Szczurek_Artur Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Hej Posiadam od roku rower B'twin RockRider 340. Dla wielu jest to śmiech na sali, ale mnie wystarcza. Chciałem przetransportować rower w bagażniku samochodowym. Rower powinien się zmieścić, lecz tylko jak zdejmę koła. I tu pojawia się problem. Słyszałem, że za każdym razem kiedy wyjmie się koło trzeba je wyważać. Chciałem zapytać się znawców czy rzeczywiście jest to prawda.
chudzinki Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Nie, to bzdura! A od kogo to słyszałeś? W ogóle w amatorstwie (o reszcie się nie wypowiadam, bo nie wiem) nie praktykuje się wyważania kół rowerowych.
Szczurek_Artur Napisano 30 Maja 2017 Autor Napisano 30 Maja 2017 Tak mówił mi kolega i miły pan z serwisu.
seraph Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Koła zdejmujesz, a potem zwyczajnie zakładasz, zapinasz hamulce i w drogę. Nie trzeba nawet nic regulować, a zamykacze są właśnie po to, żeby ta czynność była maksymalnie ułatwiona. Wyważanie kół w rowerze to już jest bzdura, a po każdym zdjęciu to już kompletnie do kwadratu
Mod Team safian Napisano 30 Maja 2017 Mod Team Napisano 30 Maja 2017 A nie chodziło im przypadkiem o konieczność ponownej regulacji położenia zacisku hamulcowego?
radziuGD Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Jedynie w przypadku hamulców tarczowych i osi 9mm na szybko zamykacz może wystąpić potrzeba regulacji zacisku hamulca (tarcza może ocierać z jednej strony o klocki) po zdjęciu i założeniu koła. Ale wyważanie można między bajki wsadzić.
dziksoltys Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Ale z miłą chęcią bym popatrzył jak MIŁY PAN z serwisu wyważa koła których się nie wyważa .
Punkxtr Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Może chodzi o to, co napisał Kolega wyżej. Konieczność ustawienia zacisku albo osi. Ew. Pan ma jakąś swoją teorię :-)
dziksoltys Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 to by mógł powiedzieć że czasami będzie trzeba ustawić hamulce (bo udaje się założyć z powrotem koła i jest OK) V-ki też czasami trzeba ustawić.
Szczurek_Artur Napisano 30 Maja 2017 Autor Napisano 30 Maja 2017 Możliwe że chodziło o hamulce. Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.