dostawczego Fiata, wyprzedzał na trzeciego tira. Może liczył na to, że zjadę na bok. Później ruszałem z trawnika na przełożeniu jak wyżej i też strzał. Czy za słabo dokręciłem zębatkę tylną?
Ychu Napisano 4 Lipca 2017 Napisano 4 Lipca 2017 Czy za słabo dokręciłem zębatkę tylną? Jeśli wymieniłeś i łańcuch i kasetę a skacze dalej to korba jest też do wymiany.
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Czyli wymieniłeś cały napęd? Kółka przerzutki też? Jak dobrałeś długość łańcucha? Odległość od kasety ustawiona prawidłowo?
spejson Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Jak dobrałeś długość łańcucha? A jak się dobiera? Oglądając łańcuchy X9 zauważyłem, że są 114 i 116 ogniw ...
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Oglądając łańcuchy X9 zauważyłem, że są 114 i 116 ogniw ... Na ogół od tego i tak trzeba trochę skrócić. A jak się dobiera? Wbijasz 1x9 ( jeśli masz napęd 10s to wbijasz 1x10 i tak dalej ) i ustawiasz tak , aby tylna zmieniarka była praktycznie maksymalnie złożona , ale jednocześnie ciągle napinała łańcuch. Można też pominąć całkowicie przerzutki i ustawić łańcuch na 3x1 i dodać jedno ogniwo.
gruniu Napisano 5 Lipca 2017 Autor Napisano 5 Lipca 2017 Długość łańcucha dobrałem według starego, który był założony. Kółek w przerzutkach nie wymieniałem. ps jakie kółeczka kupić?
Dokumosa Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 Moim zdaniem masz zbyt długi łąńcuch ew. coś ze sprężyną wóka przerzutki. Shimano poleca założyć łańcuch na największą z produ i największą z tyłu pomijając przerutkę tylną i dodać 2 ogniwka. Jest też możliwość, że to nie przeskakujący łańcuch a np. suport.
gruniu Napisano 5 Lipca 2017 Autor Napisano 5 Lipca 2017 Suport jest nowy. Wymieniany około 1 m-c przed rozrządem.
spejson Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 @Dokumosa, "Shimano poleca założyć łańcuch na największą z produ i największą z tyłu pomijając przerutkę tylną i dodać 2 ogniwka" nie wiem czy dobrze zrozumiałem: zakładamy na największą z przodu i największą z tyłu, nie "przeplatamy" przez przerzutkę, łańcuch łączymy tak aby nie wisiał i do tej długości + dwa ogniwa?
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 @Dokumosa, "Shimano poleca założyć łańcuch na największą z produ i największą z tyłu pomijając przerutkę tylną i dodać 2 ogniwka" nie wiem czy dobrze zrozumiałem: zakładamy na największą z przodu i największą z tyłu, nie "przeplatamy" przez przerzutkę, łańcuch łączymy tak aby nie wisiał i do tej długości + dwa ogniwa?Dobrze rozumiesz. Pomijasz zmieniarke. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
inforobert Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 @Dokumosa, "Shimano poleca założyć łańcuch na największą z produ i największą z tyłu pomijając przerutkę tylną i dodać 2 ogniwka" nie wiem czy dobrze zrozumiałem: zakładamy na największą z przodu i największą z tyłu, nie "przeplatamy" przez przerzutkę, łańcuch łączymy tak aby nie wisiał i do tej długości + dwa ogniwa? łańcuch górski.pdf łańcuch szosowy.pdf
gruniu Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 Według pomiarów, łańcuch za długi o dwa ogniwa. Skróciłem i napiszę za jakiś czas o efektach.
inforobert Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Jeździsz i co jakiś czas podczas zdejmowania łańcucha ...bo w przeciwnym przypadku ponownie doprowadzisz do wspomnianej wcześniej sytuacji z przeskakiwaniem. Prościej: - dwa lub trzy łańcuchy - przy każdym zdejmowaniu brudnego łańcucha, zakłada od razu następny czysty
spejson Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Ja dziś sprawdziłem w moim Krossie, idealnie wg powyższej instrukcji. Dzięki :-). @inforobert, jaki to ma cel? Powiedzmy, że przejeżdzam 50 km sciągam łańcuch do czyszczenia i zakładam nowy. Przejeżdzam kolejne 50 km więc łańcuch ma przebieg 50 km. Jaki jest sens ściągać go i zakładać dtugi z przebiegiem 50 km?
inforobert Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 A jaki ma sens zakładać nowy do częściowo zużytego napędu ? Jaki ma sens jazda na dwa lub trzy łańcuchy i zmieniać je co np: 500km ? Po co liczyć ?
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Sens jest taki, że robiąc na jednym łańcuchu dajmy na to 3kkm nie założymy już nowego bo kaseta się dopasowała do rozciągniętego. Jak się zamienia co kilkadziesiąt-kilkaset km łańcuch to wszystkie będą się "wydłużać" równomiernie przez co kaseta z każdym pojeździ w sumie te 3kkm. Tak więc np. jazda na 2 łańcuchy wydłuży używalność kasety 2x. Ma to szczególnie znaczenie w przypadku kaset z górnej półki, które są wielokrotnie droższe niż solidny łańcuch.
spejson Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 @Dokumosa, no i dzięki za wyjaśnienie :-). Brzmi sensownie.
gruniu Napisano 6 Lipca 2017 Autor Napisano 6 Lipca 2017 Jak wrzucam łańcuch na najwyższą przerzutkę z tyłu, to czuję opór na manetce. Dość duży. Nie miałem tego, przed regulacja łańcucha.
inforobert Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Sens jest taki, że robiąc na jednym łańcuchu dajmy na to 3kkm nie założymy już nowego bo kaseta się dopasowała do rozciągniętego. Jak się zamienia co kilkadziesiąt-kilkaset km łańcuch to wszystkie będą się "wydłużać" równomiernie przez co kaseta z każdym pojeździ w sumie te 3kkm. Tak więc np. jazda na 2 łańcuchy wydłuży używalność kasety 2x. Ma to szczególnie znaczenie w przypadku kaset z górnej półki, które są wielokrotnie droższe niż solidny łańcuch. I dla tego pisałem o zamianie przy każdym myciu, nie trzeba liczyć, a zużycie będzie równomierne. Napęd często wytrzymuje 2-3 dłużej niż łańcuch.
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Największa przerzutka to w naszej nomenklaturze największa koronka? Sprawdź czy bez łańcucha też jest taki opór = regulacja śrubą ograniczającą wychylenie wózka w stronę koła. @inforobert: praktyka jazdy na wielu łańcuchach dokładnie sprowadza się do tego co piszesz. Chyba, że ktoś zdjemuje łańcuch do mycia co 1kkm jak mój brat .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.