Skocz do zawartości

[łańcuch] spinka i jej sens

Evanios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiadasz?

To ja muszę być jakiś Pudzianibrunejka w jednym...

Jedyne spinki które trzeba otwierać narzedziami, to takie które z założenia są jednorazowe. Wszystkie inne ściskasz palcami i rozpinasz.

Szacunek...

I.

Raz rozepniesz, innym razem nie bardzo, można na boki próbować wygiąć i może zejdzie. Generalnie to nie jest tak jak na filmikach pokazują, że się prawie że same rozpinają. ;)

Napisano

Ale szczypce Segera to w Castoramie 19zł bodajże i się idealnie sprawdzają do spinek, a czasami też coś innego można nimi zrobić... a tak musisz rzeźbić + zniszczyć kombinerki, które do czego innego już średnio użyjesz. ;)

Dokładnie,pasują idealnie.Ja do tego jeszcze pilnikiem zrobiłem rower żeby z rolek się nie ześlizgiwały.Zasyfiony łańcuch ciężko rozpina się palcami,wtedy szczypce pomagają

• Mod Team
Napisano

Raz rozepniesz, innym razem nie bardzo,

To ja muszę być jakiś Obdażony Mocami Ponadprzyrodzonymi w takim razie :P

Spinki SRAM, KMC, Connex, YBN 8, 9 i 10 speed od lat rozpinam palcami.  Nigdy nie musiałem uciekać sie do szypoców...

Nigdy nic mi się nie wygięło.

Fakt raz rozwaliłem spinkę w drobny mak (pękła płytka, wyrwałem pin), ale to było przy okazji złamania haka przerzutki i zmielenia tej ostatniej wraz z tylnym kołem...

Szacunek...

I.

Napisano

To nie wiem, może bardzo często łańcuch rozpinasz, lub nie jeździsz po błocie itp... ale z zasyfionego łańcucha spinka jakoś tak hop siup w cale nie chce mi zejść, mówię o tych najtańszych KMC.

• Mod Team
Napisano

Konieczność używania szczypiec ma bardzo wiele do solidności spinki.

Wytrzymałość nijak się ma do upierdliwości prze zakładaniu i zdejmowaniu.

Napisano

Kilka sezonów jeździłem na Connex i spinka wypinała się ładnie bez narzedzi.

Po zerwaniu łańcucha teraz mam YBN i tej spinki już nie rozepne palcami.

Ale wystarczą 2 gwoździe jako "dźwignie"

Posiadacze mtb dzielą się na tych, co wożą ze sobą skuwacz, i na tych co będą wozić  :)

Napisano

Posiadacze mtb dzielą się na tych, co wożą ze sobą skuwacz, i na tych co będą wozić :)

Raczej na tych, którzy wożą ze sobą zapasowy łańcuch i na tych, którzy będą wozić.

Wytrzymałość nijak się ma do upierdliwości prze zakładaniu i zdejmowaniu.

Wytrzymałość spinki jest wprost proporcjonalna do upierdliwości prze zakładaniu i zdejmowaniu.

Napisano

Z moich doświadczeń:

- łańcuch kmc 9s i spinka sram 9s złota - spokojnie można było założyć i zdjąć palcami, przy mocnym zabrudzeniu nieco gorzej

- łańcuch Shimano 10s i spinka sram 10s czarna - bez kombinerek nie podchodź

- łańcuch Connex 9/10s i spinka Connex 9/10s - w każdym przypadku bezproblemowa obsługa palcami, moim zdaniem najbardziej dopracowane łańcuchy i pomysł na spinkę do nich

Korelacji wytrzymałości danej spinki z upierdliwością w jej zakładaniu nie zauważyłem.

Napisano

Ja każdą nową spinkę SRAMa (złota, 9speed) trochę rozluźniam, rozpinając i spinając ją z 10 razy w domu, żeby nie mieć problemu w trasie. Szczypiec Segera do podsiodłówki już nie upchnę ;) Z kolei w domu jest mnóstwo narzędzi dedykowanych jak i improwizowanych którymi można się wspomóc.

Korelacji wytrzymałości danej spinki z upierdliwością w jej zakładaniu nie zauważyłem.

Ja taką korelację zauważyłem ;) Jeździłem kiedyś (kilka lat temu) na najwredniejszym w rozpinaniu rodzaju spinek - wyginanych w bok. W trakcie jazdy coś mi trzasło w rowerze ale nie mogłem ustalić co. Dopiero w domu, po kilkudziesięciu km odkryłem że jechałem na połówce spinki :woot:  O dziwo napęd działał z tą na wpół pękniętą spinką zupełnie normalnie.

zdjecie,pelne,598091,20151128,peknieta-a

Napisano

Też mi kiedyś pękła na trasie. Dojechałem do domu w tempie żółwia , ale więcej takiej nie kupię.

638b02f98cc8d3e1bc87fb63200acc08.jpg

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przy okazji - czy testowaliście spinki SRAM 11s? Producent zarzeka się uparcie, że są jednorazowe. To samo KMC (chociaż widziałem jeden ich model spinek, które były rzekomo wielokrotnego użytku).

Marketing i nabijanie kasy, czy rzeczywiście spinki SRAM po jednym cyklu użycia są już do wyrzucenia, bo na przykład nie trzymają?

Napisano

Do łańcucha X10.73 ta spinka która jest dołączona jest informacje "reusable" - wielokrotnego użytku, identyczne są na allegro za 5-6zł. Ale po około 2k km musiałem wymienić na nową bo nie chiała się zapiać, i na sucho, i na łańcuchu był problem, a na siłę nie widziałem sensu, to wymieniłem na nową.

edit:

aaa, o 11x piszesz...

Napisano

Czaje... bo trochę myślalem, ze dali mi na 10/11, i kierowalem się tymi szczypcami, a u mnie palcami bez siły idzie wypiąć.

Napisano

Spinka srama wytrzymuje w terenie około 6000km, a potem trzeba wymienić ze względu na wyżarty materiał. Czyli bardzo dobra jakość i trwałość. Gołymi rękami się nie rozepnie, ale w lesie można sobie pomóc kluczem i kamieniem, czy patykiem. Do ogarnięcia.

W przypadku łańcucha shimano spinek nie używam. Rozpinanie łańcucha, ściąganie, szejkowanie = kompletna strata czasu. Przetestowane i to kompletnie nic nie daje. Napęd nie żyje dłużej, jeśli się go tak traktuje. W moim przypadku śmierć napędu następowała dokładnie po takim samym czasie. Czy szejkowałem, czy nie. Jak już wynajdę lek na raka, to się będę takimi pierdołami zajmował.

Spinka ma sens tylko w łańcuchach, które wymuszają jej zastosowanie.

Jeśli rower jest prawidłowo używany, to po wyścigu, treningu wygląda, jak poniżej. Szejkowanie powiadacie? Ta.... Wystarczy, że 6h spędzisz przy serwisie podstawowych rzeczy, żeby jeszcze się w takie głupoty bawić. A po przejechaniu 100m łańcuch będzie w identycznym stanie.

18423241_1920537361494196_56404833857218

Łańcuch podczas szejkowania. :D

18402037_636258069906592_648425408364362

Paradoksalnie po wszystkim łańcuch był czysty. :) 

• Mod Team
Napisano

Napęd nie żyje dłużej, jeśli się go tak traktuje

Ale weź pod uwagę, że dla rowerowych estetów to nie tylko trwałość ma znaczenie. ;)

Napisano

Jeśli rower jest prawidłowo używany, to po wyścigu, treningu wygląda, jak poniżej. Szejkowanie powiadacie? Ta.... Wystarczy, że 6h spędzisz przy serwisie podstawowych rzeczy, żeby jeszcze się w takie głupoty bawić. A po przejechaniu 100m łańcuch będzie w identycznym stanie.   Łańcuch podczas szejkowania.  

Pierwsze słyszę, że prawidłowe użytkowanie roweru mtb to taplanie się w błocie i przejazdy przez rzeczkę.

Po ostatnich kilku słonecznych dniach w mojej okolicy poschły kałuże, błoto stwardniało więc by prawidłowo korzystać z roweru muszę czekać do jesieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...